da się to rozbić na sonoff 4CH pro żeby na wejściu i wyjściu było 24v ?
Podlewanie
-
artur_r
-
marek_kce
Ja wiem, że to jest forum Supli, ale czy akurat podlewanie ogrodu nie lepiej zrealizować w oparciu o gotowy sterownik, np. taki:
https://allegro.pl/oferta/programator-o ... 7600051920
Ten jest akurat dość drogi, bo ma 12 sekcji, ale takie na 6 sekcji da się kupić 100-150zł taniej.
https://allegro.pl/oferta/programator-o ... 7600051920
Ten jest akurat dość drogi, bo ma 12 sekcji, ale takie na 6 sekcji da się kupić 100-150zł taniej.
-
maroko
Skoro suplować to wszystko co jest możliwe..
Równie dobrze można podejść do tematu: skoro brama działa na pilota, to po co do tego supla?
Nie rozumiem podejścia.
Równie dobrze można podejść do tematu: skoro brama działa na pilota, to po co do tego supla?
Nie rozumiem podejścia.
-
marek_kce
Ja również. Przecież nie po suplujemy bramę, żeby ją sobie otwierać telefonem (bo to akurat nie jest wygodne), ale po to by umieć ją otworzyć gdy nie ma nas w domu (np. kurierowi). Ja Supluję to czego albo nie da się rozwiązać inaczej, albo inne rozwiązanie jest skomplikowane/niewygodne/drogie. Rozumiem, że oczywiście można Suplować dla samego Suplowania. Ale ja mam akurat inne podejście w tym temacie...maroko wrote: Fri Jun 28, 2019 8:44 am Skoro suplować to wszystko co jest możliwe..
Nie rozumiem podejścia.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zgadzam się z @marek_kce. W przypadku sterowania podlewaniem wolałbym autonomiczny, dedykowany sterownik, a SUPLĄ sterowałbym włączenie / wyłączenie sterownika. Praktycznie każdy sterownik podlewania ma możliwość podłączenia czujnika wilgotności, które to podobno niezbyt dobrze się sprawują (informacje od osób mających automatyczne podlewanie - ja nie mam ogrodu
). Do zacisków na taki czujnik podłączamy dowolne SUPLOWE urządzenie z przekaźnikiem i możemy wyłączyć automatyczne załączanie podlewania jeśli pada deszcz. Dalej można to uzależnić od pogody z Internetu, itp., itd.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W planach jest zrobienie oprogramowania dla sterownika podlewania tak aby był niezależny ale też aby można było nim sterować z Supli. To samo dotyczy termostatów. Nie pytajcie kiedy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Robert Błaszczak
I to jest słuszny kierunek rozwoju SUPLI. A o "kiedy" nie pytam, bo mam świadomość, ile potrzeba czasu i zaangażowania w projekt SUPLA aby rozwijał się tak jak chcieliby użytkownicy.pzygmunt wrote: Fri Jun 28, 2019 11:33 am W planach jest zrobienie oprogramowania dla sterownika podlewania tak aby był niezależny ale też aby można było nim sterować z Supli. To samo dotyczy termostatów. Nie pytajcie kiedy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
też o tym słyszałem od osób które mają automatyczne podlewanie bazujące na czujnikach (wilgotności , opadów,..... ) podłączonych do sterownika, i wiem że nie do końca się to sprawdza.Robert Błaszczak wrote: Fri Jun 28, 2019 10:29 am ......... Praktycznie każdy sterownik podlewania ma możliwość podłączenia czujnika wilgotności, które to podobno niezbyt dobrze się sprawują (informacje od osób mających automatyczne podlewanie - ja nie mam ogrodu). ...............
Zanim "dorobiłem" się supli i automatycznego podlewania , przez 3 lata podlewałem trawnik "recznie" tzn sam decydowałem kiedy i przez ile będą chodzić zraszacze . Przez te lata wypracowałem własny system podlewania, któy jest bardzo prosty, tzn : jesli na dany dzien prognoza jest : brak opadów (lub przewidziane są minimalne opady) , przewidywana temperatura większa niz 15-18 st -> podlej trawnik rano (o 5tej lub 6tej rano) - ile ? metodą prób , błędów i obserwacji trzeba to dobrać indywidualnie. NIe jest ważne czy jest pełne słońce czy dzień ma być pochmurny, czy jest kwiecień czy lipiec, po prostu podlewaj jak nie ma być deszczu w danym dniu. Trawa , tak jak człowiek , przede wszystkim potrzebuje wody i nie ma co jej żałować Jeśli nie dopilnujesz i przesuszysz glębę (a tym samym trawa w mig zrobi się żółta) , to o ładnej trawie możesz zapomnieć w danym roku - i trzeba poczekać aż się odrodzi na wiosnę następnego roku.
Dodatkowo , przy takich upałach rzędu 30-35 st . Włączam jeszcze podlewanie koło 18-20-tej żeby ta trawa dostała trochę "wody do picia" przed snem
Na potwierdzenie , w załączniku macie jak wygląda mój trawnik a jak u sąsiada (i u innych jest podobnie , którzy mają automatyczne podlewanie bazujące na autonomicznym sterowniku z podłączonymi do niego czujnikami)
350m2 trawnika , zużycie wody 1,4 - 1,5 m3 na jeden dzień . W letnich miesiącach dochodzi do 30-40m3. Przez cały sezon zużycie na poziomie 100-120m3 = w katowicach to koszt 650- 700 zł. Czy to dużo ? od kwietnia do września/pażdziernika ? to jest średnio około 100zł na miesiąc. I dużo i mało
Na tą chwilę o 6tej rano podlewanie załącza mi się automatycznie - scena fracz-a_ z warunkiem wywoływana z IFTTT (czekam az bedzie mozna sceny z warunkami wywoływać w harmonogramów - zakładam ze to bedzie wersja cloud 2.4) i taki warunek o tej 6tej rano decyduje o moim podlewaniu:
{% set rain6h12 = getUrl('https://www.yr.no/place/Poland/Silesia/ ... recast.xml', '')|split('precipitation')[1]|split('"')[1]|raw %}
{% set rain12h18 = getUrl('https://www.yr.no/place/Poland/Silesia/ ... recast.xml', '')|split('precipitation')[2]|split('"')[1]|raw %}
{% set rain18h0 = getUrl('https://www.yr.no/place/Poland/Silesia/ ... recast.xml', '')|split('precipitation')[3]|split('"')[1]|raw %}
{% set TempAt15 = getUrl('https://www.yr.no/place/Poland/Silesia/ ... recast.xml', '')|split('<temperature')[2]|split('"')[3]|raw %}
{{TempAt15 >15 and (rain6h12 + rain12h18 + rain18h0) <3}}
Tak jak pisałem o 18tej tez czasami włączam to recznie jak są bardzo upalne dni
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
Niestety nie mam trawnika (w bloku to chyba tylko na tarasie
, więc w temacie teoretyzuję (no może coś wiem na bazie doświadczeń brata). Twoje rozwiązanie jest fajne, ale co się dzieje, gdy jednak internetowa pogodynka się pomyli lub gdy wyjedziesz na dwa tygodnie, a drugiego dnia po Twoim wyjeździe będziesz miał awarię Internetu? Wolałbym, aby pomimo opadów deszczu trawnik się podlał, niż brak podlewania przez cały urlop 
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak