Blokada przerobionych Sonoff-ów

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz montować sobie wszystko. Klientowi.... też, ale klient musi podpisać oświadczenie. Sonoff SV też może uszkodzić sterownik bramy ponieważ ma na wyjściu potencjał choć wiele sterowników "przyjmuje" potencjał na wejście i te "raczej" nie powinny się uszkodzić.

Z czego to wynika, że tak uparcie pchacie wszędzie Sonoff-a choć jest chociażby Yushuan ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Arek.kandula

Wszystko na swoją odpowiedzialność oraz swoje życie i portfel.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Miejcie na uwadze fakt, że jeśli ktoś puści z dymem sterownik bramy za kilkaset PLN podłączając takiego Sonoffa z logiem SUPLA na aukcji, a sprzedawca z Allegro będzie go zbywał (mówiąc wprost "oleje"), to zachodzi duże prawdopodobieństwo, że będzie próbował wylać swoje żale na @pzygmunt.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
muchac35

Ja mam sonofy zakupione na Ali ale uważam że wygodniej jest dać dodatkowy przekaźnik na 230V i dopiero podłączyć do styków przekaźnika.
Przekaźnik za parę złotych a nie trzeba piłować i bać się że zrobi się coś niedokładnie.
Może lepiej w tych oświadczeniach jeszcze dodać nr aukcji aby było jasno i wyraźnie kogo jest wina przy uszkodzeniu sterownika.
Gdy ktoś sam przerabia to wtedy tylko pesel i info że sam piłował :-)
pzygmunt

To nie rozwiązuje sprawy. Co jak takie urządzenie zaleje woda ? To jest 230V w miejscu gdzie nie powinno go być.
muchac35

pzygmunt wrote: Thu Jul 04, 2019 12:21 pm To nie rozwiązuje sprawy. Co jak takie urządzenie zaleje woda ? To jest 230V w miejscu gdzie nie powinno go być.
Eeeeeee no z tym zalaniem to trochę przesadzasz.
Dam przykład mam napęd NIce do którego doprowadzone jest 230V (bo tam jest duży transformator 230V)
Tuż obok zamontowany sonoff z dodatkowym przekaźnikiem 230V i gdy zaleje to wszystko woda to nie będzie można powiedzieć że tam nie powinno być 230V
pzygmunt

Konstrukcja napędu jest przystosowania do podłączenia zasilania 230V i odpowiednio jest to przygotowane.
Pchanie tam kolejnego urządzenia zasilanego 230V nie jest przez większość producentów uwzględniane.
Nie bez powodu akcesoria zasilane są 24V.

Jak myślisz, skąd w instrukcjach są oznaczenia aby nie dotykać przewodów 230V językiem ?
Ktoś nie wstawia tego dla żartu tylko były takie przypadki.

Uwzględnij w swoich rozważaniach poziom świadomości niektórych użytkowników.
isom

Znam przypadki , że ktoś kupił takiego niby przerobionego sonoff-a , a jak wstawił zdjęcia to okazało się że sprzedawcy się zapomniało przeciąć ścieżki . Jak ktoś chce poczytać to mogę wstawić link do postów gdzie ostrzegałem przed tymi modułami i jeden user wstawił zdjęcie na którym wyraźnie było widać , że na wyjście sonoffa pójdzie 230V.
Sonoff SV jest akurat jednym z dobrych modułów i to nie prawda że zawsze na wyjściu jest potencjał , wystarczy prześledzić stronę https://www.itead.cc/wiki/Sonoff_SV , żeby znaleźć konfigurację z separacją przekaźnika.
Ogólnie mimo że nie jestem użytkownikiem Supli , podoba mi się podejście pzygmunt do tematu sonoff gate
owca9519

Widać ktoś sobie z tego nic nie robi ... A na forum jak ktoś napisał o zewnętrznym przekazniku to widać ktoś sie zastosował do tego brak mi słów do takich sku*wysynów co sprzedawają czyjąś prace za kase ....
https://allegro.pl/oferta/sonoff-brama- ... 8199775790
pzygmunt

A niech sprzedają. Na tym polega OpenSource. Byle było to bezpieczne i zgodne z europejskimi standardami. Podany przykład nie jest. Gdyby nie projekty OpenSource nie byłoby Google-a, internetu (w takiej skali) i wielu wielu innych. Korzystajmy z własnej pracy ale respektując określone zasady!

Return to “Ogólna dyskusja”