Gratuluję pomysłu i życzę wytrwałości w realizacji projektu
Co do tematu: od dłuższego czasu pracuję nad czujnikiem zalania pomieszczenia z powiadamianiem SMS. Robię to w wolnych chwilach, których nie mam, więc dlatego trwa to długo. Powstało już kilka różnych wersji, w każdej "coś mi nie pasowało" więc nadal pracuję nad ostateczną. Ale do rzeczy:
Zasada jest dość prosta. Pojawi się woda w pomieszczeniu, natychmiast użytkownik (właściciel lokalu ...) dostaje SMS o zalaniu. Jeżeli wszystko jest ok, to czujnik co jakiś czas wysyła informację "gdzieś" (w założeniach serwer php) by potwierdzić że działa i ewentualnie jakie pozostało napięcie na zasilaniu czujnika (bateria). Jeżeli czujnik się nie zgłosi do serwera w określonym czasie, również wysyłany jest SMS z informacją "o zagrożeniu".
Ponieważ jedną z możliwości jaką biorę pod uwagę jest esp8266 oraz jakaś bramka SMS, natrafiłem na Wasz projekt. Zastanawiam się, czy nie było by ciekawie dołączyć takiego mojego czujnika (lub oczywiście każdego innego), który po wykryciu zdarzenia lub po braku kontaktu z nim przez jakiś czas "zmusza" Wasz system do wysłania powiadomienia SMS ?
Ja nie musiałbym pisać części kodu a Wy macie kolejną funkcjonalność
pozdrawiam
Sławek
PS. Właściwie nic nie mogę pobrać z "SUPLA-DEV" ?