U mnie nie ma takich problemów, ale wiem o co chodzi.
Przy różnych testach szczególnie przy kontaktronach czujnik zmieniał się z otwarty na zamknięty zanim pole magnetyczne całkowicie zniknęło. Podejrzewam, że stąd masz takie problemy. Rozwiązanie to zastosuj droższe kontaktrony lub mechaniczne wyłączniki krańcowe.
Powiadomienie na smartfonie
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
raczej to nie kontaktrony (takich używam : https://www.satel.pl/pl/product/533/B-3 ... -metalowa)),michael wrote: Fri May 10, 2019 9:12 am U mnie nie ma takich problemów, ale wiem o co chodzi.
Przy różnych testach szczególnie przy kontaktronach czujnik zmieniał się z otwarty na zamknięty zanim pole magnetyczne całkowicie zniknęło. Podejrzewam, że stąd masz takie problemy. Rozwiązanie to zastosuj droższe kontaktrony lub mechaniczne wyłączniki krańcowe.
Wydaje mi się że jest tak :
1) jak załączam sonoffa do otwarcia bramy to supla przesyła informacje do alexa : zmiana stanu czujnka XXX. Alexa odczytuje stan i informuje ze brama otwarta
2) jak sonoff po 2 sek sam się wyłącza (no bo jest tak ustawiony gate w cloudzie) , to supla robi to samo co w punkcie 1 czyli wysyła informacje o zmianie stanu i alexa tez mnie informuje ze brama jest otwarta
3) I jak brama jest całkowice otwarta (czyli kontaktron nie ma prawa być zamkniety) to klikam na OTWORZ ZAMKNIJ w supli i znowu dostaje dwa komunikaty o otwarciu bramy (załączenie sonoffa i jego wyłączenie generuje te dwa nastepne powiadomienia)
4) no i na koncu jak brama się zamknie to dostaje jeden komunikat ze brama się zamknęła
Jak wróce do domu to sprawdze to jak to działa z pilota RF , czyli sonoff nie będzie się załączał i wyłączał a tylko czujnik bramy będzie zmieniał swój stan i wydaje mi się ze będę dostawał tylko jedno powiadomienie o otwarciu bramy a nie 4.
-
PuteR
Czy alexy tak samo jak GA nie da się jeszcze podpiąć pod własne instancji? Chętnie bym przetestował u siebie te powiadomienia.
-
wsosniak
no i jestem w domu , robie testy ............ niezależnie czy otwieram bramę wjazdową przez suplę , czy też z pilota RF do bramy (napęd FAAC746) to powiadomienia w alexa dostaję:
- jak zaczynam otwierać bramę (czyli zaczyna pracować napęd FAAC do bramy)
- ale równiez wtedy kiedy napęd przestaje pracować (kiedy brama całkowicie się otworzy lub jeśli z pilota nacisnę przycisk i przerwę proces otwierania bramy).
Sterowanie w supli tej bramy mam zrobione na sonofie (+ zewnętrzy przekaźnik RELPOL , ktorego cewka podłączona jest do wyjścia sonoffa a wyjscia przekaźnika RELPOL podłączone są do FAAC) + podpięty kontaktron również do tego sonoffa na GPIO3 ( Sonoff pracuje z najnowszą wersją firmware multiboard 2.7.2) . Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC. Wygląda na to że sonoff jest w jakiś sposób zakłócany przez pracę tego FAAC (przepływ prądu w obwodzie?) co powoduje że firmware 2.7.2 "wymusza/wysyła " do cloud informacje o stanie kontaktrona (?) , a tym samym supla wysyła do alexa informacje o "zmianie "stanu kontaktrona ?
@pzygmunt , @Espablo ? co o tym sądzicie ? ten sonoff w cloud ma stabilne połączenie (Ostatnie połączenie 04:02 10.05.2019 - wtedy był ostatni restart routera) . Sonoff do wywalenia ? Ale na bramie garażowej z napędem Wiśniowski (sterowanej przez innego sonoffa) ma to dokłądnie samo. A może jakiś inny firmware wgrać do tych sonoffów ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Najlepiej to się podłączyć do Twojego konta z klienta konsolowego dla linux-a. Tam widać ile idzie powiadomień o zmianach statusu kanału.
Od tego bym zaczął. Mogę pomóc w temacie ale najwcześniej we wtorek.
