Supla SRW-01

Sterownik rolet
krzysiuy1996

Witam wszystkich
Zakupiłem kilka dni temu 2 urządzenia do sterowania roletami: SRW-01

Pierwsze urządzenie podłączyłem zgodnie z schematem, a następnie zainstalowałem aplikację na telefon.
Urządzenie było w trybie konfiguracji, rozpocząłem konfigurację na telefonie, wybrałem sieć (moją domowa), wpisałem hasło. Dostałem komunikat (załącznik 1). Dałem ok i pojawił mi się biały ekran w aplikacji, a samo urządzenie zaczęło mrugać diodą naprzemiennie ale powoli (dużo wolniej niż w trybie konfiguracji). Na ruterze, w aplikacji oraz na supla.org nie było widać urządzenia. Poczekałem chwilę i przeszedłem znowu na urządzeniu w tryb konfiguracji (przytrzymałem 5 sekund przycisk) , niestety tym razem w aplikacji się już nie chciało skonfigurować, był tylko komunikat brak odnalezionych urządzeń.

Odłączyłem to urządzenie i podłączyłem drugie. Tu konfiguracja przeszła bez problemu i urządzenie działa dobrze.

Podłączyłem to pierwsze urządzenie w inne miejsce i od nowa chciałem wykonać koniurację. Znowu aplikacja nie wykrywała urządzenia mimo szybko mrugającej diody, poszukałem w Internecie i znalazłem że można się połączyć przez stronę www, jak urządzenie jest w trybie config. Niestety nie było odpowiedniej sieci. Zostawiłem SRW-01 na jakiś czas (około godzinę) i sprawdziłem, dziwna sytuacja urządzenie zaczęło rozgłaszać sieć. Znowu skonfigurowałem przez aplikację i to samo co na początku, czyli dostałem komunikat że ok, ale urządzenie nie pojawia się w aplikacji ani w supla.org i dioda mruga powoli.

W celach testowych rozkonfigurowałem to urządzenie które działa poprawnie i skonfigurowałem od nowa (sieć była rozgłaszana zaraz po rozkonfigurowaniu, nie tak jak w tym pierwszym urządzeniu po około godzinie). Ponowna konfiguracja znowu przebiegła pomyśle i urządzenie działa ok.

Proszę o pomoc co mogę zrobić aby podłączyć to urządzenie do mojego konta supla.

Dzięki za pomoc
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Włącz na SRW-01 tryb konfiguracji trzymając wciśnięty przycisk CONFIG aż dioda zacznie szybko migać. Na smartfonie wyszukaj sieć Wi-Fi o nazwie (SSID) zaczynającej się od słowa SUPLA-xxxxxxx i połącz się z tą siecią (możesz mieć na smartfonie pytanie o połączenie z siecią i brakiem Internetu - zaakceptuj takie połączenie). Uruchom przeglądarkę i wyczyść wszystkie pola formularza i kliknij SAVE. Teraz naciśnij krótko CONFIG. Zielona LED powinna szybko migać.
Na smartfonie połącz się do swojej sieci Wi-Fi, uruchom aplikację SUPLA i ponownie spróbuj dodać urządzenie. Sprawdź też na swoim koncie https://cloud.supla.org, czy włączona jest rejestracja urządzeń i czy przypadkiem ten moduł nie jest już zarejestrowany (ze statusem niepołączony). Jeśli jest, to usuń go.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krzysiuy1996

No tryb konfiguracji jest włączony (dioda mruga szybko), ale nie rozgłasza sieci (obecnie), jakiś pomysł dlaczego w trybie konfiguracji sieć się nie rozgłasza?
Jak tylko sieć się rozgłosi to połączę się, wejdę na stronę i wszystko usunę (już raz mi się udało połączyć i wszystko usunąłem, ale nic nie dało).
Robert Błaszczak

Odłącz moduł na chwilę od zasilania i podłącz ponownie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

krzysiuy1996

Moduł odłączyłem i po podłączeniu połączyłem do rozgłaszanej sieci wifi i zastałem ekran - załącznik 1
2019-06-14 21_06_55-192.168.4.1.png
Nastepnie połączyłem telefon z siecią wifi domową, przeprawadziłem konfigurację i dostałem komunikat - załącznik 2
62360539_370460263827684_4723264205011025920_n.png
Niestety w aplikacji dalej nie widać urządzenia, na stronie supla.org także w żadnej zakładce nie ma urządzenia. Jakiś pomysł?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Wejdź jeszcze raz w tryb konfiguracji, połącz się z modułem i odczytaj co masz w LAST STATE
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wpisz w takim razie ręcznie adres serwera i email.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
krzysiuy1996

pzygmunt wrote: Fri Jun 14, 2019 9:10 pm Wpisz w takim razie ręcznie adres serwera i email.
No dobra załóżmy że wpisze adres serwera, mail nazwę sieci i hasło, to jak potem spowodować że się połączy do tej mojej sieci wifi? Już to robiłem tak, robiłem zapisz ale nie łączyło z siecią.
Robert Błaszczak

Właśnie wpisujesz tam dane swojej sieci Wi-Fi do której SRW-01 ma się podłączyć.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

slawek

krzysiuy1996 wrote: Fri Jun 14, 2019 9:40 pm No dobra załóżmy że wpisze adres serwera, mail nazwę sieci i hasło, to jak potem spowodować że się połączy do tej mojej sieci wifi? Już to robiłem tak, robiłem zapisz ale nie łączyło z siecią.
Po zapisaniu konfiguracji klikasz przyciskiem lub robisz restart zasilania
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “ZAMEL SRW-01”