Sterowanie kotłem gazowym "Sterownik pokojowy"

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Slon1
Posts: 43
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Wed Dec 19, 2018 2:10 pm

cino111 wrote:
Tue Nov 27, 2018 8:28 pm
Na dziś wystarczy obojętnie jaki moduł z przekaźnikiem(np Wemos D1 z nakładką) i drugi moduł z termometrem DS18B20 lub DTH22 + supla scripts od francza.
U mnie wygląda to tak:
Jak to zrealizować?
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Sun Jan 06, 2019 9:36 am

Chciałbym podpiąć się pod temat. Jestem początkującym w Supli. Chciałbym wykonać sterowanie kotłem kondensacyjnym przez Suplę. Obecnie mam jeden czujnik temperatury Salusa który przekazuje bezprzewodowo do bazy znajdującej się koło kotła czy kocioł ma być załączony w przypadku obniżenia się zadanej temperatury lub wyłączenia w przypadku wzrostu temperatury. Baza jest połączona z kotłem przewodowo. Na początek chciałbym zastąpić tego Salusa aby mieć podgląd w smartfonie. Czy ktoś może pomóc od czego zacząć ?
KrzysiekW
Posts: 9
Joined: Sat Jan 26, 2019 2:52 pm

Mon Jan 28, 2019 9:32 am

Witam,
Rowniez chcialbym podlaczyc sie pod temat. Co powiecie na to? Tylko podlogowka w domu, kazda strefa sterowana elektrozaworem w rozdzielnie w zeznosci od ustawionej temperatury w pomieszczeniu (niestety dwustanowo). Wszystko zasilane z bufora, na wyjsciu zawor trojdrozny stetowany silownikiem w zaleznosci od temperatury na zewnatrz. Niestety brakuje mi w supli sterowania sterownikiem trzyprzewodowym :(
Mozna by to moze jakos zasymulowac roletowka ale to juz nie to :(
User avatar
pzygmunt
Posts: 6670
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jan 28, 2019 10:11 am

Zamel ponoć pracuje nad odpowiednim sprzętem.
KrzysiekW
Posts: 9
Joined: Sat Jan 26, 2019 2:52 pm

Mon Jan 28, 2019 10:21 am

Dobrze slyszec :)
Ale jestem zwolennikiem Arduino i lubie cos sam "skleic" 8-)
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Mon Jan 28, 2019 7:41 pm

Panowie mam pytanie. Jak zrealizować wyłanczanie i włączanie kotła kondensacyjnego. Czy można zrealizować to takim adapterem i czy znajdę soft do tego. Jak to macie wykonane bo nie mogę nigdzie info znaleźć. Czy to będzie współpracowało z sonoffem +DS+siłownik termoelektryczny + skrypty francz ?
Attachments
opentherm_adapter_esp8266_connection.png
opentherm_adapter_esp8266_connection.png (97.27 KiB) Viewed 641 times
rav.b
Posts: 58
Joined: Mon Nov 26, 2018 9:09 am
Location: Kraków/Lipnica Mała

Mon Jul 29, 2019 10:50 am

pzygmunt wrote:
Mon Jan 28, 2019 10:11 am
Zamel ponoć pracuje nad odpowiednim sprzętem.
Wiadomo może coś więcej, gdyż "winter is coming"?
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01
User avatar
pzygmunt
Posts: 6670
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jul 29, 2019 12:15 pm

Temat jest jeszcze w powijakach :/
woytas1
Posts: 44
Joined: Tue Oct 02, 2018 10:34 pm
Location: Krosno

Mon Jul 29, 2019 8:32 pm

Witam.Odnośnie sterowania ogrzewaniem można by książki pisać.U każdego jest inaczej.Aby sterować ogrzewaniem podłogowym jak najefektywniej powinno być spełnione kilka warunków.
- ogrzewanie podłogowe powinno pracować na osobnym obiegu w systemach mieszanych (większość klientów daje się przekonać,chociaż drożej wychodzi inwestycja)
- termostat powinien mierzyć temperaturę w pomieszczeniu i tu niespodzianka i podłogi (mało który producent sterowania stosuje taki patent)
- Jeśli mówimy o nowoczesności i oszczędzaniu to wymiana samego kotła na kondensat może nie przynieść założonego rezultatu.Dawniej na dom jednorodzinny szło max 200mb rury do podłogówki,teraz to są kilometry jeśli jest sama podłogówka.
Więc jeśli mamy skopaną instalację to nawet najwymyślniejszy system sterowania nic nie pomoże.Jeszcze temat starych budynków.Tutaj powinno się zacząć od wymiany stolarki i ocieplenia,a dopiero potem można się brać za modernizację instalacji C.O.
W sytuacji zaniedbania ocieplenia i złego wykonania instalacji każde sterowanie to tylko gadżet który nic nie wnosi.Jak widzę po domach podłogówki podciągnięte z grzejników to nóż się w kieszeni otwiera. :D
User avatar
uchnast.michal
Posts: 160
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Aug 06, 2019 12:55 pm

Funkcja termostatu super się rozwija :) Mam pytanie, jak zmienić nazwę utworzonego termostatu? Jest tylko opcja dezaktywuj.
Post Reply