Cześć.
Sytuację mam taką, że przekaźnik (sterowany z Wemos D1 mini + fw mulitboard), który pracuje wg harmonogramu, po przerwie w dostawie prądu startuje od swojego domyślnego ustawienia i do harmonogramu dołącza się w momencie gdy jest zmiana stanu podana z serwera.
Czy jest jakiś sposób, żeby w takiej sytuacji przełącznik kontynuował pracę wg harmonogramu? Nawet nie chodzi mi o wznowienie poprzedniego stanu, bo może być sytuacja taka, że prądu nie będzie jak przekaźnik ma być włączony, a "wróci" gdy wg harmonogramu przekaźnik ma być wyłączony.
A do tego jeszcze... chciałbym mieć możliwość zmiany stanu przekaźnika "ręcznie" z apki Supla (zmiana by obowiązywała do najbliższej zmiany podanej przez harmonogram) <- to akurat działa bez problemu w tej chwili.
Na razie wymyśliłem rozwiązanie (teoretyczne, bo czekam na sprzęt), żeby harmonogramem sterowało Arduino - po wznowieniu dostawy prądu uruchamia harmonogram i w zależności od niego włącza/wyłącza przekaźnik. Natomiast "ręczne" sterowanie uruchamiałbym z telefonu.
Pytanie tylko, czy nie przekombinowałem, bo może są jakieś prostsze sposoby, a ja ich tu na forum nie mogę wyszukać...
Z góry dziękuję za pomoc.
praca wg harmonogramu po braku zasilania
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Harmonogram zawsze próbuje ustawić zaplanowaną wartość w urządzeniu docelowym jak tylko jest online.
Jedyna kwestia po powrót do poprzedniego stanu samego urządzenia po powrocie zasilania. Wszystko zależy jakiego sprzętu używasz i jakiego firmware-u.
Jedyna kwestia po powrót do poprzedniego stanu samego urządzenia po powrocie zasilania. Wszystko zależy jakiego sprzętu używasz i jakiego firmware-u.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
ogniwo
Używam Wemos D1 mini z wgranym multiboard i ustawionym na Sonoff Basic.
Po wznowieniu zasilania zawsze jest wyłączony, mimo, że wg harmonogramu powinien być włączony.
Jak mogę to zmienić? Trzeba będzie wgrać inny soft?
Po wznowieniu zasilania zawsze jest wyłączony, mimo, że wg harmonogramu powinien być włączony.
Jak mogę to zmienić? Trzeba będzie wgrać inny soft?
-
ogniwo
Zmieniłem ustawienie przekaźnika na FORCE_RESTORE i faktycznie przywraca stan sprzed odcięcia prądu, przy czym w jedną stronę wskaźnik w aplikacji pokazuje nieprawidłowy stan.
Gdy przekaźnik jest włączony, to po odcięciu i przywróceniu zasilania słyszę, jak "pyka" i się włącza, ale w apce dalej jest wskazanie OFF.
W drugą stronę działa poprawnie - jak jest przekaźnik wyłączony, to w aplikacji przez chwilę jest stan ON, ale po paru sekundach przeskakuje na OFF.
Mogę z tym żyć
Gdy przekaźnik jest włączony, to po odcięciu i przywróceniu zasilania słyszę, jak "pyka" i się włącza, ale w apce dalej jest wskazanie OFF.
W drugą stronę działa poprawnie - jak jest przekaźnik wyłączony, to w aplikacji przez chwilę jest stan ON, ale po paru sekundach przeskakuje na OFF.
Mogę z tym żyć