Utracone połączenie przy przełączaniu się z wifi na lte i odwrotnie

Post Reply
michnikos
Posts: 25
Joined: Mon Oct 15, 2018 6:27 pm

Mon Jul 01, 2019 8:19 am

Czołem!
Zaobserwowałem u siebie następujący błąd w supla 2.2.4 na ios.

Wyjeżdzając z domu jestem na Wifi. Gdy komórka przełącza się na LTE supla nie przeładowuje się i pozostawia ostatnie znane stany np. brama otwarta itd. Nie ma też wtedy możliwości sterowania urządzeniami. Po przeładowaniu apki wszystko gra. Ktoś zauważył to również u siebie?

Zgłaszam jeszcze przed kolejnym updatem na ios.

Pozdrowionka
Michał
User avatar
pzygmunt
Posts: 6584
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jul 01, 2019 8:24 am

To nie jest problem iOS tylko problem każdego smartfona.
O tym, czy komunikujesz się przez WiFi czy GSM decyduje system.
Jak jesteś na granicy WiFi to smartfon jeszcze próbuje komunikować się z Internetem po Wifi, które jest już zbyt słabe.
Potrzebuje chwilę czasu zanim zdecyduje o przełączeniu transmisji na GSM-a.

Zwiększ zasięg swojego WiFi przed domem.
User avatar
michael
Posts: 942
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Jul 01, 2019 8:33 am

Jest dokładnie tak jak to opisał Przemek. U siebie wypracowałem taki nawyk zamykania bramy dopiero jak już telefon zdąży przełączyć się na LTE ;)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 412
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon Jul 01, 2019 8:33 am

Na Androidzie jest w zaawansowanych ustawieniach Wi-Fi opcja Przełącz na dane komórkowe pracująca w dwóch trybach: normalny i agresywny. Przy trybie agresywnym jest następujący opis: Używaj danych komórkowych do uzyskiwania dostępu do Internetu, nawet jeśli połączenie internetowe Wi-Fi jest tylko odrobinę niestabilne. Może to zwiększyć wykorzystanie danych.
Nie wiem, czy w iOS jest taka opcja.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 6584
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jul 01, 2019 8:50 am

W iOS jest opcja Ustawienia->Sieć WiFi->Asysta WiFi "Automatycznie używaj danych komórkowych przy słabym połączeniu z siecią WiFi", ale to domyślnie jest włączone.
michnikos
Posts: 25
Joined: Mon Oct 15, 2018 6:27 pm

Mon Jul 01, 2019 8:55 am

Dzięki Panowie każdemu z osobna za szybką odpowiedź :)
Zasięgu zwiększać nie będę bo i tak mam duży... ewentualnie będę wolniej się oddalać od domu ;-)

A tak serio to wypracowałem ten sam system, co Michael. Wolałem zgłosić, bo sądziłem, że to kwestia tylko iOS.
Post Reply