Stacja pogodowa

Post Reply
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jul 03, 2019 12:32 pm

sroka222 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:25 am
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Wrócę do domu z pracy to zrobię.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
sroka222
Posts: 32
Joined: Sun Sep 25, 2016 10:45 am

Wed Jul 03, 2019 5:02 pm

Super :D z góry bardzo dziękuję.
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jul 03, 2019 7:49 pm

QLQ wrote:
Wed Jul 03, 2019 12:32 pm
sroka222 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:25 am
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Wrócę do domu z pracy to zrobię.
Kurcze z rozpędu napisałem że zrobię ale nie pomyślałem że nie zrobię z interfejsem. Musiałbyś sobie sam skomponować. Pobrać arduino z linku że strony wcześniej. Ma wszystkie biblioteki. A i k9d stacji też ma m.in. kod bh1750 jako czujnik odległości jest. Na oled normalnie jako lux.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
sroka222
Posts: 32
Joined: Sun Sep 25, 2016 10:45 am

Wed Jul 03, 2019 8:28 pm

Rozumiem, no właśnie pobrałem wcześniej i coś tam próbowałem zrobić ale póki co jestem zielony w tym temacie ciągle niestety. Więc jak mi nic nie uda się zrobić to pozostaje czekać aż może ktoś bardziej ogarnięty w przyszłości coś stworzy odnośnie tego czujnika :)
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 7:23 pm

QLQ wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:49 pm
QLQ wrote:
Wed Jul 03, 2019 12:32 pm
sroka222 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:25 am
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Wrócę do domu z pracy to zrobię.
Kurcze z rozpędu napisałem że zrobię ale nie pomyślałem że nie zrobię z interfejsem. Musiałbyś sobie sam skomponować. Pobrać arduino z linku że strony wcześniej. Ma wszystkie biblioteki. A i k9d stacji też ma m.in. kod bh1750 jako czujnik odległości jest. Na oled normalnie jako lux.
Mam zrobione z gui do wprowadzania ssid wifi hasła...jutro wrzucę.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
sroka222
Posts: 32
Joined: Sun Sep 25, 2016 10:45 am

Sat Jul 06, 2019 8:58 pm

Byłoby super :)
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jul 07, 2019 7:49 pm

No to żeście się doigrali :
Proszę do WeMos D1 mini wgrywamy przez ESP DL Tool z takimi parametrami:
.
Clip_9.jpg
Clip_9.jpg (46.17 KiB) Viewed 349 times
Logujemy się na 192.168.4.1, wpisujemy login: admin , hasło: password jak nas poprosi i mamy:
.
Clip_10.jpg
Clip_10.jpg (27.63 KiB) Viewed 351 times
Po wpisaniu waszych danych restartujecie przyciskiem. I w Cloud jest:
- Czujnik Ciśnienia , temperatury i wilgotności z BME280
- czujnik LUX natężenia światła BH1750 - jako czujnik odległości
- czujnik wiatru (anenometr trzeba mieć ) na hallotronie lub kontaktronie (pull up)
Clip_11.jpg
Clip_11.jpg (22.79 KiB) Viewed 351 times
Last edited by QLQ on Sun Jul 07, 2019 7:50 pm, edited 1 time in total.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jul 07, 2019 7:49 pm

a zapomniałem :ino i bin:
STACJA_POGODY_BME_BH_WIND.rar
(664.62 KiB) Downloaded 46 times
BME oraz BH na D1 i D2 w wemos (4 i 5 GPIO), wiatromierz na pin 13 (pull up).
Dodam jeszcze czujnik opadów ale to póżniej


A i najlepsze : JEST MOŻLIWOŚĆ AKTUALIZACJI FIRMWARE ONLINE !!!! :D PODZIĘKUJCIE RÓWNIEŻ @espablo za udostępnienie kodu.
Clip_12.jpg
Clip_12.jpg (30.46 KiB) Viewed 339 times
Clip_13.jpg
Clip_13.jpg (9.01 KiB) Viewed 342 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
sroka222
Posts: 32
Joined: Sun Sep 25, 2016 10:45 am

Mon Jul 08, 2019 4:51 am

Czy żeby moduł wystartował musi być podpięty jeszcze bme? Bo po wgraniu softu moduł nie startuje, nie rozgłasza sieci. Inne softy działają.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 481
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon Jul 08, 2019 5:22 am

Musi być podpięty BME. Bez tego nie ruszy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Post Reply