Modyfikacja WiFiGateModule

Grzesiekb
Posty: 30
Rejestracja: śr mar 27, 2019 9:06 pm

czw kwie 11, 2019 4:38 am

Wszystko działa jak należny pliki generuje do katalogu firmware:

Kod: Zaznacz cały

/home/grzesiek/SUPLA/supla-espressif-esp/firmware
A jak wgrać to przy pomocy terminala do esp?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1210
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw kwie 11, 2019 7:26 am

Wgrywasz na adresy takie jak podaje Ci kompilatror czyli np.

Kod: Zaznacz cały

eagle.flash.bin-------->0x00000
eagle.irom0text.bin---->0x40000
pamiętając jeszcze o pliku esp_init_data_default.bin inicjującym chip żeby go wgrać na właściwy adres.

Możesz to zrobić jednym poleceniem

Kod: Zaznacz cały

esptool.py -p /dev/ttyUSB0 -b 115200 write_flash -fm DIO -ff 40m -fs 4MB \
0x00000 eagle.flash.bin \ 
0x40000 eagle.irom0text.bin \
0x3fc000 esp_init_data_default.bin
Grzesiekb
Posty: 30
Rejestracja: śr mar 27, 2019 9:06 pm

czw kwie 11, 2019 4:10 pm

A gdzie muszą się znajdować pliki bin?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1210
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw kwie 11, 2019 4:20 pm

Podaj pełne ścieżki do tych plików, tam gdzie je masz.
Grzesiekb
Posty: 30
Rejestracja: śr mar 27, 2019 9:06 pm

czw kwie 11, 2019 4:26 pm

Kod: Zaznacz cały

/home/grzesiek/SUPLA/supla-espressif-esp/firmware/gate_module_1024_DIO_eagle.flash.bin
/home/grzesiek/SUPLA/supla-espressif-esp/firmware/gate_module_1024_DIO_eagle.irom0text.bin

Kod: Zaznacz cały

/opt/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/bin/esp_init_data_default.bin
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1210
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw kwie 11, 2019 5:50 pm

Chodziło mi o to żebyś podał w poleceniu pełne ścieżki ;)
Co prawda na telefonie, ale chyba się udało poskładać ;)

Kod: Zaznacz cały

esptool.py -p /dev/ttyUSB0 -b 115200 write_flash -fm DIO -ff 40m -fs 1MB \
0x00000 ~/SUPLA/supla-espressif-esp/firmware/gate_module_1024_DIO_eagle.flash.bin \
0x40000 ~/SUPLA/supla-espressif-esp/firmware/gate_module_1024_DIO_eagle.irom0text.bin \
0xfc000 /opt/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/bin/esp_init_data_default.bin
Grzesiekb
Posty: 30
Rejestracja: śr mar 27, 2019 9:06 pm

czw kwie 11, 2019 6:50 pm

No i pełen sukces po małej modyfikacji

Kod: Zaznacz cały

 -  esptool.py -p /dev/ttyUSB0 -b 115200 write_flash -fm DIO -ff 40m -fs 1MB \
+  esptool.py -p /dev/ttyUSB0 -b 115200 write_flash -fm dio -ff 40m -fs 2m \
Pytanie czysto z ciekawości czemu nie mogę wybrać rozmiaru pamięci 1m tylko muszę 2m, a jeśli wybiorę 4m to program wgrywa lecz nie działa na esp?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw kwie 11, 2019 7:06 pm

Adres dla pliku esp_init... ustawiasz poprawnie? (dla każdego rozmiaru pamięci inny)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Grzesiekb
Posty: 30
Rejestracja: śr mar 27, 2019 9:06 pm

czw kwie 11, 2019 7:32 pm

Adres dla pliku esp_init... ustawiasz poprawnie? (dla każdego rozmiaru pamięci inny)
Tak. Ale już sobie sam to chyba wyjaśniłem skoro biny skompilowane są pod 1mb to ustawienie przy programowaniu 4mb spowoduje że program się wgra, lecz nie ruszy bo nie trafi na właściwe miejsca w pamięci.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw kwie 11, 2019 8:06 pm

Grzesiekb pisze:
czw kwie 11, 2019 7:32 pm
Tak. Ale już sobie sam to chyba wyjaśniłem skoro biny skompilowane są pod 1mb to ustawienie przy programowaniu 4mb spowoduje że program się wgra, lecz nie ruszy bo nie trafi na właściwe miejsca w pamięci.
Nieprawda, problem jest tylko w drugą stronę: softu skompilowanego dla 4MB nie wgrasz w pamięć 1MB, mniejszy w większą pamięć wejdzie i zadziała.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”