2x Termometr DS18B20 i jeden widoczny w supla

djpoll
Posty: 53
Rejestracja: pn maja 13, 2019 8:59 pm

pn maja 13, 2019 9:25 pm

Hej

jestem tu nowy miło was poznać :)

Mam problem polegającym na tem że mam układ esp8266 i do niego podłączony termometr DS18B20

Działa :) ale chciałem podpiąć 2 sztukę DS18B20 , lecz supla widzi jako jedno urządzenie z jednym termometrem i jeszcze wydaje mi się ze przekłamuje na 2 ale przy podłączonym jednym jest ok.

w Załączniku schemat jakiego użyłem ?
Załączniki
FVUSWJ1ISCBT0I8.LARGE.jpg
FVUSWJ1ISCBT0I8.LARGE.jpg (33.19 KiB) Przejrzano 840 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 970
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt maja 14, 2019 4:13 am

Szanowny nowy kolego , temat wielokrotnie wałkowany na forum jest funkcja „szukaj . Druga sprawa nie potrafimy wróżyć , jakiego softu używasz ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
djpoll
Posty: 53
Rejestracja: pn maja 13, 2019 8:59 pm

wt maja 14, 2019 6:45 am

Szukałem szukałem xd i już w ostateczności napisałem

Ver. Op 1.3

thermometer_esp01_eagle.flash.bin
thermometer_esp01_eagle.irom0text.bin

Coś takiego xd
Patryk
Posty: 615
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt maja 14, 2019 7:02 am

Ten soft który używasz obsługuje tylko 1 DS ( termometr)
Ale poczytaj np:
viewtopic.php?f=24&t=4077&start=10
djpoll
Posty: 53
Rejestracja: pn maja 13, 2019 8:59 pm

wt maja 14, 2019 7:27 am

No to świetnie, tylko skąd teraz soft dostać na stronie supli nie ma ktoś ma gotowca?
Patryk
Posty: 615
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt maja 14, 2019 7:36 am

djpoll pisze:
wt maja 14, 2019 7:27 am
No to świetnie, tylko skąd teraz soft dostać na stronie supli nie ma ktoś ma gotowca?
Jeżeli chodzi o soft z linku, który Ci posłałem, to przecież jest na 1 stronie.

Edit:
Co prawda napisany w Arduino IDE , ale poczytaj:
viewtopic.php?f=23&t=3559
djpoll
Posty: 53
Rejestracja: pn maja 13, 2019 8:59 pm

wt maja 14, 2019 3:59 pm

Jak dlamnie początkującego zbyt skomplikowane najszybciej zakupie jeszcze 3 układy esp8266 i będzie po problemie
andras
Posty: 256
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

wt maja 14, 2019 4:14 pm

Co skomplikowane ? kopiujesz , wklejasz do arduino , wgrywasz do modułu lub eksportujesz do pliku bin i wgrywasz ESP Flash Download Tools .
djpoll
Posty: 53
Rejestracja: pn maja 13, 2019 8:59 pm

śr maja 15, 2019 8:22 am

Wiec tak
1. pobieramy program Arduino IDE np z https://www.arduino.cc/en/Main/Software?
2. pobieramy bibliotekę ArduinoSuplaDevice z https://www.supla.org/download/ArduinoSuplaDevice.zip
3. zaczytujem bibliotekę w Arduino wchodząc w Szkic->Dołącz bibliotekę->Dodaj biblioteke .ZIP
4. instalujemy dodatkowo potrzebne biblioteki takie jak OneWire, czy DallasTemperature potrzebne do obsługi czujnika temperatury DS18B20, czy DHT sensor library do czujnika DHT11/DHT22 poprzez Szkic->Dołącz bibliotekę->Zarządzaj bibliotekami
5. Jeżeli chcecie programować NodeMCU to wchodzimy w menu Plik -> Preferencje i w zakładce ustawienia w polu Dodatkowe adresy URL do menedzera płytek: wpisujemy http://arduino.esp8266.com/staging/pack ... index.json
6. W menu Narzędzia wybieramy Plytka i zaznaczamy Arduino/Genuino Mega or Mega 2560 lub NodeMCU 1.0 Pozostale parametry powinny same się ustawić
7. warto mieć pod ręką mapę PINów – w zał

zapytanie poz 5. "Jeżeli chcecie programować NodeMCU" co to ??
zapytanie poz 6 " płytkę" jaka płytka ?

Programuje jak za pierwszym razem ESP8266 podłączony z zworką z USB UART ??
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr maja 15, 2019 9:31 am

djpoll pisze:
śr maja 15, 2019 8:22 am

zapytanie poz 5. "Jeżeli chcecie programować NodeMCU" co to ??
zapytanie poz 6 " płytkę" jaka płytka ?

Programuje jak za pierwszym razem ESP8266 podłączony z zworką z USB UART ??
Wchodzisz w narzędzia/płytka -> menadżer płytek i tam wyszukujesz ESP8266 instalujesz wersję 2.4.2
pojawią Ci się nowe płytki i wybierasz np generic8266
tak
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