Ps. Na forach internetowych obowiązuje zasada zwracania się do siebie per "Ty". Tak więc nie ma co "panować", tylko zwracać się po pseudo / imieniu
Zamel - Wifi - Przekroczona czas oczekiwania na dane o bieżącej sieci WIFI
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Najważniejsze, że się udało
Tak więc witamy następnego "Suplowicza"
.
Ps. Na forach internetowych obowiązuje zasada zwracania się do siebie per "Ty". Tak więc nie ma co "panować", tylko zwracać się po pseudo / imieniu
.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
damwojt
ok, zapamiętam
Generalnie genialne narzędzie do kontrolowania zużycia energii elektrycznej. Ciekawi mnie jeszcze jeden fakt. Zapiąłem wszystkie przekładniki zgodnie z zaznaczoną strzałką przepływu prądu. Czyli przewód przekładnika znalazł się na dole i kierunek przepływu od licznika do zabezpieczenia FR. W 1 fazie moc czynną mierzyło mi ze znakiem +. W dwóch pozostałych ze znakiem "-". Dopiero po odwróceniu przekładników faz 2 i 3 przeciwnie do kierunku przepływu prądu dało poprawne wskazania. Teraz we wszystkich fazach sumuje się energia czynna pobrana i już nie jestem elektrownią
Wiem, że bierną pobieram i oddaję. Problem dotyczył tylko oddawania czynnej w fazie 2 i 3 przy poprawnie zapiętych przekładnikach.
Czy ktoś w was miał podobny problem? Czy przekładniki mogły być fabrycznie odwrócone? Czy są jakieś minimalne montażowe odległości montażu przekładników od siebie? No chyba nie..
Wyglądało to też mniej więcej tak, że włączałem piekarnik, natężenie prądu wykazywało 15A a sumowała się moc czynna zwrócona
Chyba, że czegoś nie rozumie..
Czy ktoś w was miał podobny problem? Czy przekładniki mogły być fabrycznie odwrócone? Czy są jakieś minimalne montażowe odległości montażu przekładników od siebie? No chyba nie..
Wyglądało to też mniej więcej tak, że włączałem piekarnik, natężenie prądu wykazywało 15A a sumowała się moc czynna zwrócona
Chyba, że czegoś nie rozumie..
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To już nie pierwszy problem z przekładnikami. Moim zdaniem Zamel popełnił błąd konstrukcyjny. MEW-01 w aktualnej obudowie (szerokość 2 modułów) powinien być licznikiem jednofazowym z przekładnikiem zabudowanym w obudowie, a 3-fazowy (MEW--03) powinien być w szerszej obudowie. Oba liczniki z zaciskami analogicznie jak w licznikach energii serii LEM.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Patryk
Zgadzam się z Tobą.Robert Błaszczak wrote: Fri Aug 02, 2019 10:45 am To już nie pierwszy problem z przekładnikami. Moim zdaniem Zamel popełnił błąd konstrukcyjny. MEW-01 w aktualnej obudowie (szerokość 2 modułów) powinien być licznikiem jednofazowym z przekładnikiem zabudowanym w obudowie, a 3-fazowy (MEW--03) powinien być w szerszej obudowie. Oba liczniki z zaciskami analogicznie jak w licznikach energii serii LEM.
Co z tego, że sam moduł zajmuje mało miejsca, ale przekładniki są dość duże.
Sam osobiście musiałem zdemontować wyłacznik nadprądowy 3-fazowy, żeby zamontować te przekładniki.
-
damwojt
Jedyne co modę podpowiedzieć producentowi jako użytkownik to zrobienie dobrego tutoriala dla laików odnośnie użytkowania i zrozumienia wyświetlanych parametrów sieci.
Same przekładniki i urządzenie montowało się całkiem dobrze. W montażu nie różniło się to niczym od montażu zwykłego licznika. Szerokość dwóch modułów na szynę th też jest satysfakcjonujące. Na duży plus zasługują długie fabryczne przewody do przekładników.
Myślę, że warto aby producent popracował jeszcze nad sposobem prezentacji danych, a raczej wyborem przez użytkownika metody ich prezentacji oraz ewentualną symulacją zużycia.
Dodałbym jeszcze możliwość pokazania parametrów zużycia mocy czynnej na wszystkich 3 fazach jednocześnie w czasie rzeczywistym.
Same przekładniki i urządzenie montowało się całkiem dobrze. W montażu nie różniło się to niczym od montażu zwykłego licznika. Szerokość dwóch modułów na szynę th też jest satysfakcjonujące. Na duży plus zasługują długie fabryczne przewody do przekładników.
Myślę, że warto aby producent popracował jeszcze nad sposobem prezentacji danych, a raczej wyborem przez użytkownika metody ich prezentacji oraz ewentualną symulacją zużycia.
Dodałbym jeszcze możliwość pokazania parametrów zużycia mocy czynnej na wszystkich 3 fazach jednocześnie w czasie rzeczywistym.
-
damwojt
Podobno sprzęt działa tylko na sieci WiFi o częstotliwości 2,4GHz

Internet dosc pokaznie mi zwolnił po zmianie częstotliwości z 5ghz na 2,4. Trochę mnie to zirytowalo i zmieniłem na wartość 5ghz. Mew 01 działa

Internet dosc pokaznie mi zwolnił po zmianie częstotliwości z 5ghz na 2,4. Trochę mnie to zirytowalo i zmieniłem na wartość 5ghz. Mew 01 działa
-
Patryk
A może właczyłeś 2,4G i 5G. I dla tego działa.damwojt wrote: Sun Aug 04, 2019 7:13 pm Podobno sprzęt działa tylko na sieci WiFi o częstotliwości 2,4GHz![]()
Internet dosc pokaznie mi zwolnił po zmianie częstotliwości z 5ghz na 2,4. Trochę mnie to zirytowalo i zmieniłem na wartość 5ghz. Mew 01 działa![]()
![]()
Ja tak mam osobiście w domu.
Część urządzeń na 2,4G , a część na 5G