Wemos D1 mini - problem z WIFI

tomek98

Witam, wgrałem do Wemos D1 mini soft by Zybi Gate UNI. Proces flashowania przebiegł pomyślnie. Parametry użyłem identyczne jak w pliku readme.txt po restarcie urządzenia automatycznie przeszedł w tryb AC. Zalogowałem się do sieci i kolejny restart. Tutaj zaczynają się schody. Za pierwszym razem przeważnie się połączy z wifi albo i nie. Można potem dowoli restartować i bez skutku. Próbowałem potem znów wejsc w tryb AC z powodzeniem ale juz sieci wifi nie udowstępniało. Dopiero jak wgram soft ponownie to z poczatku jest wifi a potem brak. I z tym tez jest różnie. Raz się połączy a raz nie. Probowalem juz z 10x. Podejżewam że to wina modułu WiFi. Czy spotkaliście się z podobną przypadłością? Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam,
Tomek
maffiu

Sprawdź czy inny soft tez się tak zachowuje
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

I koniecznie przed wgraniem innego (lub tego samego) oprogramowania wyzeruj pamięć Wemosa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
tomek98

Czysciłem raz blankiem a raz erase. Na zmiane probowalem. Spróbuje jeszcze wgrać inny soft tak jak radzicie.
Pozdrawiam,
Tomek
tomek98

Wgrywając inny soft napotkałem na ten sam problem. Najwidoczniej jest wadliwe WIFI w WeMosie.
Pozdrawiam,
Tomek
tomek98

Kwestia tego problemu chyba została przeze mnie odkryta. Gdy bardziej przycisnąłem moduł lub zacząłem ruszać pinami to wtedy WIFI "zaskakiwało". Zacząłem poprawiać luty i o dziwo urządzenie zaczęło poprawnie działać ale tylko przez jakiś czas.
Wniosek: niesprawny Wemos.
Pozdrawiam,
Tomek
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Nie wiem co tam masz za lutownice, ale jak docisnąłeś ESP8266 do płytki wemosa i coś zaczynało działać, to popraw wszystkie luty dokładając nowej cyny. Ustaw temperaturę na 300°C nagrzej pad i dołóż świeżej cyny, najlepiej najcieńszą jaką masz np. 0,5mm. Możesz też wcześniej przesmarować pady topnikiem.
Jak patrzę na te wemosy to strasznie biednie cyny mają w punkcie styku z modułem.
wemos.jpg
Ja składając inCan cyny nie żałowałem, przy niektórych pinach nawet się wylewa z otworu ;)
inCan.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak

Ale to co pokazujesz na pierwszym zdjęciu to nie jest WEMOS (obecnie LOLIN).

Płytki WEMOS wyglądają jak na poniższych zdjęciach. ESP mają wlutowane bezpośrednio na płytkę (nie jako moduł):
LOLIN-D1-mini.png
LOLIN-D1-mini-Pro.png
LOLIN-D1-mini-Lite.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Jun 16, 2019 5:17 pm Ale to co pokazujesz na pierwszym zdjęciu to nie jest WEMOS (obecnie LOLIN).

Płytki WEMOS wyglądają jak na poniższych zdjęciach. ESP mają wlutowane bezpośrednio na płytkę (nie jako moduł):
Tu się z Tobą nie zgodzę. Robiłem zdjęcie tego co mam, bo kupiłem do testów i jako Wemos D1 mini, i jest to właśnie to.
Image
https://nettigo.pl/products/modul-wifi-wemos-d1-mini-v2
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak

Ok, faktycznie w wersji 2.2.0 i 2.3.0 były wlutowywane moduły ESP. Ale to już od dosyć dawna nie jest produkowane. Od wersji 3.0.0 jest już jedno PCB z całą elektroniką. Obecna wersja to 3.1.0.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomoc”