ESP8266 Primary GUI

krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sie 25, 2019 1:13 pm

uchnast.michal pisze:
ndz sie 25, 2019 11:58 am
Kanał można definiować? branch master
Spróbuj jeszcze kod z brancha dev. Powinny wyświetlać się dodatkowe informacje o połączeniu.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sie 25, 2019 1:33 pm

wrzucisz mi dla pewnosci linka?
e-talking............
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sie 25, 2019 1:37 pm

uchnast.michal pisze:
ndz sie 25, 2019 1:33 pm
wrzucisz mi dla pewnosci linka?
krystianmen pisze:
czw sie 22, 2019 8:56 pm
Dodałem możliwość wejścia do konfiguracji po przez naciśnięcie przycisku przez co najmniej 5s. Przycisk ustawia się #define CONFIG_PIN 0.
stara metoda przez wciśnięcie dwa razy reset też powinna działać. https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/dev

Dodatkowo dodałem możliwość zapamiętania stanu przekaźnika dla metod add_Relay oraz add_Relay_Invert najlepiej podmienić https://github.com/krycha88/SuplaDevice/tree/dev

Pozdro :)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sie 25, 2019 5:48 pm

Po pierwszy wgraniu było ok, gdy dodałem kolejny przekaźnik i wgrałem zmieniony soft już echo.
Może jakiś elementarny błąd popełniam?

na porcie 115200

Kod: Zaznacz cały

19:48:47.131 ->  ets Jan  8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,6)
19:48:47.131 -> 
19:48:47.131 -> wdt reset
19:48:47.131 -> load 0x4010f000, len 1384, room 16 
19:48:47.131 -> tail 8
19:48:47.131 -> chksum 0x2d
19:48:47.131 -> csum 0x2d
19:48:47.131 -> v8b899c12
19:48:47.131 -> ~ld
na porcie 74880
krzaki
e-talking............
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sie 25, 2019 5:54 pm

uchnast.michal pisze:
ndz sie 25, 2019 5:48 pm
Po pierwszy wgraniu było ok, gdy dodałem kolejny przekaźnik i wgrałem zmieniony soft już echo.
Może jakiś elementarny błąd popełniam?

na porcie 115200

Kod: Zaznacz cały

19:48:47.131 ->  ets Jan  8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,6)
19:48:47.131 -> 
19:48:47.131 -> wdt reset
19:48:47.131 -> load 0x4010f000, len 1384, room 16 
19:48:47.131 -> tail 8
19:48:47.131 -> chksum 0x2d
19:48:47.131 -> csum 0x2d
19:48:47.131 -> v8b899c12
19:48:47.131 -> ~ld
na porcie 74880
krzaki
Może dodałes przycisk na GPIO1? Powinno wszystko działać na 74880
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sie 25, 2019 6:31 pm

Nie, nawet spróbowałem wgrać bez wprowadzonych zmian i nadal to samo.
e-talking............
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz sie 25, 2019 6:37 pm

Jaką masz wersję plytek w Arduino Ide?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sie 25, 2019 6:53 pm

Dałem komentarz na domyślnej linijce

Kod: Zaznacz cały

add_Relay_Button(9, 10, 0);
i poszło.
Mam nadzieję, że już będzie ok ufff. Jeszcze raz dzięki.
A przy okazji da się zrobić:
1. po zmianie stanu z poziomu nodemcu uruchamiany był dowolny url (skrypt php na moim serwerze)?
2. "przekaźnik" był bez napięcia tylko "zwarcie" lub bez?
Ostatnio zmieniony ndz sie 25, 2019 6:56 pm przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sie 25, 2019 6:53 pm

cino111 pisze:
ndz sie 25, 2019 6:37 pm
Jaką masz wersję plytek w Arduino Ide?
Wgrywam jako Generic ESP8266 Module
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn sie 26, 2019 8:30 am

Ok poprzednie problemy rozwiązane, dziękuję Krycha za pomoc.
Dodałem czujnik odległości, jest ok pokazuje w supli z wartością zdefiniowaną w zmiennej.
metoda

Kod: Zaznacz cały

 double get_distance(int channelNumber, double distance) {return C_W_read;} 
wywołana jest na końcu pliki Primery_GUI.W loop() jak zmienię wartość zmiennej niczym nie skutkuje, ponowne wywołanie metody nie jest możliwe. Jak "na bieżąca" wyświetlać wartość zmiennej C_W_read / distance, zmieniać stany z poziomu kodu? W arduino Uno schemat jest prosty, funkcje i odczyty wartości z modułów, jak to "ożenić" z supla Device, get set value?
Z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc w pokonaniu kolejnego kroku do adaptacji innych modułów w Supli.
edit
w void loop()

Kod: Zaznacz cały

C_W_read = 20;
SuplaDevice.setDistanceCallback(&get_distance); //djg
delay(1000);
C_W_read = 15;
SuplaDevice.setDistanceCallback(&get_distance); //djg
delay(1000);
skutkuje ustawieniem wartości 15 i koniec, nic się nie zmienia a chciałem do testów by co sekundę zmieniała się 20,15,20,15 itd.
e-talking............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”