Nowa wersja aplikacji na Androida ucieszy posiadaczy MEW-a, którzy posiadają również instalację fotowoltaiczną.
Aplikacja posiada możliwość prezentacji produkcji energii w formie wykresów.
viewtopic.php?f=11&t=5147
*wersja na iOS będzie dostępna już wkrótce
Fotowoltaika
-
elhenio
Ucieszy ale jak się ziści "wkrótce"*wersja na iOS będzie dostępna już wkrótce
Zdecydowanie dobre rozwiązanie.
Mistrzostwem by było jednak wysyłanie danych z falownika bezpośrednio do Supla lub do MEWa aby stymulować konieczność posiadania.
Falownik już wszytko mierzy na każdą okoliczność i drobny wykres w MEWie nie zastąpi pełnego monitoringu jak np. pvmonitor.
PS
Jak już człowiek założył kolejny gadżet to fajnie jest popatrzeć na wykresy, które nic nie wnoszą w życie ale kumplom można się pochwalić
PSS
A czy w przypadku prezentacji energii zwróconej nie mówimy o przychodzie a nie koszcie?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tam jest cały czas wyświetlany koszt zużytej energii bez uwzględniania produkcji.
Nie zmieniamy na "przychód/zysk" bo nie obliczamy tego póki co.
Generalnie Supla nie jest jeszcze gotowa na tego typu rozliczanie. Musimy najpierw rozeznać temat jak to ugryźć.
Co do falownika. Nie wiem czy jest tam jakiś ustandaryzowany interfejs do odczytu tego typu danych.
Nie zmieniamy na "przychód/zysk" bo nie obliczamy tego póki co.
Generalnie Supla nie jest jeszcze gotowa na tego typu rozliczanie. Musimy najpierw rozeznać temat jak to ugryźć.
Co do falownika. Nie wiem czy jest tam jakiś ustandaryzowany interfejs do odczytu tego typu danych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
elhenio
Na pierwszy rzut oka jest to trochę mylące z tym kosztem.
Transmisja danych
Wydaje mi się, że chyba jest jakiś standard, spróbuje się rozeznać. Raz ustawiłem i zapomniałem o temacie.
Twierdzenie, że jest opieram o fakt, że do pvmonitor można podpiąć dowolny falownik.
Tu mogę się oczywiści mylić bo przecież mogą każdy konwertować.
Transmisja danych
Wydaje mi się, że chyba jest jakiś standard, spróbuje się rozeznać. Raz ustawiłem i zapomniałem o temacie.
Twierdzenie, że jest opieram o fakt, że do pvmonitor można podpiąć dowolny falownik.
Tu mogę się oczywiści mylić bo przecież mogą każdy konwertować.
Pozdrawiam
elhenio
elhenio