Czy można sterowac trzema przekaźnikami? Wtedy trzy diody.
Edit
Podłączyłem ledy do portów 13 i 14 ale nie działa.
ESP w roli przycisku.
-
Radek
Ledy zamiast przekaźników, żeby sprawdzić czy działa. Dokładnie chodzi o to, żeby sprawdzić przy otwieraniu furtki czy bramy czy włącza sie dioda ( docelowo przekaźnik).
Edit
Diody podłączyłem pod gpio 4 i 13 z rezystorami 4,7 i wszystko działało od początku tylko słabo świecą i nie widać.
Edit
Diody podłączyłem pod gpio 4 i 13 z rezystorami 4,7 i wszystko działało od początku tylko słabo świecą i nie widać.
-
Darek
Za duży rezystor do diody wystarczy 100R wtedy diody zaświecą jaśniejRadek wrote:Ledy zamiast przekaźników, żeby sprawdzić czy działa. Dokładnie chodzi o to, żeby sprawdzić przy otwieraniu furtki czy bramy czy włącza sie dioda ( docelowo przekaźnik).
Edit
-
bicker
Czy możliwe, jest ze po dołożeniu gasika po zjedzeniu żarówka ledowa zaczęła migać ?
Czy coś innego jeszcze się dzieje ...
-
ajurkowski
Odpowiedział bym, ale nie rozumiem co napisałeś. Szczególnie o tym "zjedzeniu"?bicker wrote:Czy możliwe, jest ze po dołożeniu gasika po zjedzeniu żarówka ledowa zaczęła migać ?
-
bicker
Ach ten słownik w telefonie 
....
Miało być
Po wyłączeniu żarówka Led miga
....
Miało być
Po wyłączeniu żarówka Led miga
-
ajurkowski
Ok, prześledziłem wpisy w tym temacie. Z tego co zrozumiałem sterujesz triakiem w celu załączenia żarówki LED. Zdarzało się przypadkowe załączenie żarówki. Wg mnie, incydentalne załączenia są spowodowane wysterowaniem triaka. Gasik nie pomoże, a nawet przeszkodzi jeśli weżniemy tradycyjną żarówkę LED. Otóż dokładając gasik powodujesz przepływ małego prądu do LEDa, przetwornica w nim się ładuje i na chwilę zapala LEDa, rozładowuję się i tak w kółko Macieju. Problemów z żarówkami LED jest więcej.
Gasiki stosuje się przy dużych obciążeniach indukcyjnych. Nie pomogą w tym przypadku.
Szukać należy na wejściu do ESP. Zapewne "dostał" sygnał zapal żarówkę i wysterował triaka. Może bug w programie, szukaj.
Gasiki stosuje się przy dużych obciążeniach indukcyjnych. Nie pomogą w tym przypadku.
Szukać należy na wejściu do ESP. Zapewne "dostał" sygnał zapal żarówkę i wysterował triaka. Może bug w programie, szukaj.
-
bicker
Witam, dziękuję za odpowiedź
czyli w wielkim skrócie
dla zwykłych żarówek lub energooszczędnych układ z gasikiem może pomóc.
dla żarówek LED najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie przekaźnika.
i rozwiązania trzeba szukać po stronie zasilania ESP ???
czy dobrze rozumiem ???
czyli w wielkim skrócie
dla zwykłych żarówek lub energooszczędnych układ z gasikiem może pomóc.
dla żarówek LED najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie przekaźnika.
i rozwiązania trzeba szukać po stronie zasilania ESP ???
czy dobrze rozumiem ???
-
ajurkowski
Nie, wnioski całkowicie błędne.
Gasik nie jest potrzebny dla żadnych żarówek. Byłby potrzebny dla na przykład silnika. Nie napisałem też że lepszy przekaźnik.
Triak lepszy, mniejszy, tańszy, mniejsze straty.
Co do tego zasilania, to raczej nie. Chyba że zauważyłeś, że się układ resetuje, zawiesza itp.
Miałem na myśli, że coś wysterowuje triaka. Albo program, albo zakłócenia. Nie pytaj o szczegóły bo nie widziałem schematu ani layoutu pcb.
Gasik nie jest potrzebny dla żadnych żarówek. Byłby potrzebny dla na przykład silnika. Nie napisałem też że lepszy przekaźnik.
Triak lepszy, mniejszy, tańszy, mniejsze straty.
Co do tego zasilania, to raczej nie. Chyba że zauważyłeś, że się układ resetuje, zawiesza itp.
Miałem na myśli, że coś wysterowuje triaka. Albo program, albo zakłócenia. Nie pytaj o szczegóły bo nie widziałem schematu ani layoutu pcb.