Firmware Multiboard

pajdakks
Posts: 2
Joined: Fri May 24, 2019 5:18 pm

Fri May 24, 2019 7:03 pm

Udało się podłączyć włącznik pod KEY oraz GND ale jego przytrzymanie wprowadza sonoffa w tryb konfiguracji. Jest jakaś szansa na obejście tego problemu?
vijay2
Posts: 16
Joined: Sat Mar 09, 2019 5:54 pm

Sun May 26, 2019 8:36 am

Witam, chciałem położyć wisienkę na torcie tzn. podłączyłem ostatni moduł (sonoff dual r2) i osiągnąłem w swoim domku 100 % oświetlenia z suplą B-) (musiałem prosić o zwiększenie limitów pzygmunta ;). Większość modułów touche, 4ch, 4ch pro jedzie na multiboard multiboard_1024 (w nim działa rf433, na którym mi zależy) i nie ma z nimi problemów poza koniecznością dolutowania w 4ch pro kondensatorów.
Jednak w ostatnim sonoff dual r2, ktory na stole działał ok to po instalacji w piwnicy po kilku minutach pracy "umierają przyciski" pomaga restart mudułu ale na kilka minut :/ co poradzić na to?
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Mon May 27, 2019 11:16 pm

też macie problem z czujnikami DHT11/22 na tym firmwware?Mi znikają odczyty po około 30 sekundach i muszę od nowa odłączyć i podłączyć do prądu sonofa.Mam obecnie tylko ten jeden czujnik zamontowany DHT22 z rezystorem 4,7k i nie działa jak powinno.
alanzola
Posts: 27
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Fri May 31, 2019 5:22 am

qba93 wrote:
Mon May 27, 2019 11:16 pm
też macie problem z czujnikami DHT11/22 na tym firmwware?Mi znikają odczyty po około 30 sekundach i muszę od nowa odłączyć i podłączyć do prądu sonofa. Mam obecnie tylko ten jeden czujnik zamontowany DHT22 z rezystorem 4,7k i nie działa jak powinno.
Tak ja też mam pisałem już to o tym kilka razy ale brak odpowiedzi. Chyba temat tabu albo tylko my dwaj tego używamy. Ktoś gdzieś pisał że dzieje się tak jeśli dłubie się w chmurze już po dodaniu czujnika i rozwiązaniem miało by być reset modułów jak już skończymy logować się przez stronę. Nie weryfikowałem tego jeszcze.
cino111
Posts: 677
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri May 31, 2019 9:11 am

Problem z dht22 mam na wszystkich softach i dlatego właśnie płynie do mnie BME280 z którym niby nie ma problemów.
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Fri May 31, 2019 8:35 pm

no właśnie kilkanaście godzin podziała później wyłącza się.Chyba też go zamówię ten firmware go obsługuje?
Odkryłem kiedy przestaje działać.W supla cloud mam harmonogram włączania lampki.Za każdym razem kiedy automatyczne z harmonogramu włączy to DHT22 przestaje działać.
unnamed93
Posts: 9
Joined: Wed Jun 05, 2019 2:06 pm

Wed Jun 05, 2019 6:19 pm

Może jest jakiś inny firmware co obsługuje te dwa czujniki i działa bo u mnie podobnie pierw myślałem, e to czujnik, kupiłem nowe i to samo. Koledzy wyżej mają ten sam problem co ja tylko nie zaobserowałem po czym następuje zatrzymanie działania czujnika DHT22.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 7:31 pm

Hej,

Mam problem z tym firmware w wersji 2.7.2 wgrywam go do sonoff 4ch pro r2, oczywiście podczas konfiguracji wybieram sonoff 4ch. Problem polega na tym, że po załączeniu jakiegoś kanału obojętne R1-R4 to w losowym czasie sonoff resetuje stan kanału na wyłączony. Nie mogę zatem korzystać i ustawić, że światło ma być włączone lub ma działać pompa ponieważ resetuje się stan i mam wyłączone.

Czy ktoś się z tym spotkał? Ustawiam S6 na pozycję 1, K5 mam wszystkie na ON a k6 na off. Nie wiem jak tutaj zaradzić. Może ktoś ma dostęp do starszej wersji firmware żeby sprawdzić czy tam ten problem też występuje?
koziolek90
Posts: 14
Joined: Mon Feb 19, 2018 8:16 pm

Wed Jun 05, 2019 9:18 pm

Mam ten sam problem, pomogło wybranie w czasie konfiguracji czujnika temperatury DHT22 (mimo że nie mam podłączonego). Przełączniki monostabilne (gdy zmieniłem na bistabilne, nadal miałem problem z wyłączaniem się kanałów. Przy każdym innym wyborze, kanały po kolei gasły po jakimś czasie. Nie mam pojęcia czemu to tak działa i niestety nie znalazłem oprogramowania które działa w 100%
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 9:29 pm

cziz, dziekuje Ci bardzo za odpowiedz bo myslalem ze juz oszaleje, jutro zabieram sie za ponowne skonfigurowanie sonoffa i wybiore jak piszesz i mam nadzieje problem zniknie bo sie narobilem a tu taki zonk :) dam znac czy u mnie problem zniknal po tym zabiegu.
Post Reply