Moduł Nice wifi- sygnalizacja otwartej/zamkniętej bramy

Sterowniki bramowe i osłonowe
jacky123
Posty: 2
Rejestracja: wt kwie 30, 2019 4:25 pm

śr maja 01, 2019 5:24 am

Witam Doświadczonych:-),

Do bramy garażowej Nice Spin (SNA4, BusT4) oraz wjazdowej Nice ROA38 podłączyłem Nice wifi, wszystko działa w apce Nice. Chciałbym jednakże również widzieć czy brama jest otwarta czy zamknięta (garażowa, bo podobno we wjazdowej w tym modelu to niemożliwe-tak powiedział mi sprzedawca modułu) z poziomu apki. Czy jest to możliwe do zrobienia „domowym” sposobem (bez opisywanego przez producenta programatora o-view) poprzez właściwe podłączenie dołączonego kabla Nice Int, ewentualnie coś jeszcze?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
J
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 01, 2019 6:47 am

Przy bramie wjazdowej możesz zastosować taki kontraktron

https://www.eltrox.pl/kontaktron-satel- ... -b-4l.html

W bramie wjazdowej możesz się podpiąć pod zaciski 7,8 i tam możesz użyć Nice INT.
jacky123
Posty: 2
Rejestracja: wt kwie 30, 2019 4:25 pm

śr maja 01, 2019 9:09 am

Dziękuję bardzo za podpowiedz pod katem bramy wjazdowej, zaciski są ponumerowane, wiec spróbuję.
Czy jest sposób (bez tego o-view), aby w apce był widoczny stan bramy garażowej (otwarta-zamknięta)? Może zle podpiąłem ten Nice Int?,
Życzę miłego dnia,
J
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 01, 2019 6:57 pm

Spróbuj go obrócić lub zamienić IN1 na IN2 lub jedno i drugie.
woytaz
Posty: 1
Rejestracja: pt lis 01, 2019 6:25 pm

pt lis 01, 2019 9:16 pm

Witam,
Walczę z podłączeniem modułu nice int do sbw-01

Orientuje się ktoś z Was, czy można przeprogramować centralę robus600 bez programatora o-view?
Konkretnie muszę zmienić wyjście FLASH na logikę brama zamknięta.

Pozdrawiam
Wojtek
Julioestebes
Posty: 2
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 3:52 pm

ndz lis 03, 2019 4:01 pm

Witam. Mam Rox600 z ROA35. Nice wifi działa bez problemu. Ale mam problem z Nice INT. Nie wiem gdzie podłączyć. Na necie pisze tylko o wejściu flash ale nie chcę nic popsuć. Czy jest potrzebny do tego oview? Czy da rde bez niego? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lis 03, 2019 4:19 pm

Nie wiem co to jest ROA35.

Nie podłączaj nic pod wyjście FLASH w ROX-ie ponieważ tam jest 230V. Moduł pójdzie z dymem.
Musiałbyś zastosować dodatkowy przekaźnik z zasilaniem cewki 230V. Wydaje mi się, że w tym przypadku lepiej jak zastosujesz dodatkowy zewnętrzny kontraktron.
Julioestebes
Posty: 2
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 3:52 pm

pn lis 04, 2019 10:26 am

A jeśli chodzi o podłączenie samego kontaktrona do NICE Wifi.

Jeden kabel z kontaktrona podłączam pod zasilanie w Nice Wifi czyli A2, a drugi do INT1 lub INT2?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 04, 2019 10:41 am

Zgadza się..
"...a drugi do IN1 lub IN2"
patryk051185
Posty: 43
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / Jaworzno

śr lis 06, 2019 9:41 pm

woytaz pisze:
pt lis 01, 2019 9:16 pm
Witam,
Walczę z podłączeniem modułu nice int do sbw-01

Orientuje się ktoś z Was, czy można przeprogramować centralę robus600 bez programatora o-view?
Konkretnie muszę zmienić wyjście FLASH na logikę brama zamknięta.

Pozdrawiam
Wojtek
U mnie INT wpięte jest w wejście S.C.A. nie pod FLASH.

W instrukcji obsługi bramy sprawdź "programowanie drugiego poziomu"
Tabela: L2 - "Funkcje krok po kroku"
Trzeba wybrać funkcje:
L3 otwiera zamyka otwiera zamyka
ODPOWIEDZ