Dwużyłowa instalacja elektryczna - włącznik

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
tomek98
Posty: 70
Rejestracja: pn maja 20, 2019 3:35 pm

pt cze 07, 2019 7:43 pm

Witam, posiadam w domu instalacje starszego typu. To znaczy kabel od masy jest na stałe spięty a do włącznika światła poprowadzona tylko faza, czyli w gniazdku mam tylko dwa kable.
Czy macie takie rozwiązanie w domu?
Jakieś pomysły, koncepcje ? Jestem otwarty na dyskusję ;)
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

pt cze 07, 2019 7:49 pm

W puszce (pod sufitem najczesciej) pewnie masz faze i ziemie. Podpinasz tam cos osuplowanego i wyprowadzasz button/switch na kable do przelacznika i tyle.... Wiecej cudow nie zrobisz raczej na dwoch zylach.
dobo
Posty: 254
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt cze 07, 2019 8:21 pm

jeżeli w oświetleniu jest miejsce wcisnąć coś małego z RF 433MHz, a na ścianie włącznik z nadajnikiem RF
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

sob cze 08, 2019 12:30 am

Ja ostatnio miałem jakoś tak zepsute kable że jedyne co sie dalo zrobic (w przypadku jednego wlacznika ktory chcialem "ulepszyc") to wpiac w obwod przekaznik monostabilny i dopiero pozniej shelly. Ponieważ się nie znam bo robił to przyjaciel elektryk to sie nie wypowiem co jak i dlaczego mowie tylko ze tak bylo zorbione.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
tomek98
Posty: 70
Rejestracja: pn maja 20, 2019 3:35 pm

ndz cze 09, 2019 7:03 am

Dokładnie w ten sposób jest rozwiązane u mnie panowie. Na lampie mam przełącznik z RF a na ścianie atrapę włącznika światła z 433.
Pozdrawiam,
Tomek
Beku
Posty: 357
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr lip 10, 2019 8:05 am

Cześć, ostatnimi czasy czytałem o tym i da się to zrobić ale raczej na RF niż na wifi. Generalnie można zasilać odbiorniki samą fazą (tak działają np. Podświetlenia we włącznikach) sprawa rozbija się o maksymalny prąd jaki takie urządzenie może pobrać. Z tego powodu wifi odpada czyli wszystko sonoff touch niw będą działały. Alternatywą jest np. https://allegro.pl/oferta/dwukanalowy-w ... &bi_m=reco&

Jak widać na obrazkach nie podłącza się tam przewodu N. Czy działa - nie wiem nie sprawdzałem. Drugim rozwiązaniem jest montaż RF w samej żarówce i guzik RF tak jak pisali koledzy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 10, 2019 8:57 am

Jest firma która zbudowała działający prototyp Suplowego ściemniacza 230V, który działa bez N-a.
Mają kilka patentów na tego typu rozwiązania.
Trwają testy....
Beku
Posty: 357
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr lip 10, 2019 9:41 am

Super! I znowu jest na co czekać 😀
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1261
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr lip 10, 2019 4:53 pm

pzygmunt pisze:
śr lip 10, 2019 8:57 am
Jest firma która zbudowała działający prototyp Suplowego ściemniacza 230V, który działa bez N-a.
Mają kilka patentów na tego typu rozwiązania.
Trwają testy....
Oo coś ciekawego. No to czekamy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 10, 2019 5:20 pm

Jako ciekawostka screen z roboczej wersji pokazujący okno kalibracji ściemniacza.
Pozwala dostosować parametry ściemniacza do źródła światła.
Załączniki
calibration.png
calibration.png (59.04 KiB) Przejrzano 1179 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”