Kontaktron na roletach zewnętrznych - pomysły

peterson13
Posty: 51
Rejestracja: ndz sty 08, 2017 5:05 pm

pt lip 26, 2019 6:07 am

Witam,

Proszę o podpowiedź ( pomysły ) jak najlepiej zamontować kontaktron ( czujnik magnetyczny ) na roletach zewnętrznych.
Jeśli ktoś ma zamontowany taki czujnik, proszę o zdjęcia.
W moim przypadku silnik nie posiada krańcówek końcowych, wyłącza się na zasadzie przeciążenia.
Do włączania rolet używam softu Zibiego do sterowania bramą/furtką, ponieważ sterowanie silnika ( YYGL45RP ) odbywa się za pomocą jednego wyłącznika monostabilnego ( dzwonkowego) na zasadzie góra-stop- dół.
Może ktoś posiada soft do obsługi rolet specjalnie dedykowany pod tego typu sterowanie z stopniem zamknięcia/ otwarcia ?
peterson13
Posty: 51
Rejestracja: ndz sty 08, 2017 5:05 pm

pn lip 29, 2019 5:32 am

Czyżby nikt nie miał zamontowanych kontaktronów wskazujących zamknięcie rolety ?
Nie ukrywam,że czas mnie nagli, bo jestem na etapie ocieplenia budynku gdzie przewody mogę położyć przed przyklejeniem styropianu.
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 105
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

pn lip 29, 2019 5:54 am

Na roletach jak nie ma czujników krańcowych to za dużo opcji nie masz.
Najprościej nawierzchniowy ale np. do parapetu trudno zamontować... raczej będzie widoczny.
Szedł bym w kierunku wpuszczanych. Magnes wkręć w bok lamelki, a styk w szynę.
Powinieneś znaleźć o odpowiedniej średnicy.

PS
Według mnie ważniejsze są kontaktrony w oknach. To jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1223
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn lip 29, 2019 5:57 am

Montowałem kontaktrony na roletach zewnętrznych ale do alarmu. niestety wyszła z tego lipa , ponieważ gdy je montowałem nie było jeszcze zamontowanych parapetów, po ich zamontowaniu bez mojej obecności o co nalegałem, cześć przestała działać . Chodzi o to iż przy pełnym zamknięciu roleta teraz zjeżdża o 5 mm niżej. Teraz nie ma do nich dostępu , są zamontowane w prowadnicach - kontaktron, magnes w postaci wałeczka wciśnięty w segment rolety. Teraz spróbowałbym zamontować kontaktron w kasecie, nie wiem czy będzie łatwiej, ale przynajmniej zawsze będzie do nich dostęp i również były by niewidoczne.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9642
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 29, 2019 7:31 am

Dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie SRW-02, który wykrywa czy silnik pracuje. Sam się też kalibruje.
Nie jest jeszcze dostępny dlatego musiałbyś jeszcze trochę zaczekać.
peterson13
Posty: 51
Rejestracja: ndz sty 08, 2017 5:05 pm

pn lip 29, 2019 8:11 pm

SRW-2 pokaże mi czy roleta jest zamknięta czy otwarta, poprzez kalibrację ?
Silnik działa na zasadzie góra-stop- dół.
Trochę się pośpieszyłem, mam już przygotowane kanapki ( 6 szt) na mini Wemosach + jeden przekaźnik + OLED + DS18B20 pod każda roletę plus osobny Wemos Sensors_x8. Spróbuje zamontować kontaktron zamknięcia za radą "elhenio" w prowadnicach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”