Od tego bym zaczął. Mogę pomóc w temacie ale najwcześniej we wtorek.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
wsosniak
@pzygmunt - bardzo dziękuję za pomoc ale nie chcę Ciebie angażować w rozwiązywanie takich pierdół jak moja . I tak macie dużo innej ważniejszej roboty
Mam na to inny pomysł : coś te powiadomienia generuje(na pewno nie FAAC a tym bardziej nie krasnoludki). Zakładam że to ten nieszczęsny sonoff ktory steruje przekaźnikiem->FAAC, jak i odczytuje stan kontaktrona bramy a tym samym "jakoś" generuje informacje do alexa o pseudo zmianie stanu tego kontaktrona. Jeśli ten kontaktron (czujnik otwarcia tej bramy) "odzielę" od tego sonoffa i przypne do osobnego urządzenia (np ESP12E - akurat mam taki jeden wolny) z wgranym boardem SENSORx8 , to powinno mi to rozwiązać ten problem. Dam znać za jakiś czas co mi się udało w tym temacie zrobić. Oczywiście wszytskie wskazówki/porady mile widziane
Mam na to inny pomysł : coś te powiadomienia generuje(na pewno nie FAAC a tym bardziej nie krasnoludki). Zakładam że to ten nieszczęsny sonoff ktory steruje przekaźnikiem->FAAC, jak i odczytuje stan kontaktrona bramy a tym samym "jakoś" generuje informacje do alexa o pseudo zmianie stanu tego kontaktrona. Jeśli ten kontaktron (czujnik otwarcia tej bramy) "odzielę" od tego sonoffa i przypne do osobnego urządzenia (np ESP12E - akurat mam taki jeden wolny) z wgranym boardem SENSORx8 , to powinno mi to rozwiązać ten problem. Dam znać za jakiś czas co mi się udało w tym temacie zrobić. Oczywiście wszytskie wskazówki/porady mile widziane
Last edited by wsosniak on Fri May 10, 2019 10:17 pm, edited 1 time in total.
-
maffiu
Ja miałem tez miałem jaja z sterowaniem do bramy używam wemosa i kontaktronow jak tylko podłączyłem kontaktrony na sofcie incan albo multibord to wemos dostawał jakiejś czkawki i pokazywał otwarte zamknięte aż się zawieszał co ciekawe na biurku działało prefekt a przy centralce jakiś cyrk dołożyłem kolejnego wemosa z multi na 8sensor i jak narazie śmiga Alexa tez a + jest taki ze jeszcze dołożę czujnik skrzynki i podepnę pod dzwonek i tez będzie powiadamiałowsosniak wrote: Fri May 10, 2019 8:06 pm @pzygmunt - bardzo dziękuję za pomoc ale nie chcę Ciebie angażować w rozwiązywanie takich pierdół jak moja . I tam macie dużo innej ważniejszej roboty
Mam na to inny pomysł : coś te powiadomienia generuje(na pewno nie FAAC a tym bardziej nie krasnoludki). Zakładam że to ten nieszczęsny sonoff ktory steruje przekaźnikiem->FAAC, jak i odczytuje stan kontaktrona bramy a tym samym "jakoś" generuje informacje do alexa o pseudo zmianie stanu tego kontaktrona. Jeśli ten kontaktron (czujnik otwarcia tej bramy) "odzielę" od tego sonoffa i przypne do osobnego urządzenia (np ESP12E - akurat mam taki jeden wolny) z wgranym boardem SENSORx8 , to powinno mi to rozwiązać ten problem. Dam znać za jakiś czas co mi się udało w tym temacie zrobić. Oczywiście wszytskie wskazówki/porady mile widziane![]()
-
wsosniak
Dokładnie idę Twoją ścieżką:) tzn : do ESP12E wgrałem muliboard SESNORx8 i odpaliłem 5 czujników :maffiu wrote: Fri May 10, 2019 9:47 pm Ja miałem tez miałem jaja z sterowaniem do bramy używam wemosa i kontaktronow jak tylko podłączyłem kontaktrony na sofcie incan albo multibord to wemos dostawał jakiejś czkawki i pokazywał otwarte zamknięte aż się zawieszał co ciekawe na biurku działało prefekt a przy centralce jakiś cyrk dołożyłem kolejnego wemosa z multi na 8sensor i jak narazie śmiga Alexa tez a + jest taki ze jeszcze dołożę czujnik skrzynki i podepnę pod dzwonek i tez będzie powiadamiało
- sensor1 -> brama garazowa
- sensor2 -> brama wjazdowa
- sensor3 -> pominąłem i nie wykorzystuje , bo u mnie nie działa (wina multioardu czy tez mojego ESP12E ? nie wiem)
- sensor4 -> poczta w skrzynce
- sensor5 -> dzwonek przy furtce
- sensor 6-> alarm , przekroczone temperatury w domu
i odpalone mam to na razie na biurku i działa ok , alexa powiadamia mnie idealnie . Dzisiaj juz jest późno ale jutro podepnę to pod moje czujniki/przekaźniki i zobaczymy