SUPLA Scripts

User avatar
Lector
Posts: 416
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sun Jun 09, 2019 11:22 am

Czy tu nie ma błędu w opisie?
Screenshot_2019-06-09 Włącz pompę solaru - sceny - SUPLA Scripts.png
Screenshot_2019-06-09 Włącz pompę solaru - sceny - SUPLA Scripts.png (31.76 KiB) Viewed 258 times
{{not state(1).on}} jeśli kanał 1 jest włączony
Chyba powinno być wyłączony lub w dosłownym tłumaczeniu nie włączony.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5715
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jun 10, 2019 5:22 pm

akszyn wrote:
Wed Jun 05, 2019 10:10 am
Czy w supla jest możliwość sczytania stanu diody LED aby móc w supli sprawdzić czy jest urządzenie x jest włączone czy nie za pomocą diody LED na obudowie ?
Nie rozumiem tego pytania.
User avatar
akszyn
Posts: 26
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Mon Jun 10, 2019 5:38 pm

Chodzi mi abym mógł będąc poza domem sprawdzić czy urządzenie x jest włączone a pewnie aby tego dokonać potrzebny jest do sczytania jakiś sygnał jak np temperatura z czujnika. A w przyszłości chciałbym zapytać asystenta czy urządzenie x jest włączone i uzyskać podobny efekt jak w przypadku radia
Attachments
Screenshot_2019-06-10-19-32-28-991_com.google.android.googlequicksearchbox[1].png
Screenshot_2019-06-10-19-32-28-991_com.google.android.googlequicksearchbox[1].png (247.61 KiB) Viewed 238 times
proszę o instrukcje jak dla chłopa z pola lub dziecka z przedszkola czyli krok po kroku prowadząc za rączkę gdyż dopiero zaczynam zabawę z programowaniem supli a nie chce zepsuć czegoś wiec proszę o wyrozumiałość
cino111
Posts: 450
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Jun 10, 2019 6:00 pm

Możesz to zrobić tak jak licznik impulsów na fotorezystorze, lub fotodiodzie tylko podpinasz pod sensors, a nie pod licznik i powinno śmigać.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5715
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jun 10, 2019 6:02 pm

Co znaczy "włączone" ? On/Off czy online czy offline ?
Jakie urządzenie ?
Co rozumiesz przez "urządzenie" czy moduł wykonawczy czy to co jest do tego modułu podłączone ?
Generalnie podstawowe informacje jak On/Off, Online/Offline masz w aplikacji domyślnie.
User avatar
akszyn
Posts: 26
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Mon Jun 10, 2019 6:25 pm

chodzi mi o status on/off na esp z wgranym softem który wysyła jednorazowy krotki impuls (chyba bramy tak maja) wiec raczej ciężko będzie poznać czy to urządzenie którym steruje przekaźnik jest cały czas aktywne czy nie wiec lepiej podpiąć się pod LED (gdy świeci urządzenie jest włączone a gdy nie świeci urządzenie jest wyłączone). urządzenie jest na przycisku monostabilnym wiec z niego nie sczytam stanu urządzenia tylko z diody led na jego obudowie jak na przykładzie komputera stacjonarnego (domoticz + esp easy na wemosie d1 mini z relay shield) https://twojpomyslna.wordpress.com/2018 ... -domoticz/
proszę o instrukcje jak dla chłopa z pola lub dziecka z przedszkola czyli krok po kroku prowadząc za rączkę gdyż dopiero zaczynam zabawę z programowaniem supli a nie chce zepsuć czegoś wiec proszę o wyrozumiałość
User avatar
pzygmunt
Posts: 5715
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jun 10, 2019 6:42 pm

Możesz wykorzystać dowolny czujnik NO/NC.
User avatar
akszyn
Posts: 26
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Jun 11, 2019 9:52 am

cino111 wrote:
Mon Jun 10, 2019 6:00 pm
Możesz to zrobić tak jak licznik impulsów na fotorezystorze, lub fotodiodzie tylko podpinasz pod sensors, a nie pod licznik i powinno śmigać.
Mógłbyś coś więcej opisać jak to zrobić na diodzie elektroluminescencyjnej czy tam foto diodzie i jak ustawić w sypki oraz czy nie lepiej by było jako guzik monostabilne podłączyć?
pzygmunt wrote:
Mon Jun 10, 2019 6:42 pm
Możesz wykorzystać dowolny czujnik NO/NC.
A Jak go podłączyć pod np wemos D1 mi i z reley shield oraz można prosić o link do przykładowego czujnika no/nc?
proszę o instrukcje jak dla chłopa z pola lub dziecka z przedszkola czyli krok po kroku prowadząc za rączkę gdyż dopiero zaczynam zabawę z programowaniem supli a nie chce zepsuć czegoś wiec proszę o wyrozumiałość
User avatar
Vallhalen
Posts: 107
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Wed Jun 12, 2019 6:20 am

akszyn wrote:
Tue Jun 11, 2019 9:52 am
cino111 wrote:
Mon Jun 10, 2019 6:00 pm
Możesz to zrobić tak jak licznik impulsów na fotorezystorze, lub fotodiodzie tylko podpinasz pod sensors, a nie pod licznik i powinno śmigać.
Mógłbyś coś więcej opisać jak to zrobić na diodzie elektroluminescencyjnej czy tam foto diodzie i jak ustawić w sypki oraz czy nie lepiej by było jako guzik monostabilne podłączyć?

Jeden tutek: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
drugi tutek : https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ (ten cie interesuje pewnie bardziej) Od razu powiem ze "jeszcze" nie ma w sprzedaży zestawów DIY.

pzygmunt wrote:
Mon Jun 10, 2019 6:42 pm
Możesz wykorzystać dowolny czujnik NO/NC.
A Jak go podłączyć pod np wemos D1 mi i z reley shield oraz można prosić o link do przykładowego czujnika no/nc?
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
User avatar
akszyn
Posts: 26
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jun 12, 2019 8:09 am

Vallhalen wrote:
Wed Jun 12, 2019 6:20 am
Jeden tutek: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
drugi tutek : https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ (ten cie interesuje pewnie bardziej) Od razu powiem ze "jeszcze" nie ma w sprzedaży zestawów DIY.
Po obejrzeniu tych tutoriali zastanawiam się jak by to miało działać na fotodiodzie (czyli chyba popularnej diodzie LED) ten licznik impulsów odnośnie kontroli czy urządzenie jest włączone czy nie, aby kontrolować stan w w supli a nie zużycie energii elektrycznej bo wtedy to pewnie musiał bym mieć 2 wemosy jeden do przekaźnika z aktualnym softem typu gate a drugim z counterem ?
proszę o instrukcje jak dla chłopa z pola lub dziecka z przedszkola czyli krok po kroku prowadząc za rączkę gdyż dopiero zaczynam zabawę z programowaniem supli a nie chce zepsuć czegoś wiec proszę o wyrozumiałość
Post Reply