Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sie 06, 2019 4:01 pm

Ja mam tak jak na fotkach. Czujnik bh1750 bez kalibracji. Bezpośrednio na słońcu. Miejsce montażu masz parę stron wcześniej.

Specjalnie schowałem wieżyczkę radiacyjna aby nie była na słońcu. Tak czy inaczej bez kalibracji temp pokazuje +-0.5 stC co do wskazań stacji przy drodze krajowej nr 6 na wlocie do Koszalina.
IMG_20190806_175750.jpg
IMG_20190806_175750.jpg (331.7 KiB) Przejrzano 572 razy
IMG_20190806_175731.jpg
IMG_20190806_175731.jpg (374.03 KiB) Przejrzano 572 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sie 06, 2019 6:29 pm

A i w ramach ciekawostki-od 18.07 deszczomierz chodzi na aku 18650 ladowanym panelem. Ani razu się nie rozładował ani nie rozłączył układ esp07. Panelem też parę stron wcześniej.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 73
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

wt sie 06, 2019 7:07 pm

Podeslij aukcje do deszczomierza.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sie 06, 2019 8:40 pm

Daro1003 pisze:
wt sie 06, 2019 7:07 pm
Podeslij aukcje do deszczomierza.
Alle...opcja szukaj.


Właśnie skończyłem przeróbkę..nigdy więcej kontaktronu. Tylko hall. Kontrakton nie zbierał wszystkiego, raz działał raz nie. Dziś lało a deszczimierz pokazywał 0.00. Teraz działa niezawodnie.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 73
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

śr sie 07, 2019 11:13 am

Mam pewne niejasności:
Wiatromierz rozumiem że co obrót styka się kontaktron lub zbliża się hall ?
Ale nie rozumiem jest skonstruowany jest deszczomierz ?
Tego nie mogę zakumać w jaki sposób odbywa się pomiar wody.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sie 07, 2019 12:39 pm

Daro1003 pisze:
śr sie 07, 2019 11:13 am
Mam pewne niejasności:
Wiatromierz rozumiem że co obrót styka się kontaktron lub zbliża się hall ?
Ale nie rozumiem jest skonstruowany jest deszczomierz ?
Tego nie mogę zakumać w jaki sposób odbywa się pomiar wody.
Bardzo podobnie . Tyle że magnes nie krąży po okręgu tylko porrusza się po łuku raz w lewo raz w prawo generują impulsy. Zaliczane są one w jednostce czasu. Znając pojemność szalki obliczany jest opad. Zobacz na youtube
https://youtu.be/Jp13kC01chg
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 73
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

śr sie 07, 2019 1:16 pm

Czyli wiatromierze mogę wykonać sam (są w sieci różne samoróbki) tylko trzeba znać średnice okręgu magnesu.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1081
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 07, 2019 1:30 pm

Daro1003 pisze:
śr sie 07, 2019 1:16 pm
Czyli wiatromierze mogę wykonać sam (są w sieci różne samoróbki) tylko trzeba znać średnice okręgu magnesu.
Możesz , ale będziesz musiał go skalibrować
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 73
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

śr sie 07, 2019 1:52 pm

A w jakich granicach jest średnica okręgu w waszych wiatromierzach ?
Kalibracji dokonuje na koncie po zalogowaniu na supla.org ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1081
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 07, 2019 3:02 pm

Daro1003 pisze:
śr sie 07, 2019 1:52 pm
...
Kalibracji dokonuje na koncie po zalogowaniu na supla.org ?
Nie , musisz zdobyć jakiś oryginalny wiatromierz stawiasz obok swojego i porównujesz wyniki i korygujesz program aby pokazywały to samo .
Jeśli twój wiatromierz , będzie miał większe „łopatki” to będzie się szybciej kręcił przyczyn damy obwodzie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