IOT SDK
-
desaint
adresy 0x00000 i 0x40000
flash 8mbit
poszczegolne kanaly (0-7) odpowiadaja gpio:
5,4,0,2,14,12,13,10
flash 8mbit
poszczegolne kanaly (0-7) odpowiadaja gpio:
5,4,0,2,14,12,13,10
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Nie wiem jak u innych kolegów, ale u mnie nie działa tj. Nie pokazuje temperatury.
Wgrane do Wemos d1 mini i podłączony 1 ds18b20.
Wgrane do Wemos d1 mini i podłączony 1 ds18b20.
-
desaint
wieczorem wrzuce zrodla, bo sdk mam na writualce za natem.
ja to programowalem na nodemcu v3 (lolin) ale to chyba jakis klon bo kosztowalo 15 zl
podlacz serial, zobacz co ci wypisuje, moze nie to gpio.
a tak btw, to jak moge uruchomic gpio6..9 i gpio16? ustawialem dla nich PIN_FUNC_SELECT na rozne sposoby i nic.
ja to programowalem na nodemcu v3 (lolin) ale to chyba jakis klon bo kosztowalo 15 zl
a tak btw, to jak moge uruchomic gpio6..9 i gpio16? ustawialem dla nich PIN_FUNC_SELECT na rozne sposoby i nic.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
gpio16 ustawia się w zupełnie inny sposób z uwagi na to, że standardowym sposobem byłby to bit 17-ty którego nie ma.
lub
Co so reszty patrz na tabelę alokacji funkcji.
Poczytaj też sobie w dokumentacji ESP8266 IOT SDK o zasadach wykorzystania pinów specjalnych jakim jest np GPIO16
Code: Select all
gpio16_output_conf();Code: Select all
gpio16_input_conf();Poczytaj też sobie w dokumentacji ESP8266 IOT SDK o zasadach wykorzystania pinów specjalnych jakim jest np GPIO16
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Patryk
Tak podejrzewałem, że wgrałeś to do nodemu, bo użyłeś GPIO10 ( wemos d1 mini tego nie ma). A ja nie mam nodemu.desaint wrote: Fri Jun 07, 2019 8:27 am wieczorem wrzuce zrodla, bo sdk mam na writualce za natem.
ja to programowalem na nodemcu v3 (lolin) ale to chyba jakis klon bo kosztowalo 15 zl![]()
Tak dokładnie, to udało mi się twój soft wgrać, oraz zarejstrować w Clud.
Miałem do dyspozycji tylko 1 szt ds18b20 i próbowałem podpiąć po kolei, pod gpio które podałeś, ale na żadnym nie pokazała się temperatura ( były tylko kreski ).
Zwróciłem też uwagę, na nazwy plików ( 8xDS1820_2048_DIO_ ......).
Rozszerzenie ( 2048) sugerowało by kompilacje dla 2M, a Ty podałeś, żeby wgrywać dla 1M.
Ale mogę się mylić, bo dopiero też zaczynam się uczyć.
-
desaint
tez sie dopiero ucze 
wlasnie kilka postow wczesniej pisalem o problemach z bootowaniem - wlasnie zly wielkosc flash wybralem.
na innej wielkosci flasha mi sie nie programuje. poza tym, nie wazne czy programuje dio, dout przy obydwu dziala a kompliacja byla dla dio...
no tak, dla gpio16 faktycznie znalazlem taka funkcje, musialbym dolaczyc ten plik do kompilacji (nie pamietam nazwy) ale tam jest duzo funkcji do sterownika rolet...
gpio10 ustawilem na sdata3, przy czym na nodemcu byl to pin podpisany sclk...
na innych, sdata2, sdata1, sdata0 nie obudzil mi sie na zadnym pinie, ani z pin_pullup ani bez.
wlasnie kilka postow wczesniej pisalem o problemach z bootowaniem - wlasnie zly wielkosc flash wybralem.
na innej wielkosci flasha mi sie nie programuje. poza tym, nie wazne czy programuje dio, dout przy obydwu dziala a kompliacja byla dla dio...
no tak, dla gpio16 faktycznie znalazlem taka funkcje, musialbym dolaczyc ten plik do kompilacji (nie pamietam nazwy) ale tam jest duzo funkcji do sterownika rolet...
gpio10 ustawilem na sdata3, przy czym na nodemcu byl to pin podpisany sclk...
na innych, sdata2, sdata1, sdata0 nie obudzil mi sie na zadnym pinie, ani z pin_pullup ani bez.
-
wojtas567
Tu jest ładnie opisane jak "odzyskać" GPIO 9 i 10 http://smarpl.com/content/esp8266-esp-2 ... and-gpio10
tylko nie wiem czy to się opłaca
.
tylko nie wiem czy to się opłaca
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek