Arduino IDE

piomar2
Posts: 101
Joined: Fri Apr 26, 2019 5:32 pm
Location: Bukowice

Sat Jul 06, 2019 7:23 pm

Próbowałem na 3 wemosach i nie ma problemu. Wsad kompilowany. Działa na zasilaniu usb z kompa.
Attachments
scree_1.png
scree_1.png (131.15 KiB) Viewed 371 times
piomar2
User avatar
QLQ
Posts: 772
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 7:25 pm

Widzę że nie tylko ja w apce ma coś w rodzaju zakładki "Testy" :lol:
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
piomar2
Posts: 101
Joined: Fri Apr 26, 2019 5:32 pm
Location: Bukowice

Sat Jul 06, 2019 7:31 pm

Ano jasne. Trzeba ćwiczyć... :roll:
piomar2
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 428
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sun Jul 07, 2019 10:49 am

Niestety biblioteki SUPLA dla Arduino wymagają starszych wersji płytek ESP8266 (2.3.0). A np. biblioteka dla PZEM-004T V3 kompiluje się na wersji płytek ESP 2.5.2. A wydawało się, że będzie prosta sprawa z "osuplowaniem" PZEM'a :evil:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
QLQ
Posts: 772
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jul 07, 2019 10:54 am

Robert Błaszczak wrote:
Sun Jul 07, 2019 10:49 am
Niestety biblioteki SUPLA dla Arduino wymagają starszych wersji płytek ESP8266 (2.3.0). A np. biblioteka dla PZEM-004T V3 kompiluje się na wersji płytek ESP 2.5.2. A wydawało się, że będzie prosta sprawa z "osuplowaniem" PZEM'a :evil:
W gwoli ścisłości wczoraj wgrałem wer 2.5.2 na lapie i smiga mi wszystko. Ale wydaje mi sie ze wolniej kompiluje. Testowałem właśnie na bme bh. Muszę jak wrócę od teściów zrobić na pc.

A zaraz sprawdzę ra biblioteke od V3 na 2.4.2 bo tez mam.

Jeszcze tylko jedna uwaga :w Arduino mam katalog Portable i tam znajdują się biblioteki płytek esp8266 nie mam tak jak jest standardowo że te płytki instalują się w katalogu użytkownika /danych aplikacji/.. Arduino i tak dalej Może tutaj jest problem ze nie dziaka wyzej niż 2.3.0 z esp. W domyślnym kompilacje się stały błędami.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 428
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sun Jul 07, 2019 11:05 am

Przepraszam za zamieszanie. Faktycznie musiałem mieć jakiś bałagan z bibliotekami SUPLA. Usunąłem te co miałem na komputerze i wrzuciłem udostępnione przez Ciebie (na pierwszej stronie tego wątku) i jest OK. Dzięki za trop :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
QLQ
Posts: 772
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jul 07, 2019 11:08 am

Robert Błaszczak wrote:
Sun Jul 07, 2019 11:05 am
Przepraszam za zamieszanie. Faktycznie musiałem mieć jakiś bałagan z bibliotekami SUPLA. Usunąłem te co miałem na komputerze i wrzuciłem udostępnione przez Ciebie (na pierwszej stronie tego wątku) i jest OK. Dzięki za trop :)
A ja właśnie skompilowałem na 2.4.2 i 2.5.2 chodza bez problemu.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Wed Jul 10, 2019 2:52 pm

A u mnie niby ładnie się kompiluje, później bez problemu wchodzi do konfiguracji, po czym przy restarcie łączy się z AP i za chwilkę rozłącza i tak w kółko, natomiast w Cloud nic nie widać. Może jakiś trop, Wgrywam poprzez Arduino IDE.
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Jul 10, 2019 3:14 pm

Spróbuj najpierw wyczyścić esp toolem i dobiera wgrać jeszcze raz
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Wed Jul 10, 2019 3:35 pm

Czyszczę zawsze 0x00000_blank1m.bin
Post Reply