chciałbym w swoim domu dodać trochę automatyki, na początek chciałbym powalczyć z oświetleniem.
Posiadam 16 obwodów załączanych przekaźnikami bistabilnymi Zamel PBM-05/12-24V, do których podłączone są przyciski monostabilne, oraz 8 standardowych obwodów.
Plan miałem taki aby zająć się jedynie obwodami z przekaźnikami bistabilnymi, ale później stwierdziłem co to za automatyka, gdzie tylko część obwodów będzie sterowana poprzez telefon. Tak trafiłem na produkty Zamel'a z linii Supla (ROW-01), a stamtąd już w prostej linii na cały projekt Supla i to forum.
Sterowanie przekaźnikami bistabilnymi chciałbym zrealizować na platformie Arduino, poprzez przekaźniki, które będą podawały impuls (np. 0,5s) napięcia 12V (z tego samego źródła, które podają obecnie fizyczne przyciski) odpowiednio na zacisk SET lub RESET przekaźnika bistabilnego, w zależności od tego czy zapalamy, czy gasimy światło. Całość ma być tylko dodatkiem do obecnej instalacji, gdzie awaria np. procesora nie będzie negatywnie wpływała na możliwość korzystania z przycisków fizycznych. A ponieważ światło może być zapalone/zgaszone również przyciskiem, to aby Arduino wiedziało czy światło jest zapalone czy nie to zamierzam sprawdzać napięcie 230V na zacisku wyjściowym przekaźnika bistabilnego, i tą informację kierować na porty wejściowe Arduino (oczywiście nie bezpośrednio). Reasumując na 16 przekaźników bistabilnych potrzebować będę 32 wyjścia na przekaźniki sterujące oraz 16 wejść informujących o stanie oświetlenia.
I teraz przechodzimy do sedna, czyli jak to połączyć z Suplą? Znalazłem już oczywiście przykłady dotyczące zwykłego przekaźnika podłączonego pod Arduino, który jest sterowanym stałym stanem wysokim lub niskim, ale na bistabilnymi jeszcze się nie natknąłem.
Domyślam się, że na początek trzeba zadeklarować w Supli 16 przekaźników metodą SuplaDevice.addRelay(numer portu), i tu pierwsza zagwostka, nie mogę chyba podać żadnego z portów, które będą u mnie sterowały przekaźnikami, czyli powinny to chyba być porty niepodłączone (nie wiem na razie, czy na Arduino idzie zrobić porty wirtualne).
Następnie w pętli sprawdzałbym jaki jest stan napięcia 230V na przekaźniku i przekazywał tę informację do Supli metodą suplaDigitalWrite.
Jeśli natomiast światło zostanie zapalone/zgaszone w Supli to czy wystarczy odczytać stan poprzez metodę suplaDigitalRead i na jej podstawie podać impuls na SET/RESET przekaźnika PBM?
Czy idę w rozumowaniu w dobrym kierunku czy raczej błądzę jak ślepy we mgle? Jestem na samym początku, próbuję na razie to ogarnąć koncepcyjnie aby wiedzieć co mi będzie potrzebne. Od strony Arduino to planuje wykorzystać moduły przekaźników ssr (4 x 8 przekaźników https://botland.com.pl/pl/przekazniki-p ... -5vdc.html tyle, że wyzwalanych stanem wysokim) oraz dwa moduły detekcyjne (https://www.gotronik.pl/8-kanalowy-modu ... -4090.html).
Pozostałe obwody sterowane poprzez ROW-01 wymagać będą jedynie pogłębienia puszek elektrycznych
Pozdrawiam
Andrzej