Esp8266 obsługa przez Arduino IDE

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
pmar75

Witam. Popularność esp8266 stale rośnie. Jak już wszystkim zainteresowanym tematem wiadomo istnieje możliwość wgrywania ustawień na esp8266 bezpośrednio z Arduino IDE. Zatem proponuję żeby dodać do bazy z plikami sketch który można by wgrać do modułu. Skonfigurować sobie tam dane takie jak hasła, id, serwer, wyjścia. Coś podobnego jest przy obsłudze ethernet shield. Ja osobiście posiadam kilka esp8266 w wersji z dwoma wyjściami gpio więc mógłbym je w wykożystać do projektów bez ingerencji w pliki bin.
Na Majsterkowo.pl opisaliście co należy pozmieniać w kodzie żeby skorzystać z wersji modułu o mniejszej ilości wyjść, ale narazie jest to dla mnie czarna magia.
Z arduino i nodemcu sobie chyba jakoś poradzę. Myślę że powiększyłao by to grono użytkowników waszego projektu. Pozdrawiam i gratuluję pomysłu. :roll:
yugodriver

Też myślę nad wykorzystaniem modułu ESP-01. Przyłaczam się również do prośby upublicznionienia przykładowych sketch'y dla Arduino IDE.
Proszę też link do majsterkowa o którym pisze poprzednik (traktujacy o wersjach z mniejszą ilościa wyjść) gdyż nie mogę go znaleść:-(

P.S. Gratuluję super pomysłu i życzę wytrwałości. Kawał bardzo dobrej roboty. Jeśli poczuję się na siłach, postaram się pomóc :-)
pmar75

Szukaj w komentarzach pod projektem http://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterowa ... -smartfona

Return to “Pomysły i koncepcje”