Problem z konfiguracją Raspberry Pi

Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Wed Nov 16, 2016 10:35 am

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, w związku z czym chciałbym pozdrowić wszystkich i serdecznie podziękować za ogrom pracy, który wkładacie w realizację i utrzymanie tego projektu. Szacunek za ideę, pomysł i konsekwencję w działaniu!

Od pewnego czasu konfiguruję powoli poszczególne urządzenia domowe, rozpocząłem od prostych przekaźników Sonoff’a z nowym softem umożliwiającym pomiar temperatury poprzez podłączony czujnik DS18B20, później przyszła pora na Arduino Mega a teraz jestem na etapie konfiguracji kolejnego modułu na bazie Raspberry Pi 3 model B.

I tu pojawił się problem, jak w przypadku Arduino podłączenie do serwisu Supla przebiegło bez żadnych problemów i do tej pory wszystko działa bez zarzutu, to w przypadku Raspberry nie jestem w stanie ruszyć z miejsca. Przygotowałem już trzy obrazy dyskowe i za żadnym razem nie udało mi się połączyć z serwisem.

W pliku „location.txt” mam zapisane dane dostępowe do nowej lokalizacji jaką stworzyłem w Supli tylko na potrzeby Raspberry, ale w dalszym ciągu coś nie działa poprawnie. Nie jestem pewien jaki powinien być format zapisu tych danych, czyli czy ma to być ciąg znaków zapisany w jednej linii, czy może mam poszczególne linie odseparować za pomocą Enter’a? W sumie próbowałem na różne sposoby, ale i tak nic to nie zmieniło.

Chcąc sprawdzić w piku „last_state.txt” co jest problemem, okazuje się że odczyt tego pliku pod windows’em nie jest możliwy – otrzymuję komunikat, że „Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny”.

Na chwilę obecną łączę się z internetem za pomocą kabla Ethernet i to połączenie wg mnie działa poprawnie, bo jak uruchomię na Raspberry system z interfejsem graficznym, to bez problemu mam dostęp do przeglądania stron www.

Czy wymagana jest jeszcze jakaś dodatkowa konfiguracja poza tą opisaną na stronie: https://majsterkowo.pl/otworz-brame-fur ... pberry-pi/

Co robię nie tak, że system się nie komunikuje i nie odnajduje w chmurze, jak to zdiagnozować?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc w temacie.

Pozdrawiam
Paweł
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Wed Nov 16, 2016 6:44 pm

Witam ponownie,

Po kilku restartach systemu udało mi się odczytać komunikaty z pliku "last_state.txt".
Na początku było to: "Register in progress..." a następnie "Bad credentials!".

Z tego co rozumiem, to dane wprowadzone w piku "location.txt" nie są poprawne.
Co zrobiłem niewłaściwie, jak mam je zapisane w następującej składni:

[LOCATION]
ID=xxx
PASSWORD=xxxx

[SERVER]
host=svr2.supla.org

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
Paweł
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 17, 2016 12:45 pm

Nie mylisz przypadkiem identyfikatora dostępu z id lokalizacji ?
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Thu Nov 17, 2016 12:56 pm

Witaj!

Masz rację, cały czas podawałem w pliku ID i hasło dla lokalizacji bo sugerowałem się tym, że długość hasła podanego w przykładzie była 4 znakowa, ale logicznie rozumując powinien to jednak być mój identyfikator dostępu, masz absolutną rację.

Czy format zapisu ma być w tym przypadku oddzielony enterami, czyli w oddzielnych liniach czy może być zapisany ciągiem w jednej linii?

Bardzo dziękuję za naprowadzenie, sprawdzę wieczorem czy poszło i dam znać.

Pozdrawiam
Paweł
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 17, 2016 1:10 pm

Powinieneś wpisywać id i hasło lokalizacji. Enter
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Thu Nov 17, 2016 9:22 pm

Witam,

Niestety taki sam efekt w pliku "last_state.txt" komunikat: "Bad credentials!".
Na pewno w piku "location.txt" podaję dane dotyczące lokalizacji i są one poprawne.
Na wszelki wypadek stworzyłem całkiem nową lokalizację i w dalszym ciągu problem ten sam.
W składni pliku, lokalizację oddzieliłem od serwera za pomocą enter'a i wygląda to następująco:

[LOCATION]
ID=xxx
PASSWORD=xxxx

[SERVER]
host=svr2.supla.org

Co jeszcze mogę zrobić, aby sprawdzić w czym jest problem? Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam
Paweł
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Nov 18, 2016 9:50 am

usuń last_state i sprawdź czy przypadkiem tan nie ma cały czas jakiegoś starego komunikatu
rychmar
Posts: 8
Joined: Fri Nov 18, 2016 7:29 pm

Fri Nov 18, 2016 8:29 pm

Czy edytujesz te pliki?
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sat Nov 19, 2016 9:12 am

Usunąłem plik "last_state.txt" ale system zapisał nowy w którym znowu była informacja "Bad credentials!"...

Tak, edytuję pod Windows'em w Notatniku, czy to właściwe?

Proszę o jakąś wskazówkę bo powoli kończą się mi pomysły.

Pozdrowienia
Paweł
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Nov 19, 2016 11:35 am

Wyślij mi na priv-a ten plik. (location.txt)
Post Reply