V2.3 opóźnienia...

milion81

jasne ale to dla zawodowców, ja bardziej myślę o amatorach, którzy nawet nie zauważą że taki "problem" występuje i na przykład sprawdzą czy termostat się załączył, spojrzą na apke a tam wszystko OFF, wsiądą w samochód pojadą 10km żeby włączyć ręcznie ogrzewanie bo zima za oknem na całego, wejdą do domu a tam wszystko hula tylko apka źle wskazuje...
albo będą chcieli sprawdzić czy dzieciaki pogasiły światła w domu i inne urządzenia apka pokaże że wszystko OFF wrócą po pracy do domu a tam wszystko rozpalone :)
co sobie wtedy pomyślą o SUPLI ?
a wszystko przez to że w między czasie na cloudzie dodali sobie np. nową grupę kanałów albo zmienili nazwe jakiegoś urządzenia
wiem wiem popłynąłem….
;)
milion81

cino111 wrote: Tue Apr 23, 2019 7:53 pm
pzygmunt wrote: Tue Apr 23, 2019 7:44 pm Jak jest rozłączone to jak ma wysłać ?
Jak wraca ich połączenie to powinny „zameldować” aktualny stan. Jak tak się nie dzieje to masz wybrakowany firmware.
Koledze @milion81 chodzi o przypadek, gdzie załączy np światło w salonie, wejdzie na clouda zmieni nazwę np czujnika temperatury i w momencie zapisu nowej nazwy zrywa połączenie z modułami. Wchodzi w Apkę na telefonie i ma ikonę wyłączonego światła a moduł przecież jest połączony już z cloudem i światło się świeci. Mógłby moduł wysłać info co minutę jaki jest jego faktyczny stan.
dokładnie o to mi chodzi
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak wraca ich połączenie to powinny „zameldować” aktualny stan. Jak tak się nie dzieje to masz wybrakowany firmware.
Koledze @milion81 chodzi o przypadek, gdzie załączy np światło w salonie, wejdzie na clouda zmieni nazwę np czujnika temperatury i w momencie zapisu nowej nazwy zrywa połączenie z modułami. Wchodzi w Apkę na telefonie i ma ikonę wyłączonego światła a moduł przecież jest połączony już z cloudem i światło się świeci. Mógłby moduł wysłać info co minutę jaki jest jego faktyczny stan.
Dokładnie rozumiem o co mu chodzi.
Jak już pisałem. Zmiana ustawień skutkuje
wysłaniem do wszystkich urządzeń polecenia rozłącz. One po chwili łączą się ponownie z cloudem i powinny przesłać aktualny stan wszystkich kanałów. Efekt powinien być taki, że przez chwile widzisz stan offline i przykładowe światło jest wyłączone, a po chwili widzisz online i, że światło jest włączone. Urządzenia powinny wysyłać status tylko w przypadku rejestracji lub zmiany stanu. Wysyłanie co minutę jest amatorką. Jeżeli Twoje urządzenie po restarcie połączenia pokazuje zły stan to ma skopany firmware.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

U mnie taki problem nie występuje.
@milion81 ewidentnie jest to problem firmware.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
o_rany

...a nie jest tak że w momencie logowania urządzenia do clouda stan jest odświeżony w apce?
Jak coś grzebe w cloudzie to mi w telefonie przeładowuje- pokazuje logo supli i odświeża stan urządzeń.
pzygmunt

o_rany wrote: Tue Apr 23, 2019 8:06 pm
...a nie jest tak że w momencie logowania urządzenia do clouda stan jest odświeżony w apce?
Jak coś grzebe w cloudzie to mi w telefonie przeładowuje- pokazuje logo supli i odświeża stan urządzeń.
Jest tak ale jak ktoś skopał firmware to urządzenie „melduje” błędny stan przy rejestracji bo komuś się nie chciało zaimplementować odczytu stanów kanału przy rejestracji urządzenia.
milion81

potwierdzam skopane softy, wszystkie na arduino :)
reszta czyli incan, mulitboard pokazuje prawidłowo
ufff chociaż jeden problem mniej
dzięki za szybką diagnozę ;)
cino111

Wracając do tematu licznika- przywrocilem kopie zapasową od nowa instalacja apki i wykresy się pokazały. Teraz zmieniając m3 na litry w apce nadal pokazuje się m3. To błąd czy znowu coś u mnie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Powinno to działać bynajmniej w mojej wersji zmiana jednostek w cloudzie zmienia jednostki w aplikacji. Ewentualnie zaczekaj na kolejną wersję.
AdamT

pzygmunt wrote: Sun Apr 21, 2019 7:42 am

Możesz udostępnić mi zdalnie swojego
kompa przez TeamViewera z podłączonym tabletem ?
Mogę udostępnić : tablet android 6.0
Instaluje się dobrze, po drugim uruchomieniu ściąga własne ikonki.
Po zamknięciu programu i wyczyszczeniu tabletu nie pojawiają się grupy kanałów.
Bezpośrednio po instalacji grupy kanałów były aktywne.

Return to “Android”