włącznik irda np. klimatyzacji

Awatar użytkownika
byniom
Posty: 421
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

ndz sie 11, 2019 7:32 am

Włącznik irda np. klimatyzatora . Czy ktoś próbował zrobić włącznik który by sterował sygnałem irda ? chodzi mi o to żeby można było zaprogramować np. jeden sygnał z pilota a potem za pomocą supli wysyłać na diodę nadawczą . Można to wykorzystać do sterowania np. klimatyzatorem . Nie potrafię programować dlatego się pytam czy ktoś coś w tym rodzaju próbował zrobić.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7710
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sie 11, 2019 7:45 am

Jest plan zbudowania takiej bramki Supla<->Irda z konfiguratorem w aplikacji, ale szybko to się nie pojawi.

Obsługa klimatyzacji/RTV
gbcolin
Posty: 53
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

ndz sie 11, 2019 8:46 pm

Zastępczo wlutuj sobie pod swich na panelu klimatyzatora przewody zrób sobie gate z czego uważasz, a co będzie dla ciebie bezpieczne np incan. I już masz sterowanie suplą. Samo włączenie to zwykłym trybem socket możesz zrealizować, tym bardziej że będzie oszczędniej. Urzadzenie wykonawcze weźmie ok 0.5 do 0.7 W, a klimatyzator wpięty w gniazdko strzelałbym że 1.5W do 7W.
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 421
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pn sie 12, 2019 5:23 am

Wlutowanie pod switch pod panelem uruchomi klimatyzator w trybie auto a ja chcę żeby ostatnio zapamiętane ustawienia były czyli tak jak z pilota.
gbcolin
Posty: 53
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

wt sie 13, 2019 8:46 pm

To chyba że masz nieużywany pilot kopiujący ( uniwersalny) to lutujesz do przyciwku skopiowanego, ukrywwsz urzadzenie wystawiasz diodę w kierunku klimatyzatora i tyle. :D
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

śr sie 14, 2019 7:56 pm

A broadlink? Mami chwalę sobie.
akir
Posty: 124
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

czw sie 15, 2019 6:32 am

Pewnie ze tak broadlink pro rozwiązuje sterowanie po irda i rf433
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw sie 15, 2019 7:44 am

Broadlink w polaczeniu z "RM plugin" jest ok ale poprzez ich serwery troszke wolno reaguje.
tomek98
Posty: 70
Rejestracja: pn maja 20, 2019 3:35 pm

czw sie 15, 2019 8:51 pm

Nie lepiej zastosować sterowanie 433? Irda wymaga bezpośredniego wcelowania wiązką w odbiornik a RF ma lepszy zasięg.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 421
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt sie 16, 2019 4:28 am

Jak załączysz klimatyzator ? . Nie każdy ma na płytce wyprowadzone wejście do zdalnego sterowania.
ODPOWIEDZ