IOT SDK

User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Jul 20, 2019 10:25 am

kris.sg wrote:
Sat Jul 20, 2019 8:31 am
Mam pytanie do @lesny8
Mam zrobionego forka supli i mam tam swoje zmiany, jak mogę zaktualizować swojego gita ?
Dopiero zacząłem zabawę z githubem i będę wdzięczny za pomoc
Na swoim forku robie wszystko na "master"
Można to zrobić tak, że klonujesz swojego forka lokalnie i wchodzisz do środka

Code: Select all

git clone https://github.com/krissgpl/supla-espressif-esp.git
cd supla-espressif-esp
dodajesz zdalne repozytorium i nazywasz je lokalnie np. supla

Code: Select all

git remote add supla https://github.com/supla/supla-espressif-esp.git
pobierasz zmiany z repo supla

Code: Select all

git fetch supla 
i próbujesz połączyć

Code: Select all

git merge supla/master master
Oczywiście tutaj dostaniesz komunikat, że część udało się automatycznie połączyć, a gdzie nie gdzie występuje konflikt. Musisz wtedy ten konflikt rozwiązać, poprzez ręczne przejrzenie każdego pliku. Ja mam zainstalowany program Meld i przy użyciu mergetool mi się uruchamia pokazując moje zmiany, plik wynikowy i zmiany z repo supla

Zobacz jakich plików git nie mógł połączyć, możesz sobie przejrzeć również w terminalu różnice w poszczególnych plikach

Code: Select all

git status
git diff
Dokonaj połączenia plików osobiście. Oczywiście czasami w Meld możesz mieć niezły bajzel, ale wygląda to tylko tragicznie, a w rzeczywistości nie jest tak źle ;)

Code: Select all

git mergtool src/build.sh 
itd..

Na koniec jak już sobie wszystkie konflikty rozwiążesz, to zatwierdzasz zmiany jednym commitem z jakimś komentarzem np.

Code: Select all

git commit -m 'Update to 2.7.10'
i wysyłasz do swojego zdalnego repo podając użytkownika i hasło, żeby mieć to na githubie, a nie tylko lokalnie

Code: Select all

git push orgin master
P.S. Polecam zapoznać się z tym poradnikiem, dużo wyjaśnia ;)
kris.sg
Posts: 108
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sat Jul 20, 2019 10:58 am

dzięki @lesny8 za tutka
w wolnej chwili spróbuję to zrobić
dam znać jak się uda :)
Patryk
Posts: 408
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Jul 20, 2019 11:44 am

lesny8 wrote:
Sat Jul 20, 2019 6:45 am

Code: Select all

git reset --hard HEAD^
git pull
Również Dzięki !!!
Działa.
kris.sg
Posts: 108
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sun Jul 21, 2019 11:49 am

Udało mi się zaktualizować mojego forka :)
Używam gita na Windowsie i miałem problemy z mergem, nie udało mi się zainstalować melda ciągle sypało błędami jak uruchamiałem go z basha.
Poczytałem w necie i zainstalowałem kdiff3, skonfigurowałem go w git bash i zaczęło to działać.
Okazało się jednak, że kdiff3 nie zapisuje zmian, ale jak uruchomiłem basha jako administrator wtedy zaczęło działać prawidłowo. :)
jeszcze raz dzięki @lesny8 jak zawsze można na ciebie liczyć :D

p.s. poczytam sobie w wolnej chwili informacje z linka który podałeś
Patryk
Posts: 408
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Aug 08, 2019 9:43 am

Chciałbym do strony konfiguracji dodać TYLKO, opcję LED ON/OFF.

Znalazlem co prawďa to:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... 2b3938f864

Z tym, że jest tu również AKTUALIZACJA.
Moje pytanie, w jakim "programie" lub jak można było to zmodyfikować, zostawiając tylko LED ON/OFF, bez aktualizacji.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6669
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 08, 2019 9:49 am

W notatniku ?
Patryk
Posts: 408
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Aug 08, 2019 10:03 am

Może inaczej zadam pytanie.
Co usunąć, żeby zostawić tylko LED ON/OFF bez aktualizacji.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6669
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 08, 2019 10:08 am

Znasz podstawy HTML-a ?
Patryk
Posts: 408
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Aug 08, 2019 10:15 am

No właśnie nie.
Moja, można powiedzieć "zabawa" przy modyfikacji softów, opiera się bardziej na metodzie porównywania z innymi softami i metodzie kopiuj-wklej.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6669
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 08, 2019 10:35 am

To musisz inaczej sformułować posta. Zamiast "Gdzie/jak zmienić?" musisz pisać "Czy może ktoś mi zmienić?".

Zachęcam do nauczenia się podstaw HTML-a. To nie jest trudne.
Post Reply