Problem z rozłączaniem się urządzeń z Clouda

milion81

Ok, odłączę dzisiaj dwa Sonoffy, te co towarzyszą mi w tym problemie od początku i zobaczę efekt, mam je na dwóch firmware:
-sonoff_dimmer_DHT22 by Zybi v2.5.3
-sonoff_ds18b20 by Zybi v2.5.3

PS jak rozumiem, czytając inne wpisy na forum nie ma możliwości sprawdzenia (nawet na własnym serwerze) czy jakieś urządzenie wylogowało się z Clouda?
Chodzi mi o to żeby wiedzieć nie które konkretnie urządzenie się wylogowało tylko czy jakiekolwiek się wylogowało.
Bardzo by to ułatwiło szukanie winnego, nie koniecznie w module, np wyłączając na jeden dzień jakieś urządzenie WIFI np laptop miałbym informacje, że problem dalej występuje a tak muszę ciągle siedzieć na Cloudzie, już oczy na zielono mi się świecą od tego :geek:

Dziękuje za wskazówki
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Masz coś takiego jak "Data ostatniego połączenia" i status czy jest online/offline. Może to Ci coś pomoże.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
milion81

rozumiem że "Data ostatniego połączenia" to informacja kiedy ostatnio urządzenia zalogowało się do Clouda np po odłączeniu od Clouda ?
pzygmunt

Zgadza się
milion81

To znacząco ułatwi szukanie przyczyny, dziękuje !
Tak na szybko sprawdziłem i wynik jak w załączniku, data oraz godzina ostatniego połączenia
W każdym przypadku byli domownicy w domu i wychodzi na to że koło 15:05 do domu wrócili domownicy, czyli wiadomo smartfony, laptop, telewizor itd.
Dzisiaj mimo tego że rano byli domownicy jeszcze nie wywaliło żadnego…
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Niekoniecznie ułatwi. Rozłączanie na kilka sekund połączenia to naturalny objaw.
milion81

Dzisiaj cały dzień nie rozłączało, 17:26 wszysycy domownicy wrócli do domu, a o 17:28 jeden z modułów sie rozłączył, nie sądze żeby to był zbieg okoliczności. Choć z drugiej strony rano wszyscy też byli w domu a nie wywaliło....
slawek

Zwróć uwagę na czas dzierżawy adresu IP w routerze, może po prostu wygasła dzierżawa?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
milion81

To nie to, od momentu powrotu do domu czyli 17:26 większość modułów kilka razy wywaliło.
slawek

Może router nie ogarnia - masz zbyt wiele urządzeń jednocześnie... z tego co pamiętam jak używałem jeszcze neostrady, to nie mieli w orange urządzeń z wysokiej półki... ale tych nie znam, więc tylko sugeruję. Takie routery "zabija" nie transfer, a ilość nawiązanych połączeń w danym czasie.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”