Brama BFT + Supla Gate - pomoc w wyborze.

Gang

Cześć!

Mam napęd do bramy garażowej BFT Verne. Chciałbym otwierać zdalnie bramę przy pomocy supli. Brama otwiera się przez zwarcie COM i START bodajże pin 3 i 4. (Otwiera się, staje, zamyka się, staje itd....)

Chciałbym abyście mi doradzili przy pomocy jakiego modułu to zrobić.

A )Mam płytki z suplą z multiboardem od kolegi, która obecnie robi za termometr. Zasilania jedna jest 5V, druga 230V (ta ma zasilacz wbudowany, jedyna różnica)

B )Mam też świeżego sonoffa

C )Ewentualnie mógłbym kupić polecanego Yunshana, to to, czy to podróba jakaś?
Ali

Oczekiwania:
- Oprócz samego otwierania Chciałbym podłączyć termometr wewnątrz i na zewnątrz. (Dsy)
- Mieć czujnika otwarcia - może być samo otwarcie, bez stanów pośrednich, chyba że da się mieć dwa kontaktory i jeden by oznaczał zamknięcie, drugi pełne otwarcie, a jak nie byłoby wcale kontaktu to otwarcie do połowy.
- Jakby został jakiś wolny port to przekaźnika to dodatkowe światło tez bym mógł zrobić, ale to bardziej dla rozrywki niż potrzeby ;)

Problemy / Zagadnienia:
- Słaby zasięg wifi... przy płytce którą mam, antenka z Ali poprawia sprawę diametralnie!
- Jeżeli bym zamontował moduł blisko napędu, to termometr ten zewnętrzny miałby z 4metry kabla do miejsca gdzie go chce na dwór wystawić.
- Zasilanie, przy napędzie musiałbym to podłączyć przy 230V do gniazdka, gdzie podłączony jest napęd (na forum klilka osób ma problemy z zakłóceniami
- Jeżeli można by to podłączyć bezpośrednio do napędu bramy jako zasilanie wykorzystać bramę, ale czy tak się da? czy to bezpieczenie dla bramy? czy ma sens?
- Konaktory chyba bym zamontował na tej listwie co jeździ, co Wy na to? kabelek od kontaktronu ma jakaś maksymalną długość?
- Obecnie do włącznika, który steruję bramą idą dwie żyły z 6 (taki miałem kabelek akurat ;) ) Więc skrzyneczka z modułem może być przy włączniku.

a może załatwić to jakoś inaczej ?
Liczę na waszą pomoc w wyborze najlepszego modułu i oprogramowania.

ps.
Nie chcę przerabiać sonoffa na bezpotencjałowy. Wolę dokupić przekaźnik, tylko powiedzcie jaki.
Czas mnie nie goni, poczekam na ali ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Z wymienionych postaw na Youshuana.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Gang

Pzygmunt przenieś temat do działu Pomoc, bo chyba pomyliłem ;)

Przy YS jak rozwiązać zasilanie aby było najlepiej?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

YS ma 5-24v DC (spotkałem się też z opisem, że 7-30vdc).
BFT pewnie ma na wyjściu 24VAC. Więc będziesz musiał jakiś mostek prostowniczy zastosować.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”