Sibikk wrote: Thu Jul 25, 2019 9:00 amA można prosić i jakiś link. Będę wdzięcznyArek.kandula wrote: Thu Jul 25, 2019 8:35 amNie mam jak sprawdzić teraz ale brałem od chińczyka za kilka $ i się sprawdza.
wemos d1 mini + d1 relay shield + supla
-
Arek.kandula
-
akszyn
Da się to odratować lutownicą kolbowa czy tylko pogorsze ?cino111 wrote: Thu Jul 25, 2019 8:53 am Podstawa to lutownica kolbowa. Nawet taka za kilka złotych. Ja ostatnio kupiłem w lidlu stację lutowniczą chyba za niecałe 100zł z regulacją temperatury. Transformatorową tego nie zrobisz, a przynajmniej nie tak jak to powinno wyglądać.
Czyli cyna i kalafonia odpada rozumiem że musi być topnik i pod taką nazwą w sklepie szukać ? Bo ja używam kalafonii oraz mam wewnątrz cyny kalafonię
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by akszyn on Thu Jul 25, 2019 1:13 pm, edited 3 times in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
Espablo
Ja powiem tak, jak umiesz lutowac to cyna z kalafonią wystarczy. Jak nie umiesz lutowac to topnik czy też pasta nie pomoże. Musisz nauczyć się lutowac a z tym się wiąże kilka(naście) elementów zepsutych podczas nauki. W Twoim wypadku cyna z kalafonią wystarczy. Przyłóż grot i cyne do elementu lutowanego. Po nagrzaniu cyna sama powinna się rozplynąć.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
akszyn
Taka z PRL się nada i może wystarczy zmienić grot lub na tokarce zmniejszyć jego średnicę i nie będzie potrzeba kupować takiej specjalnej do pcb https://m.pl.aliexpress.com/item/329073 ... 169454410cino111 wrote: Thu Jul 25, 2019 8:53 am Podstawa to lutownica kolbowa. Nawet taka za kilka złotych. Ja ostatnio kupiłem w lidlu stację lutowniczą chyba za niecałe 100zł z regulacją temperatury. Transformatorową tego nie zrobisz, a przynajmniej nie tak jak to powinno wyglądać.
A taka jak się nada jak zeszlifuje się na stożek oraz w czym tak lutownica kolbowa (przecież ona ma grot około cm) jet lepsza od lutownicy transformatorowej (która ma około 0.2cm grot) oraz w jakim sensie obrzucić 180?tomkowski wrote: Thu Jul 25, 2019 7:15 am Nie panikuj.
To rezystory SMD - jak masz miernik, to sprawdź sobie czy ich nie przepaliłeś.
...
Aaa - i obróć płytkę o 180st. Lutownica od zewnątrz płytki. Cyna od strony elementów - wtedy już nic więcej nie powinno odpaść![]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by akszyn on Mon Jul 29, 2019 8:21 pm, edited 2 times in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
makrz
Ty tak na poważnie? Czy coś?akszyn wrote: Fri Jul 26, 2019 7:43 pm
A taka jak się nada oraz w czym tak lutownica kolbowa (przecież ona ma grot około cm) jet lepsza od lutownicy transformatorowej (która ma około 0.2cm grot) ...
Jak nie masz pojęcia o lutowaniu to się naucz, jest internet. Albo odpuść sobie.
-
maffiu
Ja to chwilami mam wrażenie ze kolega akszyn albo ma 7 lat albo trollujemakrz wrote: Fri Jul 26, 2019 8:10 pmTy tak na poważnie? Czy coś?akszyn wrote: Fri Jul 26, 2019 7:43 pm
A taka jak się nada oraz w czym tak lutownica kolbowa (przecież ona ma grot około cm) jet lepsza od lutownicy transformatorowej (która ma około 0.2cm grot) ...
Jak nie masz pojęcia o lutowaniu to się naucz, jest internet. Albo odpuść sobie.
-
akszyn
Oddałem wemosa do kogoś kto ma kolbowa oraz miernik i został naprawiony więc teraz została kwestia podłączenia do pc według schematu
Oraz wzbogaciłem niedawno o termometr te ESP według tego schematumilion81 wrote: Mon May 27, 2019 8:41 am .....
lub każdy inny który obsługuje przekaźnik.
A tak by to wyglądało na schemacie z ustawieniem przekaźnika na D5:
milion81 wrote: Thu May 23, 2019 10:44 am ...
Ja dlatego schematu mam Incan, gdzie D5 dałem buton, a na D2 czujnik temperatury.
Edit: poprawiłem podłączenie ds18b20 zgodnie z sugestiami kolegów, po podłączeniu czujnika proponuje sprawdzić poprawność podłączenia, jeżeli jest zamienione Vcc+ z masą czujnik bardzo szybko się nagrzewa.
Last edited by akszyn on Sun Jan 05, 2020 2:40 pm, edited 1 time in total.
-
akszyn
Da się jakoś zmienić nazwę wyświetlaną przez ESP dla rutera ? Mam już kilka sprzętów z ESP8266 i nie wiem który to np.: wemos oraz sonoff itp. bo każdy zaczyna się od ESP_ + jakiś losowy ciąg znaków. mam jeszcze prośbę , a mianowicie chodzi o "GPIO4 /D2" , nie bardzo rozumiem poniższego fragmentu instrukcji (w oryginalnym języku).
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można tam podłączyć czy np.: jakiś czujnik zmierzchu,deszczu,podczerwieni,PIR czy tylko kontaktron (jeśli się da, to jak) czy zupełnie co innego?GPIO4 /D2 SENSOR Normally Open on channel "1"- on the port must be pull-up (resistor
4k7-10k connected between port and +3,3V). Active - connect to GND.
or (in the cloud at the same time, only one channel can be set)
GPIO4 /D2 SENSOR Normally Closed on channel "2" - on the port must be pull-up (resistor
-
QLQ
Kontrakton/zwora lub co innego co zwiera /rozwiera (zamyka lub otwiera obwod). Laczysz to z GND.akszyn wrote: Sun Jan 05, 2020 2:36 pm Da się jakoś zmienić nazwę wyświetlaną przez ESP dla rutera ? Mam już kilka sprzętów z ESP8266 i nie wiem który to np.: wemos oraz sonoff itp. bo każdy zaczyna się od ESP_ + jakiś losowy ciąg znaków. mam jeszcze prośbę , a mianowicie chodzi o "GPIO4 /D2" , nie bardzo rozumiem poniższego fragmentu instrukcji (w oryginalnym języku).Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można tam podłączyć czy np.: jakiś czujnik zmierzchu,deszczu,podczerwieni,PIR czy tylko kontaktron (jeśli się da, to jak) czy zupełnie co innego?GPIO4 /D2 SENSOR Normally Open on channel "1"- on the port must be pull-up (resistor
or (in the cloud at the same time, only one channel can be set)
GPIO4 /D2 SENSOR Normally Closed on channel "2" - on the port must be pull-up (resistor
W Cloud widzisz to jako czujnik np poczty, poziomu cieczy lub otwarcia okna/drzwi/bramy
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
akszyn
Jak skalibrować ds18b20 (3m) bo wydaje mi się że pokazuje za duże wartości o parę stopni (temperatury otoczenia) oraz czego to może być wina ? Sonda pomiarowa nie jest w pomieszczeniu gdzie jest źródła ciepła