MEW-01 - przedpremierowe uwagi

QLQ

Przedstawienie wartości to faktycznie pełen profesjonalizm ale dla zwykłego "Kołolski'ego" są one "czarną magią".
Już ktoś pisał że tam powinno być że jak żona prasuje to żelazko zjada 2000W a syn jak za długo siedzi na kompie to zasilacz żre 300W lub więcej.
Ogólnie powinno być dzienne zużycie energii w stosunku do ustalonego progu jaki sobie użytkownik ustali. Że np dziennie zużyć ma nie więcej niż powiedzmy 1,5 kWh. I od tej wartości odniesienie np dziś zużycie większe o X %. Wczoraj było oszczędniej. Po to raczej wg mnie ten bajerancki :P licznik ma służyć.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Vallhalen

Bajerancki fest :D Aż się wzruszyłem? Kto wie jaki będzie koszt? A nuż kupie se na urodzinki ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

mipix wrote: Fri Feb 01, 2019 12:54 pm Witam

Uwaga do jednostek i opisu przy nich.

Jeśli opisujemy coś jednostkami np. kW (kiloWat) mamy na myśli moc jednostkową. Można np powiedzieć, że jest to coś pobierane/oddawane w danej chwili pomiaru, tu i teraz, w danej sekundzie.
Za Wikipedią: 1 wat (1 W) to moc, przy której praca wykonana w ciągu jednej sekundy (1 s) jest równa jednemu dżulowi.

Natomiast kWh (kilo-wato-godzina) to jednostka opisująca energię (moc w czasie). Inaczej mówiąc, jaką pracę wykonała dana moc w określonym przedziale czasowym.
Za Wikipedią: Kilowatogodzina (symbol: kWh) – jednostka pracy, energii oraz ciepła. 1 kWh odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy 1000 watów, czyli jednego kilowata (kW). To jednostka wielokrotna jednostki energii – watosekundy (czyli dżula) w układzie SI.

W gospodarstwach domowych nie płacimy dostawcy za moc tylko za energię i to w dodatku tylko czynną. Co innego jeśli mówimy o (jednorazowej) opłacie przyłączeniowej dla nowych obiektów, tam jest mowa o mocy przyłączeniowej, ale to inny temat.

Dalej, zapis: "Moc bierna pobrana" jest mylący, powinno być np. "Moc bierna pobierana".
Podobnie zapis w ostatnich 4 pozycjach "Moc czynna/bierna zwrócona/pobrana" powinno być "Moc czynna/bierna zwracana/pobierana".
Tu nie mam pewności czy chodzi o moc czy energię, bo jednostki są mylące.

Nie wiem jakie parametry faktycznie są prezentowane w aplikacji ale teraz jest tam coś nie tak.

Pytanie, gdzie można zdobyć taki licznik? Jest może jakaś przedsprzedaż? Z kim się skontaktować? Chętnie go przetestuję w instalacji dwukierunkowej z mikrogeneracją.

Pozdrawiam
Dzięki za uwagi. Moc zmieniona na energia... To był "efekt" kopiuj/wklej. W dwóch ostatnich pozycjach miało być "kvarh" zamiast "kvar".
Teraz jest tak jak na screenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wojtas567

Jest też ładny żółty kwadracik z danymi 😀
Ale tu czcionki wartości nie zwiększyłeś
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
pzygmunt

wojtas567 wrote: Wed May 08, 2019 12:40 pm Jest też ładny żółty kwadracik z danymi 😀
Ale tu czcionki wartości nie zwiększyłeś
Generalnie dodałem jeszcze kilka wykresów porównawczych. Dziś wieczorem wrzucę na Google Drive
pzygmunt

Dodatkowe wykresy...
Dostępne są też dla licznika impulsów.
pzygmunt

@wojtas567 - zamiast zwiększać czcionkę dodałem markery. Powiększona czcionka lubi wychodzić poza obszar.
wojtas567

Jest git :D
Pozdrawiam
Wojtek
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nawet bardziej niż git :D
Przemek, a czy dla licznika impulsów dałoby radę dodać rankingi?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Robert Błaszczak wrote: Wed May 08, 2019 5:43 pm Nawet bardziej niż git :D
Przemek, a czy dla licznika impulsów dałoby radę dodać rankingi?
Jutro dodam

Return to “ZAMEL MEW-01”