Stacja pogodowa

Post Reply
User avatar
QLQ
Posts: 860
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jun 28, 2019 8:24 pm

Zybi wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:20 pm
QLQ wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:06 pm
...
Pod Arduino mam przerobiona bibliotekę SuplaDevice gdzie Kompiluje się normalnie kanał ciśnienia i nie trzeba to robić na termometrze.
Szkoda tylko, że dla nieoficjalnie uruchomionych kanałów nie jest określona wartość, dla której w apce na smartfonie wyświetlane są "kreseczki", tak jak np. -275 dla temperatury, czy też -1 dla wilgotności.
Nie rozumiem ? Żadnych kresek nie mam a używam oficjalnej apki i Clouda ?
Clip_7.jpg
Clip_7.jpg (12.37 KiB) Viewed 710 times
iko oryginał jak kanały widzi oficjalny Cloud
Last edited by QLQ on Fri Jun 28, 2019 8:28 pm, edited 1 time in total.
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Jun 28, 2019 8:30 pm

QLQ wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:24 pm
Zybi wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:20 pm
QLQ wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:06 pm
...
Pod Arduino mam przerobiona bibliotekę SuplaDevice gdzie Kompiluje się normalnie kanał ciśnienia i nie trzeba to robić na termometrze.
Szkoda tylko, że dla nieoficjalnie uruchomionych kanałów nie jest określona wartość, dla której w apce na smartfonie wyświetlane są "kreseczki", tak jak np. -275 dla temperatury, czy też -1 dla wilgotności.
Nie rozumiem ? Żadnych kresek nie mam a używam oficjalnej apki i Clouda ?

Clip_7.jpg iko oryginał jak kanały widzi oficjalny Cloud

Właśnie o to chodzi, że nie ma tych kresek (w apce, a nie na Cloudzie), gdy na przykład dane są z poza dozwolonego zakresu.
User avatar
shimano73
Posts: 934
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Jun 28, 2019 8:30 pm

Ale mi chodziło tylko o historie - wykres , aktualny pomiar pokazuje dobrze .
Kanał odległościowy nie ma historii , myślałem ze uda się to jakoś ominąć .
Mam już przerobiona bibliotekę z pomiarem ciśnienia i prędkości wiatru , nie pamietam od kogo 😁
A i przesyłka dotarła , wielkie dzięki
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Fri Jun 28, 2019 8:59 pm

A gdzie można znaleźć soft na wemosa który obsługuje czujnik bme280
User avatar
QLQ
Posts: 860
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jun 28, 2019 10:24 pm

Arek.kandula wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:59 pm
A gdzie można znaleźć soft na wemosa który obsługuje czujnik bme280
Tu masz kod: viewtopic.php?f=24&t=4225&start=30

Tu masz arduino do pobrania -bez problemu powinieneś rozpakować po pobraniu i skompilować sobie:
viewtopic.php?f=6&t=4957

Takie parametry ustawiasz, com taki jaki ma Wemos (możesz mieć inny niż 14):
.
Clip_8.jpg
Clip_8.jpg (78.17 KiB) Viewed 641 times
Last edited by QLQ on Sat Jun 29, 2019 7:00 am, edited 1 time in total.
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sat Jun 29, 2019 5:30 am

Tylko jest problem nigdy nie miałem styczności z andruino
User avatar
shimano73
Posts: 934
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Jun 29, 2019 5:38 am

Widzisz roku pamiętnego 2016 gdy pierwszy raz trafiłem na Suple tez nie znałem ardu , a wiedz ze te cyferki przy nick’u to nie liczba porządkowa 😉
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sat Jun 29, 2019 6:27 am

Tylko jak zabrać się do tego.informatyka też oporna dla mnie.
User avatar
QLQ
Posts: 860
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jun 29, 2019 6:43 pm

Arek.kandula wrote:
Sat Jun 29, 2019 6:27 am
Tylko jak zabrać się do tego.informatyka też oporna dla mnie.
Ściągnij arduino to z linku. Ono jest lokalnie bez instalacji. Odpala i powinno działać, ma wszystkie biblioteki. Najłatwiej zacząć z wemos d1 mini bo ma USB i nie potrzeba programatora. Ustawiasz jak powyżej wgrywasz ten kod tyle że musisz zmienić 5 linijek. Ssid hasło port serwer i hasło. Podlaczasz bme pod d1 id2 gnd być i ma działać. Wszystko.

Ja też jak Shimano73 od 01.2017 mam do czynienia z arduino. A i musiałbym mieć QLQ79 tak że 4 z przodu :D
sroka222
Posts: 32
Joined: Sun Sep 25, 2016 10:45 am

Wed Jul 03, 2019 7:25 am

Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Post Reply