Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1951
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lip 03, 2019 9:11 pm

Kolega DUCH miał swoje kompilacje z możliwością wpisania stałego IP.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 111
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

wt lip 09, 2019 8:18 am

Espablo chciałem podziękować za soft! Dobra robota, czekamy na dalszy rozwój ;)
Może tak by BME jeszcze? ;)


Przeczytałem cały wątek od deski do deski, innym nowym też polecam. Dlatego się nie pytałem o pull-upy, nie działające kontaktory, dlaczego mi (chwilowo ;) ) nie wstaje InCan po zaniku wifi. itp.

Jedyny czego w wątku nie było, a ktoś się pytał. Coś co mnie też interesowało bo wiadomo, że się trochę obawiałem jak pewnie kilka innych osób:
Czy po zaniku chwilowym zasilania lub wifi brama może się sama otworzyć? - U mnie nic takiego się na nie dzieje.

Druga sprawa, której w wątku nie zauważyłem i było mi ciezko na forum znaleźć, ale pomógł mi kolega, od którego mam i moduły i know how, który wciąga mnie w suplę (Dzięki Budek!). To sposób podłączenia przekaźnika. Dla większości userów to wiedza podstawowa, ale tak to jest na forach, że czasami ciężko ją znaleźć. A szczególnie teraz jak sonoffy przerobione są blokowane. I coraz więcej osób przechodzi na przekaźniki (i baaardzo dobrze!). Vcc - 5V, GND - GND, IN1/2/3/4..... - GPIOX
mareks6
Posty: 127
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

wt lip 16, 2019 5:19 pm

Znajdę gdzieś zebrane wszystkie wersje multiboard jakie wyszły do pobrania? Wersja na Github w linku z pierwszego posta Espablo nie rusza mi w Touch 2ch RF (ESP8285)
Slon1
Posty: 43
Rejestracja: wt mar 06, 2018 9:10 pm
Lokalizacja: Szczytno

śr lip 17, 2019 12:00 pm

Jak przejść do konfiguracji urządzenia jak już dział jest zaprogramowany a chce w trakcie zmienić coś a nie chce za każdym razem instalować w moduł nowy soft. Mam wemosy d1 mini i podłączone przyciski tylko ich naciskanie 5 sekund lub 10 razy nic nie daje. Chyba że coś źle robię. Proszę o wskazówki.
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lip 17, 2019 1:01 pm

Slon1 pisze:
śr lip 17, 2019 12:00 pm
Jak przejść do konfiguracji urządzenia jak już dział jest zaprogramowany a chce w trakcie zmienić coś a nie chce za każdym razem instalować w moduł nowy soft. Mam wemosy d1 mini i podłączone przyciski tylko ich naciskanie 5 sekund lub 10 razy nic nie daje. Chyba że coś źle robię. Proszę o wskazówki.
W większości przypadków GPIO 0 do masy na 5 sek
Poczytaj:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
Slon1
Posty: 43
Rejestracja: wt mar 06, 2018 9:10 pm
Lokalizacja: Szczytno

śr lip 17, 2019 1:35 pm

Patryk pisze:
śr lip 17, 2019 1:01 pm
Slon1 pisze:
śr lip 17, 2019 12:00 pm
Jak przejść do konfiguracji urządzenia jak już dział jest zaprogramowany a chce w trakcie zmienić coś a nie chce za każdym razem instalować w moduł nowy soft. Mam wemosy d1 mini i podłączone przyciski tylko ich naciskanie 5 sekund lub 10 razy nic nie daje. Chyba że coś źle robię. Proszę o wskazówki.
W większości przypadków GPIO 0 do masy na 5 sek
Poczytaj:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
Pisałem przecież, że to nic nie daje, nie ma żadnej reakcji. Podłączenie jest jak w opisie.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lip 17, 2019 2:05 pm

Rozumiem, że masz pull-up tak jak w opisie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Slon1
Posty: 43
Rejestracja: wt mar 06, 2018 9:10 pm
Lokalizacja: Szczytno

śr lip 17, 2019 2:49 pm

Espablo pisze:
śr lip 17, 2019 2:05 pm
Rozumiem, że masz pull-up tak jak w opisie.
Tak mam. Sprawdziłem jeszcze raz połączenia i jest wszystko OK. Wybrałem moduł Yunshan jako sterownik do bramy wjazdowej i wszystko działa w Supli. Mam przekaźnik, kontrakton, Ds18b20 i dwa przyciski. naciskam ten podłaczony do D3 na Wemos d1 mini i trzymam 5 sekund według instrukcji i co dalej?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lip 18, 2019 5:38 am

Albo masz coś źle podłączone albo trzymaj dłużej aż dioda zacznie migać
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
crafal
Posty: 5
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:28 pm

pt lip 19, 2019 10:07 am

Panowie, czy z Multiboard można korzystać na NodeMCU v3 32MB?
https://botland.com.pl/pl/moduly-wifi/1 ... c-pwm.html

Wgrywam Multiboard, inCan oraz inCan Easy i ciągle moduł martwy. Nie mam już pomysłów stąd moje pytanie...
ODPOWIEDZ