Wygląd aplikacji a funkcjonalność

tomczis

pzygmunt wrote:
tomczis wrote:Myślę, że dobrym było by też dorzucenie np wibracji lub dzwięku w momencie kliknięcia otwórz/zamknij. Użytkownicy którzy np. nie widzą bramy otwieranej wcześniej w momencie dojazdu do posesji mają skłonności do klikania jej kilka razy "bo nic się nie dzieje" :)
Android - wibracje dodane

Jak miło! :)
tomczis

Jeszcze jedna myśl -

Gdy mamy uruchomiona aplikację i ktoś np. otworzy bramę, wyświetla się komunikat - dokładnie nie pamiętam cos w stylu "Samsung i9003 otworzył Bramę". Czy nie lepiej było by gdyby zamiast nazwy telefonu wyświetlała się nazwa/login użytkownika który tą bramę otworzył? ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaka nazwa / login ? ;)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tomczis

pzygmunt wrote:Jaka nazwa / login ? ;)
Ano takie z Supla chmurki :)

Mamy tam "Indentyfikatory dostępu" przypisywane do Lokalizacji, które mają swoje "Podpisy".

Myślę że wyświetlanie podpisów więcej by mówiło niż model telefonu - np. u mnie wszyscy mają ten sam model :?
pzygmunt

Jak wszyscy będą korzystali z tych samych identyfikatorów to co wtedy ?
tomczis

pzygmunt wrote:Jak wszyscy będą korzystali z tych samych identyfikatorów to co wtedy ?

Jeśli wszyscy będą zalogowani na ten sam identyfikator to wiadomo, że wtedy efekt będzie taki jak teraz...

Generalnie chodziło mi o możliwość rozróżniania użytkowników.

Każdy użytkownik dostał u mnie swój ID, bo np. nie chcę żeby ktoś komu pozwalam otwierać bramę mógł maindrować przy moich pompach i panelach słonecznych (myślałem, że takie było założenie panelu do generowanie oddzielnych ID oraz przypisywania ich do poszczególnych urządzeń). Chciałbym też widzieć np. kto mi zamknął bramę przed nosem. Mam też nadzieję że w przyszłości, gdy pojawią się logi będzie wiadomo kto a nie tylko kiedy ;)
gregorw

Jaka wersja minimalna androida jest wymagana dla tej aplikacji?
pzygmunt

gregorw wrote:Jaka wersja minimalna androida jest wymagana dla tej aplikacji?
3.1
michael

Witam,
ponieważ sam sobie nie radzę zbytnio ze zmianą wyglądu, a chciałem trochę ożywić design aplikacji pozwoliłem sobie na lekką zmianę w Photoshopie. Nie starałem się jakoś super tego dopieścić, ale chodzi mi o idee.
1. Załączenie odbywałoby się poprzez naciśnięcie ikony, która zmieniałaby się w zależności od stanu.
2. Pokazany byłby przy każdym module zasięg WiFi danego urządzenia.
3. Do każdego modułu można przypisać harmonogram pracy zależny od czasu, temperatury itp.
4. Grupowanie odbywałoby się poprzez przytrzymanie palcem danej zakładki (tak jak przesuwa się ikonki w telefonie).
5. Zmiana podpisów lub nazwy grupy również mogłaby się odbywać poprzez przytrzymanie palcem nazwy już w samej aplikacji.

Na razie tyle :)
Mam jeszcze wizję, żeby czas i data były wyświetlane na stałe górnej belce.

Co Wy na to? Ktoś może podjął już się wprowadzania jakiś nowych wersji?

ps. dołączyłem jeszcze zrzuty ekranu tego co udało mi się wprowadzić do aplikacji nie mając za dużej wiedzy o programowaniu w Android Studio :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pzygmunt

Konfiguracja harmonogramów będzie z poziomu cloud-a. Grupowanie również. Zmiana kolejności będzie już z poziomu aplikacji.
Funkcja bezpośrednia czyli przez dotknięcie ikonki celowo został ukryta pod suwakiem aby przypadkowo nie włączyć czegoś albo nie wyłączyć.

Pomysł z zasięgiem wifi ciekawy choć nie z każdym sprzętem będzie do zrealizowania ponieważ info o jakości sygnału musi być dostępne do pobrania, a nie zawsze jest.

Ogólna koncepcja jest taka.

Aplikacja nastawiona na laika. Uproszczona na maksa.

Reszta fajerwerków dla "Administratora" w cloudzie.

Wiadomo... jak społeczność w przegłosuje inną koncepcję to trzeba będzie ją wprowadzić.

Return to “Android”