Shelly 2.5 czy Zamel SRW-01
-
isom
Nikt mi nie zabronił kupowania Zamela
Jednak brak wyprowadzonych złącz do programowania skutecznie mnie ograniczył . I tu trochę nie rozumiem podejścia firmy Zamel lub polityki Supli ( Przemka) . Przecież jak słusznie stwierdził Robert, każda sprzedana sztuka to część kasy wpływa na rozwój projektu , więc im więcej kupujących tym większa pula tej kasy . Ja mając dość rozbudowany system automatyki nie zmienię go na Suplę , ale moduły do których Zamel wgrał Suplę, a można by było przeprogramować chętnie bym kupił .
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
@isom
Może po to nie ma wyprowadzeń, abyś w nim nie grzebał.
Dostajesz dopracowany produkt na gwarancji, z aktualizacją oprogramowania (firmware) więc czego chcieć więcej?
Chcesz się bawić i wgrywać swoje kompilacje, baw się z Wemos itp.
Dlaczego telefon gdzie był odblokowany bootloader nie będzie objęty gwarancją?
Może po to nie ma wyprowadzeń, abyś w nim nie grzebał.
Dostajesz dopracowany produkt na gwarancji, z aktualizacją oprogramowania (firmware) więc czego chcieć więcej?
Chcesz się bawić i wgrywać swoje kompilacje, baw się z Wemos itp.
Dlaczego telefon gdzie był odblokowany bootloader nie będzie objęty gwarancją?
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
@Lector
A niech się bawi nawet z Shelly czy też z Sonoff. Po to właśnie Przemek udostępnił źródła (w przeciwieństwie do Chińczyków czy też Bułgarów).
@isom
Nie jestem w żaden sposób powiązany z SUPLĄ czy też z Zamelem aby odpowiedzieć Ci na pytanie, dlaczego nie ma wyprowadzonego złącza do programowania (choć szczerze mówiąc nawet nie wiem - nie rozbierałem żadnego Zamela). Ale myślę że podstawowym założeniem było stworzenie produktu i oprogramowania jak najbardziej przyjaznego "Szaremu Kowalskiemu", który zapewne nie będzie miał pojęcia co to jest RX, TX, GND i VCC.
A niech się bawi nawet z Shelly czy też z Sonoff. Po to właśnie Przemek udostępnił źródła (w przeciwieństwie do Chińczyków czy też Bułgarów).
@isom
Nie jestem w żaden sposób powiązany z SUPLĄ czy też z Zamelem aby odpowiedzieć Ci na pytanie, dlaczego nie ma wyprowadzonego złącza do programowania (choć szczerze mówiąc nawet nie wiem - nie rozbierałem żadnego Zamela). Ale myślę że podstawowym założeniem było stworzenie produktu i oprogramowania jak najbardziej przyjaznego "Szaremu Kowalskiemu", który zapewne nie będzie miał pojęcia co to jest RX, TX, GND i VCC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
I jeszcze jedno. Zrobiłeś jakąś analizę, czy wyprowadzenie złącz do programowania przyniesie faktyczny dochód, czy może przyniesie straty (koszty serwisu) w związku z potencjalnymi problemami związanymi z błędnym podłączeniem, błędami oprogramowania, itp. Tworząc urządzenie, które sprzedawane jest w sklepach sieciowych (Castorama, Leroy Merlin), mam wrażenie, że skutkowało by to większymi problemami niż korzyściami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
pirat
- Been thanked: 1 time
Niema się czego czepiać projekt supli na pewno sporo kosztuje i pieniądze na to są potrzebne
Korzystanie z supli jest za free do tego bardzo dobre wsparcie techniczne i po polsku
Oprogramowanie supli można zainstalować prawie do każdej płytki za free a ty jeszcze narzekasz nie rozumie takiego podejścia
Korzystanie z supli jest za free do tego bardzo dobre wsparcie techniczne i po polsku
Oprogramowanie supli można zainstalować prawie do każdej płytki za free a ty jeszcze narzekasz nie rozumie takiego podejścia
-
slawek
Czego nie rozumiesz?isom wrote: Fri Aug 30, 2019 8:27 pm Nikt mi nie zabronił kupowania ZamelaJednak brak wyprowadzonych złącz do programowania skutecznie mnie ograniczył . I tu trochę nie rozumiem podejścia firmy Zamel lub polityki Supli ( Przemka) .
