Mimowolne grzanie się czujnika temperatury ds18b20

mako967

Witam wszystkich,

Mam problem z sonoffem BASIC w wersji drugiej i wgranym multiboardem. Po podłączeniu czujnika Ds18b20 wyświetla się temperatura, ale wskazuje kilka stopni więcej niż powinno. Rozwiązałem problem dostosowując temperaturę na stronie supli.
Jednakże ostatnio zauważyłem, że gdy moduł jest wyłączony i nastąpi jego włączenie, to na chwilę temperatura jest niższa od pokojowej, czyli wskazanie byłoby prawidłowe (na stronie supli wyskalowalem dodatkowo temperature jak pisałem).
Wygląda na to, że sonoff podgrzewa mi Dallasa gdy pracuje.
Zrobiłem kilka testów i gdy podłącze tego Dallasa po kablu o długości kilkunastu cm różnica między poprawna temperatura a zmierzona jest mniejsza. Kabel o długości 1m redukuje te różnice całkowicie.
Ktoś się orientuje dlaczego następuje takie grzanie?

Czujnik podłączony pod GPIO02 i podciąganiety pod 3.3v rezystorem 4.7k.
Testowalem też to dla dht22 z 10k rezystorem. Problem ten nie wystepuje
zokopian

Przetestuj z rezystorem 10k
8x SRW-01, 1x SBW-01, 1x MEW-01,
10x TH 10, 7x Touch, 1x SV, 1x Basic R2,
2x S26, 4x mini, 2x POW R2, 1x S55,
3x Shelly 1, 1x nodemcu + BME 280,
2x H801. 4x Nous a1, 4x SP111, 2x NEO
1x MoesHouse, 2x SMTONOFF SMT002
1x Sonoff POW R3 25A
mako967

Testowałem, nic to nie zmienia.
slawek

mako967 wrote: Fri Mar 29, 2019 2:48 pm Ktoś się orientuje dlaczego następuje takie grzanie?
Z tego co mnie uczyli to wszystkie urządzenia elektroniczne tak mają... ;)
W dodatku krótkie kabelki przewodzą też ciepło z płytki do czujnika. Musisz odsunąć czujnik od urządzenia
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
mako967

No wiadomo, że żadne urządzenie nie ma sprawności 100% i będzie się grzać. Ale jeśli zastosujemy dht22 w tej samej odległości to problemu nie ma. Testowałem ten czujnik również w atmedze i problemu samoistnego grzania się nie było.
wojtas567

Przecież rezystor tu nic nie zmieni, czujnik pracuje prawidłowo, DS czy DHT nie ma znaczenia.
Temperaturę też mierzy prawidłowo.
Sam wyciągnąłeś prawidłowe wnioski, czujnik nie może być blisko sonof-a, tam jest przetwornica, ESP, przekaźnik które się grzeją i zawyżają temperaturę.
Żeby mierzył temperaturę pokoju (otoczenia) czujnik musi być z dala od źródeł ciepła nawet nie może na niego świecić słońce w ciągu dnia, czyli na przewodzie schowany za szafą czy regałem.
Moim zdaniem korekta ma sens na poziomie +/- 2 st, taki błąd w domowych warunkach jest akceptowalny, przecież zwykłe termometry mają dokładność 1 st. To tak samo jak nasz termometr za oknem od południa który pokazuje 20 st a w radio czy TV podają , że temperatura jest tylko 10 st ?
Pozdrawiam
Wojtek
mako967

W takim razie dziękuję za potwierdzenie. Jednakże mam chyba jeszcze jeden, ostatni pomysł jak to obejść. Zrobię coś jakby radiator w postaci dużej ilości cyny na płytce uniwersalnej. Może tam się wytraci ciepło, które wpływa na działanie termometru.
Może akurat się uda. Jeśli nie, to zostaje stosować dłuższe Kable.
Gucio2607.

Ja mam na kabelkach ok 10 cm i działają jak powinny
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
mako967

Tak jak napisałem, na takich przewodach u mnie działa jak powinno, ale wisi kabel z sonoffa. Ładniej wyglądało by to, gdyby tylko czujnik minimalnie wychodził z obudowy. Dodatkowo skonstruowałem czujniki na USB, tam jest podobnie. Estetyczniej wygląda to, jeśli czujnik minimalnie wychodzi z obudowy. Jeszcze potestuje i powiadomię o wynikach.

EDIT
Noc minęła, moja konstrukcja nie zdała egzaminu. Temperatura obniżyła się o 1.5 stopnia w stosunku do odczytu bez tego dodatkowego radiatora, czyli jest do bez sensu. Zostaje kalibracja.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”