Mam pytanie , może ktoś rozważał i/lub wykonał taki zabieg . Jak wiadomo esp8266 posiada dwa uart'y jednym się go programuje , za pomocą drugiego można komunikować się z innym urządzeniem . W wemos do tego pierwszego podpięty jest zwykle ch340 , wiem sprawdziłem i nie tylko ja , te wejścia rx i tx można przeprogramować np na i2c. Do rzeczy, czy jest możliwe komunikowanie się z dwoma urządzeniami pod jednym uart'em , oczywiście ch340 -> esp tylko podczas uploadu, esp <->xxx podczas normalnej pracy.
Mam pomysł aby do mojej stacji dorzucić jeszcze czujnik co2 na układzie mh-z16 . Jako że już mam sds011 pod jednym uart'em drugi musiałby być pod tym samym co ch340 czy to zadziała ?
Wykorzystanie 2 x uart wemos
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Masz dwa uarty i dodatkowo możesz decydować na jakich pinach chcesz ich używać.
Oczywiście nie na dowolnych ale jakiś tam wybór jest. Łącznie z tym, że UART0 możesz sobie też przepiąć na IO13,15.
Na czas programowania zawsze UART0 jest na IO1,3.
Do rzeczy. Możesz wykorzystać jednego UART-a do komunikacji z wieloma urządzeniami jednocześnie. Musisz sobie tak przygotować protokół aby urządzenia z którymi się komunikujesz wiedziały do którego aktualnie nadajesz. ESP musi też wiedzieć od kogo dostało dane tak więc w ramce danych musisz mieć nadawce i odbiorcę. Z natury rzeczy ESP może komunikować z wieloma układami (slave), a one z ESP z tym, że slave nie skomunikuje się z innym slave-m.
Jak przełączysz ESP w tryb flashowania to z automatu Twój interfejs komunikacyjny przybiera formę wejścia programowania.
Oczywiście nie na dowolnych ale jakiś tam wybór jest. Łącznie z tym, że UART0 możesz sobie też przepiąć na IO13,15.
Na czas programowania zawsze UART0 jest na IO1,3.
Do rzeczy. Możesz wykorzystać jednego UART-a do komunikacji z wieloma urządzeniami jednocześnie. Musisz sobie tak przygotować protokół aby urządzenia z którymi się komunikujesz wiedziały do którego aktualnie nadajesz. ESP musi też wiedzieć od kogo dostało dane tak więc w ramce danych musisz mieć nadawce i odbiorcę. Z natury rzeczy ESP może komunikować z wieloma układami (slave), a one z ESP z tym, że slave nie skomunikuje się z innym slave-m.
Jak przełączysz ESP w tryb flashowania to z automatu Twój interfejs komunikacyjny przybiera formę wejścia programowania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.