Zamel daje gwarancję na produkt łącznie z softem, daje możliwość automatycznej aktualizacji w razie potrzeby. Czego chcesz więcej?
Ja eksperymentuję z "moim" softem, ale na moich lub deweloperskich płytkach, jeśli chcesz gotowce - masz spory wybór - a źródła SUPLI masz otwarte i udostępnione.
Złącza w produktach Zamela masz wyprowadzone (przynajmniej w produktach, które ja posiadam), natomiast otwarcie obudowy wiąże się z utratą gwarancji - i słusznie... trudno, aby firma ponosiła odpowiedzialność za Twoje eksperymenty...
Ja w swoich instalacjach też nie dopuszczam ingerencji, inaczej zamiast pracować, walczyłbym z "reklamacjami"...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
isom
Wszystko by się zgadzało Panowie tylko z niewiadomych mi przyczyn w co poniektórych z was odzywa się mentalność Pawlaka "Nikt nie będzie po moim niebie latał" . Jak sami chcecie wgrywać do sprzętów typu Blitzwolf BW-SHP4 , czy opisanego tu gniazdka biedronkowego albo do shelly firmware Supli, to jest wszystko OK i nawet pomagacie sobie w sposobach rozłupywania zgrzanej obudowy.
Jak ktoś chce to samo zrobić z Zamelem to już co najmniej zbrodnia. Myślicie że producenci w/w urządzeń nie pracowali nad softem żeby był stabilny ? Bez problemu można znaleźć na tym forum radosne wpisy jak to fajnie że wreszcie Shelly 2,5 ma wyprowadzone złącze i będzie łatwo zasuplować, jak wersja 2 tego nie miała to była to wada , w Zamelu to "zaleta".
I na koniec każdy kto zmienia firmware w sprzęcie musi się liczyć z utratą gwarancji i nie ważne czy otworzy obudowę czy wgra innymi metodami , więc argumenty "żebyś nie grzebał" czy "walka z reklamacjami" do mnie nie przemawiają.
Forum z zasady służy do wymiany poglądów i wzajemnej pomocy, ja tylko wyraziłem swoją opinię porównując dwa produkty o które pytał autor tematu i jak ktoś ma odmienną to śmiało może to wyrazić zamiast "atakować".
Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze powtórzę , że mocno kibicuję projektowi SUPLI
Jak ktoś chce to samo zrobić z Zamelem to już co najmniej zbrodnia. Myślicie że producenci w/w urządzeń nie pracowali nad softem żeby był stabilny ? Bez problemu można znaleźć na tym forum radosne wpisy jak to fajnie że wreszcie Shelly 2,5 ma wyprowadzone złącze i będzie łatwo zasuplować, jak wersja 2 tego nie miała to była to wada , w Zamelu to "zaleta".
I na koniec każdy kto zmienia firmware w sprzęcie musi się liczyć z utratą gwarancji i nie ważne czy otworzy obudowę czy wgra innymi metodami , więc argumenty "żebyś nie grzebał" czy "walka z reklamacjami" do mnie nie przemawiają.
Forum z zasady służy do wymiany poglądów i wzajemnej pomocy, ja tylko wyraziłem swoją opinię porównując dwa produkty o które pytał autor tematu i jak ktoś ma odmienną to śmiało może to wyrazić zamiast "atakować".
Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze powtórzę , że mocno kibicuję projektowi SUPLI
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
@isom. Wskaż proszę miejsce w którym ktoś sugeruje, że rozbieranie Zamela to „zbrodnia”. Mowa jest o utracie gwarancji. Zamel nie robi produktów DIY i tyle. Z czym tu dyskutować ? Nikt nie rozwija się tutaj nad tematem rozbierania Zamela aby wgrać do niego Suple bo w nim już jest Supla. Jak już pewnie zauważyłeś to jest forum Supli i dyskutuje się tutaj jak wgrać Suple do innego sprzętu. W odniesieniu do „Pawlaka”....
Jak zapraszasz kogoś do swojego domu to pozwalasz mu na wszystko?
Zacznij pisać o innych produktach na forach „konkurencji”. Szybko zobaczysz, że nikt sobie na to nie pozwoli. Na forum.supla.org system antyspamowy usuwa 33 konta na 25 założonych. To pokazuje skalę, ile osób chce wykorzystać to forum. Są próby reklamy butów, viagry, elektroniki i całego innego szajsu. Codziennie dostaje propozycje reklamy naszego projektu. Zgadnij ile razy ktoś zaproponował nam bezpłatną reklamę.
Odpowiedź brzmi zero. Ja rozumiem, że udostępniając projekt bezpłatnie, ktoś może pomyśleć, że może wszystko i zasady nie obowiązują. Jest jednak w błędzie. Zasady jak najbardziej obowiązują. Szanujmy się.
Jak zapraszasz kogoś do swojego domu to pozwalasz mu na wszystko?
Zacznij pisać o innych produktach na forach „konkurencji”. Szybko zobaczysz, że nikt sobie na to nie pozwoli. Na forum.supla.org system antyspamowy usuwa 33 konta na 25 założonych. To pokazuje skalę, ile osób chce wykorzystać to forum. Są próby reklamy butów, viagry, elektroniki i całego innego szajsu. Codziennie dostaje propozycje reklamy naszego projektu. Zgadnij ile razy ktoś zaproponował nam bezpłatną reklamę.
Odpowiedź brzmi zero. Ja rozumiem, że udostępniając projekt bezpłatnie, ktoś może pomyśleć, że może wszystko i zasady nie obowiązują. Jest jednak w błędzie. Zasady jak najbardziej obowiązują. Szanujmy się.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Ale Zamel też ma wyprowadzenia i nikt Ci nie zabrania ich rozłupywania, aby wgrywać coś innego.
Tylko że tracisz gwarancję
Z drugiej strony po co poprawiać coś, co działa super?
Jak chcesz wgrać do Zamela inny soft niż Supla to droga też otwarta. Dla chcącego nic trudnego. Ale najpierw otwórz jajko niespodziankę.
Gdzieś Zamel pisał że nie ma nic przeciwko otwieraniu obudowy jego produktów w celach naukowych. Ale nie licz iż gwarancja obejmie taki sprzęt.
Cena sprzętu Zamela ma wpływ na gwarancję 2 lata (a i może 3 lata, jeżeli ważny jest tu certyfikat że szkoleń Zamela Exta Free itd) i CE, więc w celach zabawy lepiej wykorzystać coś tańszego.
Tylko że tracisz gwarancję
Z drugiej strony po co poprawiać coś, co działa super?
Jak chcesz wgrać do Zamela inny soft niż Supla to droga też otwarta. Dla chcącego nic trudnego. Ale najpierw otwórz jajko niespodziankę.
Gdzieś Zamel pisał że nie ma nic przeciwko otwieraniu obudowy jego produktów w celach naukowych. Ale nie licz iż gwarancja obejmie taki sprzęt.
Cena sprzętu Zamela ma wpływ na gwarancję 2 lata (a i może 3 lata, jeżeli ważny jest tu certyfikat że szkoleń Zamela Exta Free itd) i CE, więc w celach zabawy lepiej wykorzystać coś tańszego.
Niespełniony automatyk.