Moje kochane dzieci przyzwyczaiły się już do tego, że w domu od dłuższego czasu funkcjonują urządzenia Smart. W związku z powyższym w każdej chwili mogą wyłączyć światła w pokojach z dowolnego miejsca (bo przecież telefony mają niemal przyklejone do dłoni) czy rzucić komendą do Google Home. Problem pojawia się przy wyjściu z domu - bo przecież trzeba telefon od ręki odkleić, założyć buty, wziąć plecak czy kurtkę no i trzymając w jednym ręku power banka a w drugim ręku klucze zamknąć drzwi... zatem komu by się chciało/kto by pamiętał zgasić światło w przedpokoju. Oczywiście durny tatuś zamiast wziąć pasa i nauczyć jednego z drugim gaszenia światła (tak po wejściu do domu jak i przy wyjściu) znalazł AFE Firmware i realizuje automatyczne wyłączenie światła po zadanym czasie (3 min 40 sek) w "konkurencyjnym" oprogramowaniu. W miarę rozbudowy systemu stwierdzam, że jednak chciałbym mieć wszystkie urządzenia w jednym miejscu i na jednej platformie.
Na programowaniu znam się jak szczerbaty na sucharach, ale z wgraniem softu do sonoff touch problemów nie miałem. Nie potrzebuję ustawienia czasu przez cloud. Soft mogę wgrać (skompilować?) w Arduino. Tylko w którym miejscu? Musi się przecież w jakiś sposób dać! Błagam Was - pojawiło się ze 100 czujników, liczniki energii, moduły bramowe i tysiąc nowości łącznie ze sterowaniem głosowym via GH a ja potrzebuję zwykłego timera który będzie wyłączał przekaźnik w sonoff touch po niecałych 4 minutach.
Pozdrawiam,
Paweł
Powracający temat timera
-
dobo
pomyśl nad tym BIS-413i 230 V
-
paweldaw
Adminku kochany, automat schodowy to jest to, ale moje nastoletnie bombelki;) używają przycisku fizycznego żeby światło włączyć a automat schodowy z tego co czytałem działa tylko na aplikacji.
Jeśli mi to ogarniesz to ja, zagorzały ateista pomodlę się co by na starość nie serce Ci stawało.
Pozdrawiam,
Paweł
Jeśli mi to ogarniesz to ja, zagorzały ateista pomodlę się co by na starość nie serce Ci stawało.
Pozdrawiam,
Paweł
-
paweldaw
Przecież ta funkcjonalność (timer) jak już pisałem jest zaimplementowana w "konkurencyjnym" oprogramowaniu. Tak czy inaczej raczej nie ma potrzeby dostawiać kolejnego przekaźnika.
Edit po kilku minutach...
Zresztą w espeasy taką funkcjonalność mamy dzięki rules, w tasmocie commands w afe menu graficzne a supla tutaj kuleje. Tyle możliwości "ucieka" - automat schodowy to raz, podlewanie ogrodu - prócz harmonogramów jeśli trawa ducha "pyk" i podlewamy żądany czas, kontaktron przy bramie włączający podświetlanie na podjeździe... Zastanawiam się w sumie czemu nie zostało to wprowadzone na samym początku projektu.