U mnie na wsi często nie ma Internetu (przynajmniej raz w tygodniu jest jakiś problem). Nie jestem w stanie wtedy sterować urządzeniami podłączonymi przez Supla, bo nie mają one połączenia z serwerem (korzystam z dostarczonego przez Was supla cloud).
IMO, jeśli aplikacja na smartfonie wykryje że jest w tej samej sieci LAN co urządzenia, powinno być możliwe sterowanie nimi (można by np. dokonfigurować do każdego odbiornika lokalny adres IP w aplikacji). Nie analizowałem dokładnie jakie komunikaty są przesyłane z cloud do odbiorników w celu ich włączenia/wyłączenia, ale może dałoby się takie same po prostu przesłać po LAN prosto do urządzeń? Zniknęła by wtedy konieczność dostępu do internetu i problem, kiedy go nie ma a jesteśmy w domu.
Pewnym rozwiązaniem jest uruchomienie w sieci LAN u siebie serwera z Supla Cloud, ale brak zewnętrznego adresu IP uniemożliwia wygodne sterowanie urządzeniami spoza domu (da się to zrobić przez tunelowanie SSH ale jest to dalekie od wygodnego w przypadku smartfona).
Coś w rodzaju hybrydy byłoby super - aplikacja powinna używać clouda kiedy jest w innej sieci niż urządzenia oraz używać komunikacji bezpośredniej w przeciwnym razie.
Sterowanie urządzeniami w sieci LAN
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Tak, za NATem. Całe osiedle ma ten sam zewnętrzny adres IP. Jedyne sposoby jakimi udało mi się dopchać do mojej sieci z zewnątrz to VLAN lub Reverse SSH Tunnel za pośrednictwem VPSa... Obydwa bardzo uciążliwe przy używaniu smartfona.
-
maly_13
przekierowanie portów z zew. musisz pogadać z administratorem sieci.
w użyciu: supla, nettemp...
-
journeyman
fracz wrote: Pewnym rozwiązaniem jest uruchomienie w sieci LAN u siebie serwera z Supla Cloud, ale brak zewnętrznego adresu IP uniemożliwia wygodne sterowanie urządzeniami spoza domu (da się to zrobić przez tunelowanie SSH ale jest to dalekie od wygodnego w przypadku smartfona).
Gdybyś chciał się bawić w tunelowanie po SSH, VPN pomiędzy jakimś VPSem dla Androida jest bardzo fajna aplikacja https://play.google.com/store/apps/deta ... nnel&hl=pl
Można przekierować wybrane aplikacje. ustawiasz raz i zapominasz.