Udane wgranie multiboard do Yunshan i co dalej?

dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

ndz cze 02, 2019 6:38 pm

Dzisiaj udało mi się wgrać Multiboard (@Espablo). Wybrałem na poczatku z listy Yunshan, powiązałem z moją Suplą i ok, na moim koncie widoczne jest to urządzenie. Natomiast mam to jako włącznik światła i nic innego do wyboru. Druga sprawa to czy mogę prosić w miarę jasno o wytłumaczenie gdzie mam podpiąć kontrakton stanu bramy i ewentualnie termometr? Kontrakton chcę taki plastikowy, białe magnesy. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony ndz cze 16, 2019 3:40 pm przez dydyrydy, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

ndz cze 16, 2019 10:17 am

Ponawiam prośbę o pomoc.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
Gucio2607.
Posty: 457
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

ndz cze 16, 2019 10:43 am

Edit: Załącznik usunięto.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz cze 16, 2019 11:09 am

dydyrydy pisze:
ndz cze 16, 2019 10:17 am
Ponawiam prośbę o pomoc.
Już tyle razy na forum padało to samo pytanie. Ale proszę:
viewtopic.php?p=43164#p43164
dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

ndz cze 16, 2019 3:38 pm

No i super, dziękuję :D
Jeszcze pytanko odnośnie schematu podanego powyżej. Czym się różni przycisk dzwonkowy od krok po kroku? I jeszcze pytanko co to jest Dallas? I do czego mi on?
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1045
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz cze 16, 2019 4:11 pm

dydyrydy pisze:
ndz cze 16, 2019 3:38 pm
Jeszcze pytanko odnośnie schematu podanego powyżej. Czym się różni przycisk dzwonkowy od krok po kroku? I jeszcze pytanko co to jest Dallas? I do czego mi on?
Przycisk dzwonkowy stosujesz na wejściu modułu, czyli podajesz impuls tak długo jak trzymasz przycisk. Nie musisz go montować jeśli nie chcesz mieć fizycznego przycisku przy bramie.
Wyjście NO podłączasz do sterownika bramy pod wejście impulsowe, którym będziesz realizował funkcje otwieranie, stop lub zamykanie bramy, jeżeli oczywiście sterownik bramy działa w trybie krok po kroku. U mnie sterownik bramy po podaniu impulsu zawsze otwiera bramę nawet jeśli jest otwarta, a drugi impuls ją zamyka.
Dallas 18B20 to termometr. Jeśli nie potrzebujesz pomiaru temperatury, to nie podłączaj, a kanał temperatury w Cloud po prostu wyłącz, żeby się nie pokazywał w aplikacji.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

pn cze 17, 2019 6:59 am

Dlatego zapytałem o różnicę, no bo dla mjie dzwonkowy też steruje krok po kroku, czyli naciskam raz to zamyka, naciskam w trakcie zamykania to staje, potem otwiera itp.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

śr cze 26, 2019 9:24 am

Pojawił się teraz problem z kontraktonem (białe magnesy). Samo otwieranie działa i jest ok, ale dzisiaj podłączyłem kontraktony i nie ma zmiany stanu bramy garażowej. Kontrakton podłączyłem wg schematu. Na koncie widac to tak jak na fotce. Pewnie coś z konfiguracją naszpącone.
Załączniki
20190626_112342.jpg
20190626_112342.jpg (5.83 MiB) Przejrzano 953 razy
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr cze 26, 2019 9:57 am

dydyrydy pisze:
śr cze 26, 2019 9:24 am
Pojawił się teraz problem z kontraktonem (białe magnesy). Samo otwieranie działa i jest ok, ale dzisiaj podłączyłem kontraktony i nie ma zmiany stanu bramy garażowej. Kontrakton podłączyłem wg schematu. Na koncie widac to tak jak na fotce. Pewnie coś z konfiguracją naszpącone.
Ja u siebie do poprawnej pracy kontaktronu musiałem zastosować rezystor PULLUP 10kohm podłączony między +3,3V , a GPIO5.
Ale dotyczyło to softu gate_module z GITHUB-A.
viewtopic.php?p=43275#p43275
dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

sob cze 29, 2019 7:44 am

Dzięki, a ktoś może potwierdzić czy na Multiboardzie trzeba też dolutowywać?
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
ODPOWIEDZ