błędy uploa'u esp

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 967
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lis 13, 2016 11:57 am

Witam, podczas wgrywania programu pisanego pod arduino do esp ,często pojawiają sie błedy :
Uploading 248384 bytes from to flash at 0x00000000
..................................................................................................................................................................................................................................................warning: espcomm_send_command: didn't receive command response
warning: espcomm_send_command(FLASH_DOWNLOAD_DATA) failed
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x01 0x03, expected 0x01 0x04
error: espcomm_upload_mem failed
error: espcomm_upload_mem failed
a czasem ład się nie wyświetli a program sie nie uruchamia, wówczas na konsoli pojawia się :
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v3ffe8bf4
~ld
Program jest na pewno poprawny , ponieważ wystarczy kilka prób wgrywania i wszystko gra, a czasem wgra sie za pierwszym razem , żadnej logiki
Dodam że używam rs232 ftdi, na płytce stykowej bardzo irytująca sprawa ,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 13, 2016 12:05 pm

"Pająki" i płytki stykowe niestety tak mają... polutuj układ i problem zniknie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 967
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lis 13, 2016 1:26 pm

Pewnie masz rację , przydałaby się polutowana płytka prototypowa , muszę o takiej pomyśleć .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lis 13, 2016 1:56 pm

Zamień konwerter na CP2102 u mnie to rozwiązało 99,9% problemów.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 967
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob lis 19, 2016 10:50 am

Zamówiłem CP2102 ,czekam na przesyłkę. Męczę się dalej z moimi FTDI ma dwie sztuki ftdi 232rl i ftdi232bl no i do niedawna jakość dawałem radę. Po kilku próbach program się wgrał poprawnie i się uruchamiał. Niestety od 24 godzin nie potrafię wgrać niczego, nawet migającej diody . Cały czas błąd
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v3ffe8bf4
~ld
Czy możliwe że układ padł ? Niestety nie posiadam innego esp na stanie na tą chwilę aby to sprawdzić.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 19, 2016 11:37 am

Ja miałem z FTDI problemy od samego początku i długo się z tym męczyłem zakładając, że to niedoskonałość ESP.
Dotarłem jednak do punktu, gdzie to co sie flash-owało również przestało (no może za 10-tym razem) i stwierdziłem, że czas spróbować innych konwerterów. Sprawdziłem CP i bingo. Zero problemów.
ODPOWIEDZ