Dzień dobry,
Szukam gotowego rozwiązania do pomiaru temperatury i/lub wilgotności opartego o Suplę ale bez modułu z przekaźnikiem bo nie jest mi potrzebny. Czy coś takiego istnieje albo jak inaczej rozwiązać problem braku możliwości pomiaru temperatury w module bramowym SBW-01?
Sam pomiar temperatury lub wilgotności
-
procekms89
Sam moduł SBW-01 nie ma możliwości czujnika temperatury.
Nie znam co siedzi w tym module ale zapewne chip ESP8266. Więc teoretycznie w można by bezpośrednio do układu podłączyć sensor np. DS18B20, ale wiązało by się to z potrzebą zmienienia oprogramowania. Pytanie czy umiesz to sam zrobić?
Inną opcją jest kupić gotowy moduł np. Sonoff TH16 z czujnikiem temperatury i wgrać do niego firmware supli. Jak nie umiesz sam wgrać firmware Supli to na necie są osoby które kiedyś sprzedawały moduł z Suplą.
Nie znam co siedzi w tym module ale zapewne chip ESP8266. Więc teoretycznie w można by bezpośrednio do układu podłączyć sensor np. DS18B20, ale wiązało by się to z potrzebą zmienienia oprogramowania. Pytanie czy umiesz to sam zrobić?
Inną opcją jest kupić gotowy moduł np. Sonoff TH16 z czujnikiem temperatury i wgrać do niego firmware supli. Jak nie umiesz sam wgrać firmware Supli to na necie są osoby które kiedyś sprzedawały moduł z Suplą.
-
bukox
- Been thanked: 1 time
Szukam gotowca natomiast tak jak wspominałem nie potrzebuję modułu przekaźnika. A czy w sofcie multiboard można wybrać taki typu modułu aby była widoczna tylko temperatura bez przełącznika przekaźnika (gniazdko/światło)?
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (2x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
-
cino111
Przekaźnik możesz sobie wyłączyć na cloudzie. To, że soft ma możliwość sterowania przekaźnikiem nie ma znaczenia.
-
bukox
W takim razie wybiorę faktycznie Sonoffa TH.
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (2x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
-
Patryk
Ja kupiłem to:bukox wrote: Tue Apr 30, 2019 6:24 am Dzień dobry,
Szukam gotowego rozwiązania do pomiaru temperatury i/lub wilgotności opartego o Suplę ale bez modułu z przekaźnikiem bo nie jest mi potrzebny. Czy coś takiego istnieje albo jak inaczej rozwiązać problem braku możliwości pomiaru temperatury w module bramowym SBW-01?
https://s.click.aliexpress.com/e/cFhd4bZJ
Wgrałem ESP8266 Primary GUI @espablo
Dolutowalem DHT22, a zasilam bezpośrednio z ładowarki telefonu USB.
Działa już chyba 2 miesiące bez uwag.
-
bukox
Znalazłem coś podobne już gotowego tyle, że dość drogo bo prawie tyle co TH10 + czujnik:
https://allegro.pl/oferta/supla-home-sm ... 7964285893
https://allegro.pl/oferta/supla-home-sm ... 7964285893
-
marwint
Próbuję to wygooglować, ale albo stare linki, albo inne przeszkody + brak mojej wiedzy.
Jeżeli dobrze rozumiem, dla mierzenia i rejestracji temperatury i wilgotności powietrza zewnętrznego Supla nie ma gotowca, i trzeba np.:
1. skorzystać z czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/sonoff-th16-c ... d186618b5- 2szt., jeden do temperatury i jeden do wilgotności + oczywiście dodatkowo czujniki
2. Jeżeli chcę żeby to działało w aplikacji Supla, trzeba wgrać odpowiedni firmware - czy jest tu ktoś kto mi to zrobi? Jak tak to proszę o informację na pw lub(lepiej) na maila.
Czy to będzie rejestrować z protokołem czasu takim samym jak MEW-1 rejestruje pomiar energii że będę to mógł w jednym pliku excel dla ewentualnych analiz?
Jeżeli dobrze rozumiem, dla mierzenia i rejestracji temperatury i wilgotności powietrza zewnętrznego Supla nie ma gotowca, i trzeba np.:
1. skorzystać z czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/sonoff-th16-c ... d186618b5- 2szt., jeden do temperatury i jeden do wilgotności + oczywiście dodatkowo czujniki
2. Jeżeli chcę żeby to działało w aplikacji Supla, trzeba wgrać odpowiedni firmware - czy jest tu ktoś kto mi to zrobi? Jak tak to proszę o informację na pw lub(lepiej) na maila.
Czy to będzie rejestrować z protokołem czasu takim samym jak MEW-1 rejestruje pomiar energii że będę to mógł w jednym pliku excel dla ewentualnych analiz?
Last edited by marwint on Thu Jan 28, 2021 9:46 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Najlepiej układów zasilanych na 230 V nie stosować do termometrów i innych sensorów, bo często jest ryzyko pojawienia się 230 V na termometrze (np. przy zamianie kolejności zasilania L z N).marwint wrote: Thu Jan 28, 2021 9:13 am Próbuję to wygooglować, ale albo stare linki, albo inne przeszkody + brak mojej wiedzy.
1. skorzystać z czegoś takiego: viewtopic.php?f=6&t=6110&p=61558&hilit=Pomiar#p61558 - 2szt., jeden do temperatury i jeden do wilgotności + oczywiście dodatkowo czujniki
Kup sobie jakiegoś Wemosa na ESP8266, albo NodeMCU - one mają sporo pinów wyprowadzone i łatwo na tym testować różne pomysły.
Do pomiaru temperatury i wilgotności najlepiej stosować jakiś czujnik w stylu BME280. Jest to jedno urządzenie mierzące temperaturę, wilgotność, ciśnienie. Odradzam używanie tanich i popularnych DHT. DHT11 to do niczego się nie nadaje (tylko do utylizacji
Na układ najprościej będzie wgrać jakiegoś gotowca jak GUI Generic - on obsługuje bardzo dużo sensorów i wiele innych rzeczy.
Dane są zapisywane analogicznie jak dla MEW - w pliku csv jest timestamp oraz wartość pomiaru w danym momencie. Dane są zapisywane co 10 min.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
marwint
Wkleiłem zły link wcześniej: https://allegro.pl/oferta/sonoff-th16-c ... ad186618b5
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin