Sonoff Touch

Gucio2607.
Posty: 477
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob lip 06, 2019 11:46 am

Jeśli chodzi o te z mojego zdjęcia to działają jak powinny tj.
ON- CZERWONY
OFF- NIEBIESKI
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 143
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

sob lip 06, 2019 8:36 pm

Ok to wiem mi chodzi o pojedynczego sonoff touch czy do nigo jest soft z odwrócona logiką.
Załączniki
500_500_productGfx_2d953b2daa948a11a9d321506b81f78e.jpg
500_500_productGfx_2d953b2daa948a11a9d321506b81f78e.jpg (15.79 KiB) Przejrzano 1336 razy
Pozdrawiam
Dawid
Gucio2607.
Posty: 477
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob lip 06, 2019 8:59 pm

Z tego co się orientuję to nie ma czegoś takiego bo dioda jest razem z przekaźnikiem i nie da się tego zrobić programowo
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 143
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

pn lip 15, 2019 9:07 pm

No i mam kolejny problem, jest sonoff touch wgrany soft multiboard, konfiguracja na stronie 192.168.4.1 przechodzi bez problemu, wybrany sonoff touch nastepnie zaznaczone GPIO3 czujnik temp. DS18B20.
I ru pojawia sie problem .
Podlaczam czujnik temp 3,3V do 3,3V, GND do GND, dane z czujnika podlaczone do GPIO3, rezystor 4,7k dołożony pomiedzy 3,3V a dane z czujnika.
Po podaniu 230V, touch wogóle nie startuje nic sie nie dzieje, zero oznak życia, po odlutowaniu 3,3V i GND od czujnika temp i ponownym restarcie touch dziala normalnie tylko bez temperatury.
Sprawdzalem poprawność podlaczenia, podmienilem DS18B20 i rezystor i dalej to samo.
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

wt lip 16, 2019 10:27 am

Dawid84 pisze:
pn lip 15, 2019 9:07 pm
No i mam kolejny problem, jest sonoff touch wgrany soft multiboard, konfiguracja na stronie 192.168.4.1 przechodzi bez problemu, wybrany sonoff touch nastepnie zaznaczone GPIO3 czujnik temp. DS18B20.
I ru pojawia sie problem .
Podlaczam czujnik temp 3,3V do 3,3V, GND do GND, dane z czujnika podlaczone do GPIO3, rezystor 4,7k dołożony pomiedzy 3,3V a dane z czujnika.
Po podaniu 230V, touch wogóle nie startuje nic sie nie dzieje, zero oznak życia, po odlutowaniu 3,3V i GND od czujnika temp i ponownym restarcie touch dziala normalnie tylko bez temperatury.
Sprawdzalem poprawność podlaczenia, podmienilem DS18B20 i rezystor i dalej to samo.
Podłącz czujnik pod TX, ja miałem ten sam problem jak było podłączone pod RX.
Wejdź jeszcze raz w konfigurację i wybierz czujnik DS18B20 w jednym z "pierwszych" pól ustawień a nie z ostatnich pozycji.( nie pamiętam która to linijka).
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

wt lip 16, 2019 2:10 pm

Hej,
Wracam znów z moim starym problemem brak podświetlenia na niebiesko. Wgrywając stary soft zybiego podświetlenie działa perfekcyjnie, lecz brak internetu lub restart w nocy miga światło.
Wgrywając multiboard incaneasy brak podświetlenia po połaczeniu z wifi.
Może ktoś to rozwiązać? Ewentualnie może ktoś posiada nowszy soft zybiego?
Załączniki
touch 2.jpg
touch 2.jpg (108.57 KiB) Przejrzano 1158 razy
bladesss
Posty: 16
Rejestracja: śr sie 21, 2019 10:03 am

śr sie 21, 2019 10:05 am

Czy sonoff touch można bez obaw używać do sterowania roletami po wgraniu odpowiedniego softu? Czy istnieje jednak ryzyko, że coś się może uszkodzić?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1148
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 21, 2019 4:28 pm

Nie jest zalecane , ponieważ przyciski touch nie sterują poprzez gpio esp tylko bezpośrednio , więc nie można się zabezpieczyć przed załączeniem dwóch przekaźników : jeden z palca drugi np harmonogramu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr sie 21, 2019 4:38 pm

shimano73 pisze:
śr sie 21, 2019 4:28 pm
... ponieważ przyciski touch nie sterują poprzez gpio esp tylko bezpośrednio ...
A to jest ciekawe, a co one bezpośrednio sterują?
Awatar użytkownika
UglyMan
Posty: 2
Rejestracja: czw lip 11, 2019 7:40 pm

śr paź 02, 2019 6:58 pm

A ja poleglem na Sonoff-ie Touch
testowałem już chyba z 3 różne softy .....
za każdym razem efekt ten sam ...
Touch rusza, udaje się zalogować, dodać do urządzeń oraz sterowac ... ale tylko przez aplikację Supla w telefonie lub przez WWW
pole dotykowe nie reaguje :(
dostrzegłem za to że dotknięcie rezystora R19 powoduje przełączenie przekaźnika
na stronie WWW tez jest informacja iż jest to numer kanału 0 ....
jak to ogarnąć żeby zaczęło działać prawidłowo ??
Sonoff Touch T1 EU
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”