Chińskie wynalazki

Frog82
Posty: 12
Rejestracja: czw paź 25, 2018 6:31 pm

czw sie 08, 2019 4:10 am

Tak to ten, cena nie zachwyca ale chciałbym koledze z tym pomóc i coś tam wgrać, tylko nie wiem pod jakie piny się wpiac i co wgrać?. Do sonoff BASIC wgrałem czytając fora ale tego urządzenia chyba nikt nie miał dlatego proszę o pomoc
Dzięki
Jak narazie posiadam Sonoff BASIC x1
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

czw sie 08, 2019 5:33 am

Frog82 pisze:
czw sie 08, 2019 4:10 am
Tak to ten, cena nie zachwyca ale chciałbym koledze z tym pomóc i coś tam wgrać, tylko nie wiem pod jakie piny się wpiac i co wgrać?. Do sonoff BASIC wgrałem czytając fora ale tego urządzenia chyba nikt nie miał dlatego proszę o pomoc
Dzięki
Najpierw bym sprawdził to usb później wyprowadzenia na płycie te co są rx tx
Frog82
Posty: 12
Rejestracja: czw paź 25, 2018 6:31 pm

czw sie 08, 2019 6:07 am

Tak tylko RX TX przy MCU nie przy wifi? Z usb nigdy się nie bawiłem nie wiem co i jak, przy BASIC było proste cztery piny i koniec tu nie wiem gdzie jest reszta 3v, gui to chyba ten pojedynczy ale pewności nie mam
Jak narazie posiadam Sonoff BASIC x1
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 471
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw sie 08, 2019 6:29 am

Podłącz USB do modułu i do kompa. Prościej chyba już nie można :P
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw sie 08, 2019 6:40 am

Przez gniazdo USB tylko zasilanie można podać, ale nie zaprogramować.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

czw sie 08, 2019 7:08 am

Zybi pisze:
czw sie 08, 2019 6:40 am
Przez gniazdo USB tylko zasilanie można podać, ale nie zaprogramować.
Dopuszczam taka opcje :)
gbcolin
Posty: 50
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

czw sie 08, 2019 1:49 pm

Moim zdaniem zrób tak. Podłącz to pod zasilanie jakie kolwiek czy przez usb czy jak to tam się zasila. Zrób pomiary między V a G powinno byc 3,3v niech poprawią znawcy jeśli coś nie tak i niech ktoś odkoduje oznaczenia MCU i To wifi ale stawiałbym że komunikacja z esp będzie właśnie na tych złączach wifi. Możnaby też odczytać coś na tej konsoli czy na czymś po podłączeniu żeby dowiedzieć się czy mamy połączenie z esp. Tyle moje teorie :D
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
Frog82
Posty: 12
Rejestracja: czw paź 25, 2018 6:31 pm

czw sie 08, 2019 8:28 pm

Postaram się przy weekendzie podpiąć na USB i zobaczę czy można programować ale dalej nie wiem co wgrać jakieś propozycje? linki?
Jak narazie posiadam Sonoff BASIC x1
Frog82
Posty: 12
Rejestracja: czw paź 25, 2018 6:31 pm

pt sie 16, 2019 4:45 pm

Witam ponownie
Znalazłem trochę czasu i siadlem ponownie do problemu.
Przez USB nie widzi urządzenia pomiędzy V a G jest 3,3V i przy wifi i MCU teraz pytanie do którego się wpinać? Poprostu metoda prób i błędów?

No i co tam wgrać multiboar?
Jak narazie posiadam Sonoff BASIC x1
dobo
Posty: 126
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt sie 16, 2019 8:04 pm

to usb wygląda na gniazdo zasilające jak byś zapodał zdjęcie z drugiej strony można było by powiedzieć więcej, a na obecną chwilę widać połączenie ze stabilizatorem. Przydała by się też fotka mikrokontrolera co to dokładnie jest wygląda na PIC od niego idzie połączenie do tranzystora Q1 który załącza przekaźnik. Mikrokontroler jest pośrednikiem pomiędzy ESP a Q1 załączającym przekaźnik.
ODPOWIEDZ