Przekaźnik z esp8266

Post Reply
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Sun Feb 17, 2019 10:19 am

Mam pytanie czy ten przekaźnik można będzie skonfigurować żeby działał z suplą a dokładniej czy flashowanie esp8266 wystarczy czy to będzie bardziej skomplikowane dla zielonego Image
Jankes
Posts: 22
Joined: Sun Dec 02, 2018 9:01 pm

Sun Feb 17, 2019 5:05 pm

Wszystko w tym temacie.
viewtopic.php?f=11&t=4245
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Mon Feb 18, 2019 2:11 pm

Dzięki za podpowiedz do dzisiaj nie wiedziałem co to transoptor.
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Sun Mar 03, 2019 11:20 am

Wgrałem do esp8266 gate module esp01 no ale jest problem jak teraz wprowadzić go w stan konfiguracji.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6706
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Mar 03, 2019 11:30 am

FAQ
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Sun Mar 03, 2019 3:43 pm

Szukałem na FAQ .Na GPI00 i GPIO2 podawałem niskie i wysokie napięcie do 10 sekund i nic się nie dzieje .Ogólnie myślę że i tak zły soft wgrałem gate_module_esp01_ds_eagle.flash.bin zchmielaka .Teraz nic nie mogę wgrać chyba trzeba to wymazać.Użyłem esp8266 download tool v 3.6.5 i pliku blank do wymazania ale po chwili wyskakuje błąd.Dioda niebieska na esp pali się non stop na konwerterze pali się czerwona i niebieska jak startuje program to mruga druga niebieska dioda.
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Mon Mar 11, 2019 10:29 pm

Sorki za zawracanie d....Ogólnie rzec biorąc cały czas robiłem błąd ale już jest okey.Jeśli chodzi o klikanie przekaźnika to zamieniłem gpio 0 na rx ale to działa z incan easy Espablo ale tam nie ma funkcji drzwi .Soft gate_module_esp01_eagle.flash.bin zchmielaka jest okey ale czy można coś zrobić żeby działał odwrotnie tzn żeby stan wysoki na gpio 0 był gdy włączę funkcje otwórz .W tym momencie brak prądu spowoduje otwarcie drzwi.Czy jest na to jakaś rada?
Zybi
Posts: 1372
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Mar 11, 2019 10:54 pm

sediv44 wrote:
Mon Mar 11, 2019 10:29 pm
Sorki za zawracanie d....Ogólnie rzec biorąc cały czas robiłem błąd ale już jest okey.Jeśli chodzi o klikanie przekaźnika to zamieniłem gpio 0 na rx ale to działa z incan easy Espablo ale tam nie ma funkcji drzwi .Soft gate_module_esp01_eagle.flash.bin zchmielaka jest okey ale czy można coś zrobić żeby działał odwrotnie tzn żeby stan wysoki na gpio 0 był gdy włączę funkcje otwórz .W tym momencie brak prądu spowoduje otwarcie drzwi.Czy jest na to jakaś rada?
Jest na to rada. To jest bardzo nietypowa kompilacja jednak bardzo dobra dla tego "cuda". Wczytaj się tylko w readme.txt.
Przed wgraniem wykasuj moduł z wcześniejszych "śmieci".
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Mon Mar 18, 2019 6:42 pm

Wgrałem ten program Klikania przekaźnika nie ma ale działa podobnie jak przy tamtym sofcie jak się podłączy zasilanie to załącza przekaźnik ale to nie jest problem,Problem jest z zasięgiem. przedtem miałem zamel row-01 działał dobrze a ten esp 8266 może ma słaba antenę kombinowałem całą niedziele ,po podłączeniu zasilania działa ale po kilku minutach rozłącza się i już się nie łączy..Musiałem wyciągnąć go z puszki w której był zamontowany i było lepiej .Całą noc działał dobrze. Router jest 8metrów od niego za ścianą.Dzisiaj rano zrobiłem próbę wyłączyłem ruter i okazało się że esp wariuje włącza się wyłącza tak kilka razy a po włączeniu routera i tak się z nim nie łączy.Gdzie tkwi problem.?
sediv44
Posts: 18
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:38 am

Sun May 19, 2019 12:52 pm

Znowu mam problem. Zamówiłem z aliexpress następne dwa przekaźniki z esp8266 i oba są trefne niby takie same jak poprzedni ale mają wadę.Podczas włączania zasilania moduł ustawia się w tryb wgrywania programu gdyż na GPI0 idzie stan niski z przekaźnika. Gdy wypnę GPI0 w trakcie włączania i podłącze znowu wszystko działa okey Na esp mam wgrany program gate module działa idealnie fakt że podczas włączanie na sekundę na GPI0 idzie stan wysoki ale to nie jest problem.Co można zrobić żeby podczas włączania stan niski nie szedł na GPI0.
Post Reply