Brama i oświetlenie posesji.

Bernas
Posty: 20
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

pt lip 26, 2019 9:59 pm

Witam. Bardzo proszę podpowiedzcie mi czy jest możliwość takiego "zaprogramowania" supli żeby w zadanym czasie ( po zmroku czas trzeba by zmieniać w ustawieniach ze względu na porę roku) oświetlenie włączało się automatycznie w momencie otwierania bramy wjazdowej i samo się wyłączy po zadanym wcześniej czasie krótko mówiąc chodzi mi o to żeby nie trzeba było osobno otwierać bramy i włączać oświetlenia ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 972
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lip 27, 2019 1:54 pm

Bernas pisze:
pt lip 26, 2019 9:59 pm
Witam. Bardzo proszę podpowiedzcie mi czy jest możliwość takiego "zaprogramowania" supli żeby w zadanym czasie ( po zmroku czas trzeba by zmieniać w ustawieniach ze względu na porę roku) oświetlenie włączało się automatycznie w momencie otwierania bramy wjazdowej i samo się wyłączy po zadanym wcześniej czasie krótko mówiąc chodzi mi o to żeby nie trzeba było osobno otwierać bramy i włączać oświetlenia ?
Skrypty kolegi @fracz: https://supla.fracz.com/
Bernas
Posty: 20
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

sob lip 27, 2019 9:10 pm

QLQ pisze:
sob lip 27, 2019 1:54 pm
Bernas pisze:
pt lip 26, 2019 9:59 pm
Witam. Bardzo proszę podpowiedzcie mi czy jest możliwość takiego "zaprogramowania" supli żeby w zadanym czasie ( po zmroku czas trzeba by zmieniać w ustawieniach ze względu na porę roku) oświetlenie włączało się automatycznie w momencie otwierania bramy wjazdowej i samo się wyłączy po zadanym wcześniej czasie krótko mówiąc chodzi mi o to żeby nie trzeba było osobno otwierać bramy i włączać oświetlenia ?
Skrypty kolegi @fracz: https://supla.fracz.com/
Dziękuję za podpowiedź , widzę że opcja jest tylko nie wydaje mi się żebym sobie z tym poradził znając swój stopień zaawansowania :lol:
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

ndz lip 28, 2019 8:26 am

Można to zrobić na skryptach można zrobić na alexie można zrobić na samej elektronice do wyboru do koloru
Bernas
Posty: 20
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

pn sie 05, 2019 7:56 pm

Witam

Czy komuś by się chciało wytłumaczyć mi krok po kroku jak przy pomocy supla.fracz.com zaprogramowac interesujace mnie rozwiązanie ?
Bernas
Posty: 20
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

pn sie 05, 2019 9:39 pm

Wiem jak ustawić scenę żeby lampy się włączyły po otwarciu bramy ale nie wiem jak zrobić żeby lampy włączały się tylko w zadanych wcześniej godzinach nocnych ?
Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt sie 06, 2019 8:21 am

Musisz utworzyć dwie sceny.np.
1 scena np.
Podjazd po zmroku w której tworzysz warunek:
{{not state(5911).on and ( time() > sunsetTime() or time() < sunriseTime() ) }}
2 scena
Otwiera bramę wjazdową i uruchamia scenę nr 1
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Bernas
Posty: 20
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

wt sie 06, 2019 8:43 am

Gucio2607. pisze:
wt sie 06, 2019 8:21 am
Musisz utworzyć dwie sceny.np.
1 scena np.
Podjazd po zmroku w której tworzysz warunek:
{{not state(5911).on and ( time() > sunsetTime() or time() < sunriseTime() ) }}
2 scena
Otwiera bramę wjazdową i uruchamia scenę nr 1
Dziękuję za podpowiedź i proszę jeszcze o info gdzie mam wpisać godziny od której do której i przez jaki czas ma działać oświetlenie ?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 668
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 06, 2019 8:46 am

Godziny ustawią się automatycznie według zachodów i wschodów słońca.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Bernas
Posty: 20
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

wt sie 06, 2019 10:00 am

Robert Błaszczak pisze:
wt sie 06, 2019 8:46 am
Godziny ustawią się automatycznie według zachodów i wschodów słońca.
Szczena mi teraz opadła do samej ziemi :mrgreen:

Jak już terroryzuję pytaniami to mam jeszcze jeden problem Supla.Fracz komendy głosowe daję komunikat otwórz garaż a asystent google odpowiada mi " NIestety, nie rozpoznaję tego urządzenia . Podaj jego nazwę" ale mimo to garaż otwiera coś gdzieś napewno namieszałem ale nie mogę znaleźć co :roll:
ODPOWIEDZ