Sonoff Touch T1 EU - problem z oprogramowaniem

szabel99
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 10:30 am

czw lut 22, 2018 8:04 am

Tak, mam identyczną płytkę. Rezystor do flashowania też w końcu znalazłem (jest trochę wygodniej niż do mikroskopijnej nóżki). Nie wiem skąd te problemy z softem dla podwójnego, tyle z tym walczyłem, że nie pamiętam czy wgrywałem plik blank 1 MB przed wgraniem właściwego oprogramowania ale na pewno próbowałem kilkukrotnie i ciągle to samo. W tym już pewnie nie będę zmieniał ale mam jeszcze 3, które będę uruchamiał w najbliższych dniach.
Przy okazji prośba do @Zybi, czy byłaby możliwość skompilowania softu dla 2/3 przyciskowego toucha z "LED ON". Mam już kilka pojedynczych z włączoną diodą, podwójne będą z wyłączonym, więc będzie to słabo wyglądać. Myślę, że lepiej byłoby gdyby można zdecydować czy ma być włączona czy wyłączona (może pole wyboru przy dodawaniu urządzenia do Cloud ?). Wiem, że LED OFF było wprowadzone jak koledzy zgłaszali problemy z logowaniem itp. ale w tych nowych wersjach jest zdecydowanie lepiej.
szabel99
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 10:30 am

pt lut 23, 2018 7:36 am

Witam ponownie i od razu przepraszam, że umieszczam post pod postem ale może komuś w przyszłości przydadzą się moje niemiłe doświadczenia i wnioski z wgrywaniem softu. Jak wcześniej wspominałem początkowo próbowałem wgrywać soft od @Zybi 2.53 do toucha dual ale po dodaniu do clouda sam przechodził w stan konfiguracji co kilkadziesiąt sekund...stwierdziłem, że nie pasuje do mojego włącznika, później testowałem inCan Easy ale nie udało mi się poprawnie skonfigurować, ostatecznie za namową kolegów z forum wgrałem soft od toucha triple i poszło, sprzęt działał stabilnie. Jednak wczoraj uruchamiałem kolejny moduł Sonoff Touch T1 EU, wgrałem bez kombinowania soft Zybi 2.53 do triple i zaczęło się...włącznik po dodaniu do clouda szaleje (przechodzi w stan konfiguracji), później soft do dual-a, to samo....po 10 próbach wgrywania oprogramowania (zawsze pamięć była kasowana plikiem 1 MB blank) stwierdziłem, że nie będę podłączał do USB tylko spróbuję normalne na 230 V .....po 20 min stabilnego działania, włączania, wyłączania okazało się, że pacjent jest zdrowy :) . Na chwilę obecną stwierdzam, że prawdopodobnie niewydolność prądowa (nic innego nie przychodzi mi do głowy) programatora sprawiła, że sonoff tak się zachowywał, jak wcześniej pisałem żył własnym życiem. Po ponownym podłączeniu do USB (nawet wypięcie przewodów TX, RX) znowu zaczęło się szaleństwo, więc ewidentnie chodziło o samo zasilanie włącznika. To tyle, uważam, że temat już został wyczerpany, jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc :)
mihu
Posty: 135
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

czw lis 08, 2018 1:29 pm

ja mam problem z podwójnym włącznikiem, SONOFF TOUCH DUAL
Firmware Multiboard poszło do t1 , do t1 + rf , do duala poszło ale nie rozgłasza wi fi supla


ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x40100000, len 32616, room 16
tail 8
chksum 0xc7
load 0x3ffe8000, len 1372, room 0
tail 12
chksum 0x28
ho 0 tail 12 room 4
load 0x3ffe8560, len 11192, room 12
tail 12
chksum 0x2a
csum 0x2a
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 6
Board: Multiboard by Espablo
Firmware: V2.7.2
CFG READ SUCCESS!
-------------------------
CFG BTN TYPE: 5s
THERMOMETER TYPE: DS18B20
-------------------------
STATE READ SUCCESS!
-------------------------
Supported Module - CHOSE BOARD!
-------------------------
UartSwap = 0
Starting 382392
WiFi Status: 255
Disconnected
ENTER CFG MODE
mode : softAP(62:01:94:ad:70:79)
add if1
dhcp server start:(ip:192.168.4.1,mask:255.255.255.0,gw:192.168.4.1)
bcn 100

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(1,7)
sSmall
Posty: 1
Rejestracja: wt sty 15, 2019 4:38 pm

wt sty 15, 2019 4:46 pm

Witam, potrzebuje soft do przełącznika SONOFF 1T 2CH i pomocy przy jego konfiguracji. Przełącznik ma działać w systemie domoticz.
Przeglądałem forum ale wszelkie napotkane linki są już nie aktywne.
gregor36
Posty: 11
Rejestracja: sob paź 27, 2018 11:51 am

śr kwie 17, 2019 5:24 pm

witam na których pinach znajdę GPIO1 GPIO3 mam płytkę jak na pierwszym zdjęciu dzięki
and111
Posty: 79
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

śr kwie 17, 2019 7:18 pm

GPIO1 to TX, a GPIO3 to RX
gregor36
Posty: 11
Rejestracja: sob paź 27, 2018 11:51 am

pn kwie 22, 2019 6:09 am

and111 pisze:
śr kwie 17, 2019 7:18 pm
GPIO1 to TX, a GPIO3 to RX
dzięki
mam kłopot z tym Sonoff Touch wgrałem SUPLA firmware v2.5.3 compiled by @Zybi for Sonoff Touch 2/3 gang ,
mianowicie potrafi sam od siebie załączyć przekaźnik
a załączenie wywołuje czujka Pir z alarmu
Ostatnio zmieniony sob cze 08, 2019 6:15 am przez gregor36, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 471
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt kwie 23, 2019 8:07 am

Tak mają te sonoffy pomaga dołożenie kondensatora. Było gdzieś na forum.
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt kwie 23, 2019 9:28 am

Przy wersji softu v 2.5.3 kondensatory nie pomogą.
gregor36
Posty: 11
Rejestracja: sob paź 27, 2018 11:51 am

wt kwie 23, 2019 9:34 am

To jaki sofy lub co pomoże
ODPOWIEDZ